Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Πέμπτης οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν όσα ανακοίνωσε νωρίτερα ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ σχετικά με τις ενέργειες της Fed για την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ και την στήριξη της απασχόλησης μετά την πανδημία.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαμορφώθηκε στις 370,72 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,64%, με την πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων να κλείνουν σε αρνητικό έδαφος.
Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε στις 13.096 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,71%, ενώ ο δείκτης CAC 40 το Παρίσι έκλεισε στις 5.015 μονάδες, με απώλειες 0,64%.
Στο Λονδίνο, ο βρετανικός FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5.999 μονάδες, καταγράφοντας πτώση 0,75%, ενώ στην Ιταλία ο δείκτης FTSE MIB ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 19.847 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,44%.
Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,45% και έκλεισε στις 7.090 μονάδες.
Νωρίτερα, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ, κατά την τοποθέτησή του στο ετήσιο συνέδριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που διεξάγεται στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ ανακοίνωσε την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής, κύριος άξονας της οποίας είναι η «στοχευμένη» υπέρβαση του ορίου 2% του πληθωρισμού.
Στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο Jackson Hole, ο Πάουελ χαρακτήρισε την κίνηση του ως «ισχυρή αναβάθμιση» κάτι που σημαίνει ότι στο εξής η FED ακολουθεί μια στρατηγική βάση της οποίας η υπέρβαση του στόχου του πληθωρισμού στο μέλλον θα είναι ανεκτή ή ακόμη και σκόπιμη.
Σύμφωνα με αναλυτές η αλλαγή πολιτικής μπορεί να λάβει διάφορες μορφές - όπως μια δέσμευση να διατηρηθεί ο πληθωρισμός στο 2% -όχι με ακρίβεια-, αλλά κατά μέσο όρο μέσα σε μια περίοδο ορισμένων ετών, έτσι ώστε όταν υποχωρεί κάτω του στόχου να μπορεί να ακολουθήσει μια ανάλογη υπέρβασή του.