Τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, η Αμερική έβγαινε από την πετρελαϊκή κρίση ελαφρώς λαβωμένη αλλά ευθυγραμμισμένη, εκ νέου, στην υπηρεσία της επιθυμίας της Wall Street να δημιουργήσει τα νέα χρηματοπιστωτικά προϊόντα, που θα επέφεραν κέρδη στις επιχειρήσεις μέσω του κυρίαρχου δολαρίου ως παγκοσμίου αποθεματικού νομίσματος.
Το άνοιγμα στην Κίνα και η τεράστια δεξαμενή φθηνού εργατικού δυναμικού της χρηματοδοτήθηκε από τη Wall Street που απαιτούσε να αποσπαστεί και η τελευταία σταγόνα κέρδους από μια επιχείρηση. Η εικόνα τείνει να αλλάξει με τον συγκεντρωτισμό και την επιστροφή των επιχειρήσεων εντός αμερικανικού εδάφους, ώστε να τονωθεί η οικονομία των ΗΠΑ, που με βάση τα στοιχεία των τελευταίων ετών δεν τα πήγε και τόσο άσχημα.
Τα τελευταία 30 χρόνια η παγκοσμιοποίηση έκανε τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο καταναλωτή στον κόσμο, βοηθώντας στην οικοδόμηση της Κίνας και αυξάνοντας το χρέος της έναντι της κατανάλωσης. Με το πάτημα ενός κουμπιού στο τηλέφωνό το προϊόν φτάνει στην πόρτα των καταναλωτών που δεν τους ενδιαφέρει εάν είναι κινέζικο ή αμερικάνικο. Η περίοδος του COVID εκτόξευσε ακόμα περισσότερο τα χρέη και δημιούργησε τη νέα γενιά «καταναλωτών του καναπέ»! Είναι όμως έτσι ή κάτι θα αλλάξει δραματικά; Το πρώτο τεστ έρχεται!
Το πρώτο τεστ στην αυτοκινητοβιομηχανία
Το πρώτο τεστ των δασμών το είδαμε μέσα στην εβδομάδα με τους δασμούς του προέδρου στην αυτοκινητοβιομηχανία. Να τονίσω ότι η αβεβαιότητα για τη συνέχεια είναι αυτή που δημιουργεί την ανασφάλεια στην αυτοκινητοβιομηχανία και σε όλους τους τομείς που θα πλήξουν οι δασμοί, καθώς δεν υπάρχει ένα σταθερό νούμερο, (π.χ. 25% για 4 χρόνια), που να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις και να κάνουν τα μελλοντικά τους σχέδια και τις προβλέψεις για το μέλλον. Ωστόσο, οι αναλυτές εξακολουθούν να κινούνται με βάση τα τωρινά στοιχεία και σε πολλές περιπτώσεις τη διορατικότητα τους ή ακόμα προσπαθούν να μπουν και στο μυαλό του προέδρου.
Όταν ακούμε για αυτοκινητοβιομηχανία το μυαλό μας πάει κατευθείαν στη Γερμανία, στην Tesla και στους ανερχόμενους Κινέζους. Αίσθηση προκαλεί η αισιόδοξη Cathie Wood που παραμένει ανοδική για την Tesla και βλέπει την κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων να φθάνει στα 2.600 δολάρια ανά μετοχή σε πέντε χρόνια, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg την Τρίτη.
Η Wood είπε στο Bloomberg ότι αναμένει ότι τα ρομπότ ταξί της Tesla θα είναι ο μεγαλύτερος οδηγός αξίας της εταιρείας τα επόμενα πέντε χρόνια και ότι η τιμή της μετοχής δε συνυπολογιζόταν καν στα σχέδια της Tesla για ανθρωποειδή ρομπότ. Η πρόβλεψη της Wood προβλέπει την αποτίμηση της Tesla σχεδόν 10 φορές από τα τρέχοντα επίπεδα. Η Tesla είναι το μεγαλύτερο συστατικό του εμβληματικού αμοιβαίου κεφαλαίου της Wood ARK Innovation, το οποίο κατέχει μετοχές αξίας περίπου 646 εκατομμυρίων δολαρίων στον κατασκευαστή EV. Η Tesla είναι επίσης μακράν η μεγαλύτερη συμμετοχή της Ark στα άλλα ETF της, σύμφωνα με στοιχεία της Cathie's Ark.
Τι μας δείχνουν οι συγκρίσεις των μεγεθών Tesla και BYD
Αν και θα ήταν λογικότερο να συγκρίνουμε τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες με την Tesla, θα εξετάσουμε την ανερχόμενη κινεζική κατασκευάστρια που δείχνει την μεγάλη της δυναμική ανάπτυξης στον αντίποδα του αναγκαστικού «ύπνου» των Γερμανών. Οι πωλήσεις της BYD ξεπέρασαν το 2024 το όριο των 100 δισ. δολαρίων, ξεπερνώντας την Tesla, καθώς ο κινεζικός γίγαντας αυτοκινήτων εντυπωσιάζει τους καταναλωτές με μια σειρά ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων που διαθέτουν χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας.
