Αξίζει το στοίχημα στην επαναφορά των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας;
Shutterstock
Shutterstock

Αξίζει το στοίχημα στην επαναφορά των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας;

Με τις περισσότερες αγορές να φιγουράρουν στα υψηλά τους, με κάποιες μάλιστα εξ’αυτών να σημειώνουν ιστορικά υψηλά, πολλοί επενδυτές αναρωτιούνται αν αξίζει να τοποθετηθούν στη κινεζική αγορά που έχει μείνει χαρακτηριστικά πίσω, ειδικά μετά τα πρόσφατα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε το Πεκίνο.

Ο Σύνθετος Δείκτης SSE, χρηματιστηριακός δείκτης όλων των μετοχών που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, διαπραγματεύεται φέτος με απώλειες 3,25% παρά την άνοδο της τάξης του 3% της προηγούμενης εβδομάδας μετά την εξαγγελία των μέτρων στήριξης του Πεκίνου, ενώ σε επίπεδο έτους σημειώνει απώλειες άνω του 12% από τα επίπεδα του περσινού Φεβρουαρίου.

Αντίστοιχα ο δείκτης Hang Seng καταγράφει απώλειες από την αρχή του έτους πέριξ του 6,2% και σε σχέση με τον περσινό Φεβρουάριο απώλειες 25,6%.

Αξίζει λοιπόν μια ευκαιρία η κινεζική αγορά μέσα στο γενικότερο κλίμα ευφορίας των χρηματιστηρίων και μετά τις προσπάθειες του Πεκίνου να στηρίξει την αγορά;

Οι γνώμες των αναλυτών διίστανται. Κάποιοι εστιάζουν σε κάποια ψήγματα αισιόδοξων ενδείξεων, όπως η εργοστασιακή δραστηριότητα η οποία επεκτάθηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Ιανουάριο.

Τέτοια στοιχεία έχουν προκαλέσει συζητήσεις για μια επικείμενη άνοδο, όμως όπως θα δούμε παρακάτω η συναίνεση για την Κίνα σαφώς δεν είναι ομοιόμορφη.

Αντικείμενο προβληματισμού προκαλούν επίσης οι πολυεθνικές με μεγάλη έκθεση στην κινεζική αγορά. Μετά από δεκαετίες έντονης ανάπτυξης, οι παρατεταμένες υποτονικές προοπτικές έχουν ωθήσει ορισμένους επενδυτές στην επανεκτίμηση της έκθεσης τους σε εταιρείες που εξαρτώνται από την Κίνα.

Η αισιόδοξη πλευρά

Η JPMorgan Private Bank σε πρόσφατη ανάρτηση της περιέγραψε ένα σενάριο bull case για την Κίνα. Κατά την αμερικανική τράπεζα, ορισμένα τμήματα της κινεζικής οικονομίας αξίζουν την προσοχή μας, καθώς έχουν αποδείξει την ανθεκτικότητα τους μέσα στο πτωτικό περιβάλλον του χρηματιστηρίου και τα επίμονα προβλήματα στην αγορά ακινήτων.

Η Κίνα θα συνεχίσει να διαδραματίζει κατά την JPMorgan σημαντικό ρόλο ως παγκόσμιος κατασκευαστής, ενώ η κυκλική ζήτηση για τις εξαγωγές της δεν αποκλείεται να παραμείνει ανέπαφη.

Η αλήθεια είναι ότι δύο κατηγορίες ξεχώρισαν για τη ραγδαία ανάπτυξή τους στην Κίνα αυτή τη δύσκολη περίοδο:τα αυτοκίνητα και οι online παραγγελίες που αποστέλλονται απευθείας στον καταναλωτή σε όλο τον κόσμο.

Όμως ως στήλη οφείλουμε να σημειώσουμε τόσο την οικονομική αβεβαιότητα που επιβαρύνει την παγκόσμια αγορά αυτοκινήτων, όσο και το γεγονός ότι οι εξαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας κινδυνεύουν από τους ελέγχους της ΕΕ, σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, λόγω των γενναιόδωρων κρατικών επιδοτήσεων της κινεζικής κυβέρνησης. 

Επομένως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επιβολή προσωρινών δασμών στις εισερχόμενες αποστολές προς το μπλοκ κάποια στιγμή το 2024.

Ταυτόχρονα, οι αυστηρότεροι κανόνες των ΗΠΑ γύρω από την προμήθεια υλικών μπαταριών στοχεύουν την ασιατική χώρα, ενώ κολοσσοί της βιομηχανίας όπως η General Motors και η Ford Motor προειδοποιούν ότι ο ενθουσιασμός των Αμερικανών για την αγορά EVs επιβραδύνεται.

Τα φτηνά δέματα μπορεί επίσης να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις ΗΠΑ, ιδίως τώρα που το μεγαθήριο της γρήγορης μόδας Shein ετοιμάζεται για την είσοδο του στα χρηματιστηριακά ταμπλό. 

