Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις τους την Παρασκευή οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τις πρωτοβουλίες που αναμένεται να δρομολογηθούν για την στήριξη της ανάκαμψης της οικονομίας.
Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε απώλειες 0,52% και έκλεισε στις 368,8 μονάδες, με την πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων να ολοκληρώνουν την εβδομάδα σε αρνητικό έδαφος.
Στους εγχώριους δείκτες, απώλειες 0,48% σημείωσε ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 13.033 μονάδες, ενώ στην Γαλλία ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.002 μονάδες, με πτώση 0,26%.
Παρόμοια εικόνα και για τον δείκτη FTSE 100 στην Μεγάλη Βρετανία, ο οποίος υποχώρησε στις 5.963 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,61%, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB διαμορφώθηκε στις 19.841 μονάδες, υποχωρώντας οριακά κατά 0,03%.
Τέλος, στην Ισπανία, ο δείκτης IBEX 35 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 7.133 μονάδες, με κέρδη 0,6%.
Το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη βελτιώθηκε τον Αύγουστο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, έπειτα από την πτώση ρεκόρ που προκάλεσαν τα lockdown τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παρόλο που παραμένει πολύ κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα και τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο, ο μηνιαίος δείκτης που μετρά την εμπιστοσύνη στην οικονομία εκτινάχθηκε στις 87,7 μονάδες από 82,4 τον Ιούλιο, και πολύ παραπάνω από τις 85 μονάδες που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι του Reuters.
Έτσι πλέον, ο δείκτης έχει απομακρυνθεί αισθητά από το χαμηλό του Απριλίου στις 64,9 μονάδες, ωστόσο παραμένει ακόμα αρκετά από τις 103,4 μονάδες του Φεβρουαρίου.
Η νέα άνοδος, που επιβεβαιώνει την σταδιακή ανάκαμψη που παρατηρείται από τον Μάιο, οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη αισιοδοξία του τομέα των υπηρεσιών, του μεγαλύτερου κλάδου της οικονομίας των 19 χωρών του μπλοκ, η οποία παραμένει μεν σε αρνητικά επίπεδα, αλλά ανέβηκε στις -17,2 μονάδες τον Αύγουστο από -26,2 τον Ιούλιο.
Η αισιοδοξία ενισχύθηκε και στους κλάδους της βιομηχανίας και του λιανικού εμπορίου, παρόλο που οι προσδοκίες των διευθυντών εργοστασίων μειώθηκαν έπειτα από άνοδο τριών μηνών που είχε οδηγήσει τον δείκτη σε υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.
Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παρουσίασε μικρή ανάκαμψη στις -14,7 μονάδες από -15, επιβεβαιώνοντας προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Επιτροπής νωρίτερα τον Αύγουστο.
Μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, το κλίμα βελτιώθηκε αισθητά στη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Βελτίωση παρουσίασε και στην Ιταλία, στην Ισπανία όμως επιδεινώθηκε.
Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, παρουσίασε την αναθεώρηση της νομισματικής πολιτικής της, με βασικό άξονα τη «στοχευμένη» υπέρβαση του ορίου 2% του πληθωρισμού, κάτι που θεωρητικά έχει θετική επίδραση στις μετοχές.
Την ίδια ώρα όμως, το κλίμα στις σημερινές συναλλαγές φαίνεται να επηρεάζεται αρνητικά από τα μακροοικονομικά στοιχεία, καθώς επιβεβαιώθηκε σήμερα ότι η πτώση του ΑΕΠ της Γαλλίας στο β' τρίμηνο ήταν 13,8%, ενώ στην Ισπανία οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν σε ετήσια βάση κατά 3,9% τον Ιούλιο.