Αργεντινή: Γιατί «βυθίζεται» το πέσο
Shutterstock
Shutterstock

Αργεντινή: Γιατί «βυθίζεται» το πέσο

Η εμπιστοσύνη στο πέσο της Αργεντινής εξατμίζεται με το νόμισμα να βυθίζεται στα 780 ανά δολάριο στη «μαύρη» αγορά του Buenos Aires όπου οι αποταμιευτές πληρώνουν πάνω από τη διπλάσια ισοτιμία των 350 για να πάρουν στα χέρια τους αμερικανικά δολάρια.

Το σοκ στις προκριματικές εκλογές την προηγούμενη εβδομάδα και το ενδεχόμενο να γίνει πρόεδρος της χώρας ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Javier Milei που υπόσχεται να κλείσει την κεντρική τράπεζα και να δολαριοποιήσει την οικονομία των $640 δισ. προκάλεσε την αναστάτωση. 

Η κεντρική τράπεζα της χώρας υποτίμησε το πέσο κατά 18%. Για να το στηρίξει και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό που ήδη τρέχει με ετήσιο ρυθμό 115% ανέβασε το παρεμβατικό της επιτόκιο στο 118%. 

Για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους, τα νοικοκυριά σπεύδουν να μετατρέψουν τα πέσο σε δολάρια καθώς φοβούνται επιτάχυνση του πληθωρισμού και περαιτέρω υποτίμηση. Η αγορά δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να κρατήσει τη νέα ισοτιμία του πέσο μέχρι τον Οκτώβριο.

Στις προεδρικές εκλογές στις 22 Οκτωβρίου ο Milei που ήρθε πρώτος στις προκριματικές με 30% θα αντιμετωπίσει την Patricia Bullrich, ηγέτη της συντηρητικής αντιπολίτευσης «Μαζί για την Αλλαγή» που κέρδισε 28% και τον υπουργό Οικονομικών Sergio Massa, επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού των Περονιστών που ήρθαν τρίτοι με 27%.

Η Αργεντινή οδεύει προς την έκτη ύφεση της τελευταίας δεκαετίας, υποφέροντας από τριψήφιο πληθωρισμό και ένα νόμισμα που συνεχίζει να διολισθαίνει. Αυτό ίσως να εξηγεί την απήχηση του 52χρονου Milei και των ριζοσπαστικών οικονομικών του προτάσεων στους ψηφοφόρους.

Ο -για πρώτη φορά- βουλευτής Milei, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, δήλωσε: «Οι κεντρικές τράπεζες χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, τις κακές όπως τη Fed των ΗΠΑ, τις πολύ κακές όπως αυτές της Λατινικής Αμερικής, τις τρομερά κακές και την κεντρική τράπεζα της Αργεντινής».

Δεσμεύτηκε να κλείσει την κεντρική τράπεζα της χώρας αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε η Αργεντινή να αποφύγει ένα default στο χρέος της.

Τα σχέδιά του περιλαμβάνουν δραστική μείωση των κρατικών δαπανών κατά 13% του ΑΕΠ, μείωση του αριθμού των υπουργείων, άρση των περιορισμών στη μεταφορά κεφαλαίων και δολαριοποίηση της οικονομίας της Αργεντινής.

Θα καταργήσει το πέσο υιοθετώντας το αμερικανικό δολάριο ώστε να πέσει ο πληθωρισμός από το 115%. Εξαπολύει κριτική στους πολιτικούς που για δεκαετίες κλέβουν το λαό της Αργεντινής, υποσχόμενος ότι θα στραφεί σε δημοψηφίσματα αν δεν υπάρξει σύμπλευση στο Κογκρέσο για τα μέτρα που θα πάρει.

«Αν κανένας δεν θέλει να έχει πέσος στην Αργεντινή, το ερώτημα είναι ποια είναι η αξία τους στην πραγματικότητα; Κανένας δεν τα θέλει, δεν μιλάμε για νερό στη μέση της ερήμου. Μιλάμε για κάτι που κανένας δεν θέλει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Αργεντινή είναι συνηθισμένη στην αναταραχή. Όμως, με τον πληθωρισμό να τρέχει με 115% και την κεντρική της τράπεζα με ελάχιστα συναλλαγματικά αποθέματα, η χώρα δείχνει να οδεύει προς μια εκτεταμένη κρίση που είχε να ζήσει εδώ και χρόνια. Η κύρια ανησυχία δεν είναι άλλη από τον υπερπληθωρισμό, κάτι που πολλοί συζητούν ανά τον κόσμο αλλά σπάνια βλέπουν στην πραγματικότητα.

Οι απότομες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων δεν άργησαν να εμφανιστούν την περασμένη εβδομάδα. Στα μαγαζιά το κόστος πλυντηρίων, ψυγείων και τηλεοράσεων αυξήθηκε τουλάχιστον 20%.Η πραγματικότητα στην Αργεντινή είναι ότι κανείς δεν ξέρει πόσο κοστίζουν τα πράγματα σε πέσο. Από τη μια γωνία στην άλλη βασικά αγαθά όπως αυγά, γάλα, χαρτοπετσέτες μπορεί να έχουν διπλάσιο κόστος απ' ό,τι μια ημέρα πριν.