Ζούγκλα οι αγορές και η παγκόσμια οικονομία
AP
AP

Ζούγκλα οι αγορές και η παγκόσμια οικονομία

Οι αγορές τιμώρησαν τον Τραμπ και τους ακόλουθούς του επιχειρηματίες που είχαν ξεφορτώσει «καράβια» από τις επτά υπέροχες στα υψηλά όλων των εποχών, πριν μερικούς μήνες. Ενώ το «πόπολο» αγόραζε, (όλο το 2024, στη «Χρονιά του Μουτζούρη») πιστεύοντας στην καθοδηγούμενη πληροφόρηση.

Προχθές στη Wall Street είδαμε τον μεγαλύτερο τζίρο των 30 και πλέον ετών, όπου το «πόπολο» πουλούσε και οι ''loser's'', (κατά την ειδησεογραφία) του προέδρου, έκαναν κάτι άλλο. Αυτό που ξέρει καλύτερα η Wall όσο κανένας άλλος στον πλανήτη. Έβγαζαν λεφτά! Φυσικά, δεν αναφέρω διόλου τις εξωπραγματικές αποδόσεις του +10%, οι οποίες σε παράγωγα και option ξεπέρασαν τη στρατόσφαιρα! Όχι όμως για όλους, καθώς εκεί το παιχνίδι είναι η ζημία του ενός, το κέρδος του άλλου. Εξάλλου το είπε και πιο μπροστά ο πρόεδρος "It's time to buy"!

Κάποιοι το είπαν χειραγώγηση, σε κάποιους παλιούς χρηματιστές θύμισε τα δικά μας του '99, με τους προέδρους των ελληνικών τραπεζών να βλέπουν τον δείκτη στις 7500 μονάδες! Η ουσία είναι αυτή που έγραψα στην αρχή της χρονιάς. Ο πρόεδρος έχει στο αίμα του την κερδοσκοπία. Οι παλιοί χρηματιστές τον καταλαβαίνουν. Κάθεσαι στην οθόνη και περιμένεις, περιμένεις, περιμένεις την κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις και να πουλήσεις.

Τώρα εάν έχεις και άλλες «μαγικές δυνάμεις» και μπορείς να χειραγωγήσεις μια κίνηση εκεί, είσαι πολύ ισχυρός και μπορείς να ανεβάσεις τον τραπεζικό λογαριασμό σου. Αυτή είναι η λογική Τραμπ που ανέλυσα στην αρχή της χρονιάς και οδήγησε στην επιτυχία της πρόβλεψης της κίνησης των αγορών. «Με τους επενδυτές που περίμεναν τον τυφώνα Τραμπ το 2016 και πανικοβλήθηκαν αποχωρώντας από τις αγορές, ενώ ακολούθησε ένα έντονο διετές ράλι του προέδρου με τα συνεχή τουίτ που γέμιζαν τα πορτοφόλια των ''απανταχού φίλων'', οι αγορές υποδέχονται και πάλι τον «τυφώνα» που θα κάνει την Αμερική σπουδαία ξανά. Δεν ξέρω εάν θα γίνει σπουδαία η Αμερική, σίγουρα όμως και πάλι πολλοί θα γεμίσουν τα πορτοφόλια τους!» Και φυσικά ο καλός ο παίκτης ποτέ δεν κάνει το ίδιο δύο φορές. Το 2016 όλοι έτρεμαν τη νίκη Τραμπ το βράδυ της εκλογής οδηγώντας τους δείκτες στο -6% premarket και στη συνέχεια ακολούθησε ράλι διετίας. Εφέτος μέχρι και ο Ρουμπίνι το γύρισε στο θετικό, εκτός των insiders και του αγαπημένου μας Μπάφετ. 