Κλείνοντας τον αντίλογο και επανερχόμενοι στην αισιόδοξη οπτική γωνία, ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ από την αρχή του έτους δήλωσε την αισιοδοξία του ότι η οικονομία της χώρας θα αποδειχθεί πιο ανθεκτική και δυναμική φέτος.

Το CNBC σε πρόσφατο ρεπορτάζ ανέδειξε την άποψη του Marko Papic από το Clocktower Group, ο οποίος προβλέπει ότι οι κινεζικές μετοχές θα εκτιναχθούν από 10% έως 15% τις επόμενες ημέρες, υποστηριζόμενες από τις προσπάθειες των Κινέζων αξιωματούχων να ενισχύσουν τη χρηματιστηριακή αγορά.(σ.σ: Η συνέντευξη δόθηκε στις 7 Φεβρουαρίου).

Η πραγματικότητα

Ανεξαρτήτως ή όχι μιας βραχύβιας ανοδικής αντίδρασης της κινεζικής αγοράς, υποκινούμενη κυρίως από τις δηλώσεις της κινεζικής επιτροπής κινητών αξιών και της ρυθμιστικής επιτροπής ότι θα υπάρξει καθοδήγηση στους θεσμικούς επενδυτές προκειμένου να διευκολυνθούν για να εισέλθουν στην αγορά, η στήλη συντάσσεται με την άποψη ότι οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες στην Κίνα και η χώρα έχει απολέσει την αναπτυξιακή ορμή των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Παρά τα παρήγορα νούμερα από την εργοστασιακή δραστηριότητα, οι αριθμοί PMI Ιανουαρίου που δημοσιεύθηκαν από το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής της Κίνας έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, λόγω της πτώσης της ζήτησης.

Οι προσδοκίες ότι η Κίνα θα επανερχόταν στους πρότερους ρυθμούς ανάπτυξης, μετά την άρση των αυστηρών μέτρων για «μηδενική Covid», εξακολουθούν να παραμένουν μετέωρες.

Η οικονομία της Κίνας ταλαιπωρείται με εμφανή αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων και ένα κύμα χρεοκοπιών μεταξύ των κατασκευαστών. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μάλιστα αναμένει ότι η ζήτηση κατοικιών θα μειωθεί κατά 50% στην Κίνα την επόμενη δεκαετία. Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι πρόβλημα, δεδομένου ότι η αγορά ακινήτων της Κίνας αντιπροσωπεύει έως και το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός τον περασμένο μήνα, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δήλωσε χωρίς περιστροφές ότι ο τομέας των ακινήτων της Κίνας χρειάζεται «διόρθωση», ενώ το Πεκίνο χρειάζεται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποφύγει την πτώση των ρυθμών ανάπτυξης. 

Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση πρώην αξιωματούχου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Eswar Prasad, ο οποίος σχολίασε ότι η πιθανότητα το ΑΕΠ της Κίνας να ξεπεράσει μια μέρα το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώνεται συνεχώς. 

Την ίδια στιγμή, η ανεργία των νέων είναι υπερβολικά υψηλή, οι αποπληθωριστικές πιέσεις εξαπλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα και η χρηματιστηριακή της αγορά παραπαίει. 

Η Allianz, σχολιάζοντας την απόκλιση των χρηματιστηρίων της Κίνας έναντι εκείνων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ανέστρεψε την εκτίμηση της για την Κίνα, προβλέποντας τώρα ότι η οικονομία του Πεκίνου θα αναπτυχθεί κατά μέσο όρο κατά 3,9% μεταξύ 2025 και 2029, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που σχολιάζουν πλέον ανοιχτά ότι από τη στιγμή που η βασική αρχιτεκτονική της κινεζικής οικονομιάς έχει σπάσει, οι ρυθμοί ανάπτυξης θα χειροτερέψουν πολύ, ανεξάρτητα από το τι λένε οι ρυθμιστικές αρχές.

Δεν είναι τυχαίοι άλλωστε οι προβληματισμοί και η ανησυχία για την καταναλωτική ζήτηση στην Κίνα από κορυφαίες πολυεθνικές τροφίμων, ποτών, ένδυσης και πολυτελών ειδών, καθώς και τεχνολογίας. 

Από την Apple, έως την Starbucks, την Pandora και τη Carlsberg, είναι διάχυτη η διαπίστωση ότι οι Κινέζοι καταναλωτές «σφίγγουν ολοένα και περισσότερο το ζωνάρι» εν μέσω αβέβαιων προοπτικών απασχόλησης- ιδίως για τους νεότερους- της πτώσης της χρηματιστηριακής αγοράς και της μείωσης των αξιών των ακινήτων. 

Το στοίχημα λοιπόν για μια επαναφορά των ρυθμών ανάπτυξης που θα οδηγήσουν το κινεζικό χρηματιστήριο σε κάτι περισσότερο από μια βραχύβια αντίδραση είναι μάλλον πρόωρο.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.