Ένα σημαντικό πλέγμα αμυντικών συνεργασιών στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργεί η Γαλλία με άξονες την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα έδωσε νέα ώθηση στη στρατηγική σχέση των δυο χωρών με έμφαση και στους εξοπλισμούς. Λίγες ημέρες πριν, ένα επίσης σημαντικό βήμα στη στρατηγική εταιρική σχέση Γαλλίας - Αιγύπτου δόθηκε στην τελευταία επίσκεψη του Εμ. Μακρόν στο Κάιρο και στις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι, καθώς πλέον οι δύο χώρες συμφώνησαν σε ένα μεγάλο πακέτο αμυντικής συνεργασίας, που προβλέπει ακόμη και συμπαραγωγές οπλικών συστημάτων, ενώ κορυφώνεται και η συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα.
Οι δυο χώρες μάλιστα υπέγραψαν συμφωνία ύψους 7 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός μεγάλης κλίμακας συγκροτήματος παραγωγής πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας κοντά στο Ras Shokeir, στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας. Η συμφωνία, η οποία δείχνει το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών, περιλαμβάνει την ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη λειτουργία μιας εγκατάστασης υπό την ηγεσία του ιδιωτικού τομέα.
Η επίσκεψη Μακρόν στο Κάιρο επιβεβαίωσε το βάθος των διμερών σχέσεων και ανέδειξε τη συναντίληψη των δύο χωρών σε κρίσιμα περιφερειακά ζητήματα, όπως το Παλαιστινιακό, η κατάσταση στη Λιβύη, στο Σουδάν, αλλά και στην Ερυθρά Θάλασσα. Όμως το μεγάλο βήμα γίνεται στον αμυντικό τομέα και στους εξοπλισμούς, όπου η Αίγυπτος πλέον αναβαθμίζεται από απλός αγοραστής γαλλικών εξοπλισμών και αποκτά πρόσβαση στη γαλλική αμυντική τεχνολογία.
Η Γαλλία έχει παραχωρήσει στην Αίγυπτο μια σειρά από τα πιο εξελιγμένα αμυντικά συστήματά της 54 μαχητικά Rafale (με δύο συμβόλαια το 2015 και το 2021), δύο ελικοπτεροφόρα, αμφίβια επιθετικά πλοία Mistral, συστήματα για στρατιωτικές και πολιτικές επικοινωνίες, ραντάρ και συστήματα προειδοποίησης για την αεράμυνα.
Η στρατιωτική συνεργασία, όπως καταγράφουν αιγυπτιακά ΜΜΕ και εξειδικευμένες ιστοσελίδες, περιλαμβάνει επίσης την προμήθεια των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων με προηγμένα πακέτα αεροπορικών και ναυτικών πυρομαχικών, από τα οποία ήταν αποκλεισμένη η Αίγυπτος για δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων cruise με βεληνεκές έως και 300 χλμ, εναέριων πυραύλων μάχης (BVR), πυραύλων εδάφους-αέρος όπως το Aster 15/30, το οποίο προμηθεύονται μονάδες του Αιγυπτιακού Ναυτικού.Η συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στην εισαγωγή οπλικών συστημάτων, αλλά περιλαμβάνει επίσης έρευνα και ανάπτυξη, μεταφορά τεχνολογίας, κοινή κατασκευή στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών.
Μία από τις πιο σημαντικές μορφές αυτής της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη και κατασκευή οπτικών και ηλεκτρονικών συστημάτων μέσω της Arab International Optical Company, η οποία ανήκει κατά 49% στη γαλλική εταιρεία Thales και κατά 51% στον Οργανισμό Εθνικών Έργων Υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.
Πρόσφατα, μάλιστα, ιδρύθηκε μια νέα εταιρεία: η Thales & Benha Electronic Industries, η οποία θα κατασκευάζει στρατιωτικές συσκευές επικοινωνίας, εξοπλισμό σηματοδότησης και συστήματα δορυφορικών επικοινωνιών σε τοπικό επίπεδο. Επιπλέον, η συμφωνία για τη μεταφορά γαλλικής τεχνογνωσίας και τεχνολογίας για την τοπική κατασκευή της κορβέτας Gowind προσέφερε ουσιαστικά στην αναβίωση των ναυπηγείων της Alexandria Shipyard Company, στα οποία έχουν ήδη ναυπηγηθεί τρεις κορβέτες αυτού του τύπου.
Η συνεργασία έχει επεκταθεί και στον τομέα της κατασκευής εξαρτημάτων αεροσκαφών της γαλλικής εταιρείας Dassault, στα εργοστάσια του Αραβικού Οργανισμού Βιομηχανοποίησης, συμπεριλαμβανομένων εξαρτημάτων των λίαρ τζετ Falcon και ορισμένων μερών των μαχητικών Rafale. Έτσι, η Αίγυπτος έχει γίνει ένας από τους κρίκους στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού της Dassault, του κορυφαίου κατασκευαστή αεροσκαφών.
Στο πλαίσιο της υποστήριξης και κατάρτισης τεχνικού προσωπικού για εργασία στον τομέα της κατασκευής αεροσκαφών, η γαλλική εταιρεία Dassault και ο Arab Organisation for Industrialization εγκαινίασαν τη σχολή Aircraft Industry Technology School στο Χελουάν, εκτός από τη συνεργασία με τη Thales για την ίδρυση της Thales Training Academy για την κατάρτιση μηχανικών και τεχνικών στον τομέα της άμυνας.
Η Γαλλία και η Αίγυπτος, όμως, επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε μια σειρά άλλους τομείς της τεχνολογίας, της κυβερνοασφάλειας, των σιδηροδρόμων, των έργων υποδομής, καθώς και στον τομέα της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου συμβάλλοντας στη διαμόρφωση και ενός νέου πεδίου συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με ευκαιρίες και για την Ελλάδα δεδομένης της ύπαρξης και του σχήματος τετραμερούς Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Γαλλίας.
Και φυσικά το μοντέλο των συμπαραγωγών στον αμυντικό τομέα μπορεί να αποτελέσουν υπόδειγμα και για την Ελλάδα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».