Διαφορά αγορών με πραγματική οικονομία

«Η ειρωνεία είναι ότι ο προστατευτισμός συχνά βλάπτει ακριβώς αυτό που ισχυρίζεται ότι προστατεύει. Οι Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν υψηλότερες τιμές. Οι Αμερικανοί κατασκευαστές αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος εισροών. Οι Αμερικανοί αγρότες χάνουν τις εξαγωγικές αγορές. Όπως θα έλεγε ο Will Rogers, Είμαστε το πρώτο έθνος στον κόσμο που πηγαίνουμε στο φτωχόσπιτο με ένα αυτοκίνητο», δήλωσε ο Γουόρεν Μπάφετ.  

Στον αντίποδα o Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε χθες: «Πιστεύω ότι είναι ατυχές που οι Κινέζοι δε θέλουν στην πραγματικότητα να έρθουν και να διαπραγματευτούν επειδή είναι οι χειρότεροι παραβάτες στο διεθνές εμπορικό σύστημα», σε συνέντευξή του στο Fox Business Network. «Οι εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ είναι πενταπλάσιες από τις δικές μας εξαγωγές προς την Κίνα. Έτσι, μπορούν να αυξήσουν τους δασμούς τους. Και τι έγινε;» πρόσθεσε.

Δύο διαφορετικές όψεις (απόψεις) του ίδιου νομίσματος, με την πραγματικότητα να απέχει από την εικόνα που κυριαρχεί στις αγορές του πλανήτη. Η αποσύνδεση των αγορών από την πραγματική οικονομία αποτέλεσε τα τελευταία 13 χρόνια το μεγάλο πρόβλημα και την αποτυχία των προβλέψεων των περισσότερων αναλυτών.

Ακόμα και οι αγορές ομολόγων που θεωρούνται αξιόπιστοι δείκτες από το 2022 έως σήμερα η αντιστροφή της καμπύλης το μόνο που έκανε είναι να γεμίζει ζημίες από αυτούς που έμεναν εκτός χρηματιστηρίου. Κάποιοι βέβαια θεωρούν ότι αυτήν τη φορά θα λειτουργήσει όπως πρέπει. Αυτό θα μας το πει ο δείκτης Νάνσυ ή ο δείκτης Ντόναλντ! Προς ώρας ο δείκτης S&P 500 φλερτάρει με τον Death Cross και απομένει να δούμε που θα στοχεύσει το επόμενο τουίτ μετά από τις 90 ημέρες παύσης των δασμών και τις διαπραγματεύσεις.

O Μακιαβελισμός των αγορών τα ομόλογα και η FED

Όσοι έχετε διαβάσει τον «ηγεμόνα» του Μακιαβέλλι, θα ήθελα να σταθείτε στο σημείο, που στέκομαι πάντα, και είναι εκείνο που λέει πώς ο ηγεμόνας προετοιμάζει μια κρίση και πως την περνάει στο πόπολο ως καταστροφική, για να έρθει στη συνέχεια να σώσει το πόπολο ο ίδιος και να αποδειχθεί «πραγματικός ηγεμόνας». Η ανακοίνωση των δασμών μεγαλύτερων από το αναμενόμενο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει πυροδοτήσει φόβους ύφεσης, οδηγώντας σε φυγή σε ασφαλή καταφύγια. Τα αμερικάνικα ομόλογα αποτελούν το ασφαλέστερο καταφύγιο στον πλανήτη, αλλά σύμφωνα με τους αναλυτές αυτήν τη φορά θα είναι αλλιώς. Μπορεί ναι μπορεί και όχι. Θα πουλήσει ο Κινέζος που ψάχνει και το ένα δολάριο για να σώσει την «κλειστή οικονομία» του και θα καταρρεύσουν οι ΗΠΑ;

Η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο 4,45% υποδηλώνει παρατεταμένες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και σκεπτικισμό σχετικά με την ικανότητα της Fed να μειώσει τα επιτόκια χωρίς να αποσταθεροποιήσει τις αγορές. Οι υψηλές αποδόσεις θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές δεν είναι πλήρως πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα ή το χρονοδιάγραμμα μιας μείωσης επιτοκίων. Επιπλέον, οι παγκόσμιες οικονομικές αβεβαιότητες, όπως η μείωση των μακροπρόθεσμων επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, θα μπορούσαν να περιπλέξουν τον λογισμό της Fed.

Τέτοιοι αντίθετοι άνεμοι μπορεί να ωθήσουν τη Fed να κινηθεί με προσοχή αντί να μειώσει επιθετικά τα επιτόκια. Τα προηγούμενα άλματα στις αποδόσεις των ομολόγων είχαν κλονίσει την αγορά, υποδηλώνοντας αυξανόμενα επίπεδα άγχους. Αυτό το άγχος μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως τα hedge funds και άλλοι επενδυτές που πρέπει να πουλήσουν τα ομόλογα του Δημοσίου για να συγκεντρώσουν μετρητά για να αντισταθμίσουν τις ζημίες στη χρηματιστηριακή αγορά.

Καθώς οι επενδυτές θα συνεχίζουν να αυξάνουν τα στοιχήματά τους για μείωση επιτοκίων, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τον καθορισμό της επόμενης κίνησης της Fed και των επιπτώσεών της στην ευρύτερη οικονομία. Με τους δασμούς μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ άνω του 100%, ουσιαστικά πλέον δεν υπάρχει λόγος για εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους! Πιο πολύ μοιάζει με παιδικό παιχνίδι της γενιάς μας. Σου πήρα ένα μου παίρνεις δύο μέχρι να τελειώσουν οι κάρτες και να αποχωρήσει ο ηττημένος! 145% οι δασμοί από τις ΗΠΑ, 125% από την Κίνα σήμερα, αύριο μπορεί να γίνουν 180 με 150, 200 με 180 κλπ, αλλά δεν έχει σημασία, καθώς μπαίνει stop σε κάθε είδους διαπραγμάτευση εάν δεν επανέλθουμε σε πραγματικά νούμερα. Μπορεί να μας παρουσιάζουν ότι η Κίνα δεν θα έχει πρόβλημα αλλά όταν βγάζεις τον Μάο να απαντήσει σε βίντεο άλλων εποχών το 2025 μάλλον έχεις μεγάλο πρόβλημα. Και φυσικά στα πολύ δύσκολα δε θα έχεις πρόβλημα με το υψηλό ηθικό του πεινασμένου σου λαού να οδηγήσεις την ανθρωπότητα και σε άλλα «ανεξερεύνητα μονοπάτια». Το ζήτημα είναι ποιος θα πεινάσει πρώτος! Μπορεί ο Αμερικανός πολίτης να χρεωθεί με 3800 δολάρια επιπλέον κόστος αλλά ο Κινέζος θα χάσει τις δουλειές του, εάν συνεχίσει το παιχνίδι καθώς δε θα έχει που να πουλήσει. Μην πιστεύετε ότι η Ευρώπη δε θα ακολουθήσει τις ΗΠΑ στους δασμούς στα κινέζικα!  Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παραπαίουν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και η επόμενη ημέρα δε θα είναι εύκολη με τους ανέργους να αγοράζουν τα φθηνά μπλουζάκια της Κίνας. Μπάχαλο, αλλά έτσι είναι οι πόλεμοι. Τουλάχιστον αυτός είναι αναίμακτος, προς ώρας. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν από την υπερίσχυση της Δύσης ή της Ανατολής, για να μας θυμίζει πως η ανθρώπινη ματαιοδοξία και απληστία θα δημιουργεί πάντοτε τις μεγαλύτερες πληγές στην ανθρωπότητα με τα περισσότερα θύματα (και δεν αναφέρομαι μόνο στα χρηματιστηριακά-αυτά είναι τα ελεγχόμενα)!

 Welcome to the Jungle!