Η BYD, με έδρα τη Σενζέν, ανακοίνωσε έσοδα 107 δισ. δολαρίων για το 12μηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, αυξημένα κατά 29%. Τα έσοδα της Tesla για το 2024 ήταν 97,7 δισ. δολάρια. Από την άλλη, παρά τα αυξημένα έσοδα των Κινέζων, η Tesla ήταν ανώτερη σε καθαρά κέρδη με $7,1 δισεκατομμύρια (7,3% περιθώριο κέρδους) σε σχέση με $5,44 για την BYD (5,1% περιθώριο κέρδους).
Η υψηλή κεφαλαιοποίηση της Tesla, η αποτίμηση και οι ισχυρές χρηματοοικονομικές μετρήσεις δείχνουν ότι διατηρεί μια ισχυρή θέση στην αγορά, παρά τον αυξανόμενο ανταγωνισμό κυρίως από τους Κινέζους γιατί οι Ευρωπαίοι έχουν τα δικά τους «εσωτερικά χάλια».
Ωστόσο, η εστίαση της BYD σε βιώσιμες ενεργειακές λύσεις, ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και διεθνής επέκταση υποδηλώνουν ισχυρή οικονομική υγεία και αρκετές δυνατότητες ανάπτυξης. Εφέτος, η BYD παρουσίασε μια νέα μπαταρία, που επιτρέπει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να φορτίζουν για 400 χιλιόμετρα σε μόλις πέντε λεπτά και εισήγαγε προηγμένη τεχνολογία υποβοήθησης οδηγού ακόμη και στα πιο βασικά μοντέλα της.
Ωστόσο, ένας τομέας στον οποίο η Tesla εξακολουθεί να προηγείται σαφώς είναι η αποτίμηση της αγοράς. Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αξίζει περίπου 850 δισ. δολάρια, παρά την πτώση της τιμής της μετοχής της κατά 38% φέτος. Η BYD έχει κεφαλαιοποίηση της αγοράς πιο κοντά στα 157 δισ. δολάρια.
Η Κίνα εξακολουθεί να είναι μακράν η μεγαλύτερη αγορά της BYD, όπου κατέχει μερίδιο σχεδόν 15%, όχι μόνο για τα οχήματα νέας ενέργειας αλλά για κάθε είδους επιβατικό αυτοκίνητο. Η BYD δεν πουλάει ακόμα επιβατικά αυτοκίνητα στις ΗΠΑ λόγω των τιμωρητικών δασμών στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα, αλλά έχει κάνει μεγάλη είσοδο σε αγορές της Ευρώπης, σε μέρη της Ασίας όπως η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη, καθώς και στην Αυστραλία. Κάτι που απασχολεί κυρίως τους Γερμανούς κατασκευαστές.
Τι μας δείχνει το πρώτο τρίμηνο
Το 2025 της BYD έχει ξεκινήσει δυναμικά, με τις πωλήσεις του πρώτου διμήνου να έχουν αυξηθεί κατά 93% σε σχέση με πέρυσι, στις 623.300 μονάδες. Η ειδική επί των θεμάτων της αγαπημένης της «υπέροχης» Cathie Wood, δήλωσε ότι η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθεί να είναι πολύ ανταγωνιστική σε σύγκριση με την BYD και δήλωσε ενθουσιασμένη για την επικείμενη κυκλοφορία ενός μοντέλου χαμηλού κόστους. «Κοιτάμε τα αυτοκίνητα της BYD και είναι υπέροχα από ό,τι βλέπουμε», δήλωσε σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg στο Χονγκ Κονγκ.
Στον αντίποδα η εικόνα της Tesla δεν είναι και τόσο ικανοποιητική, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται με πτώση σχεδόν 27%, μέχρι στιγμής το 2025, έχοντας χάσει έως και το 50% της αξίας της από τον Νοέμβριο. Η πτώση έρχεται εν μέσω μιας καταιγίδας αρνητικών παραγόντων, κυρίως μείωση πωλήσεων και υψηλού ανταγωνισμού στην κορυφαία αγορά της Κίνας. Επίσης, η δημόσια οργή για τον ρόλο του CEO Elon Musk στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ «διαβρώνει» την εικόνα της μάρκας της Tesla, μειώνοντας τις πωλήσεις της στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Ο Μασκ είχε παρακαλέσει την περασμένη εβδομάδα τους υπαλλήλους της Tesla να μην πουλήσουν τις μετοχές τους στην εταιρεία, εν μέσω δύσκολων καιρών. Πλέον, η αυτοοδήγηση, η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και το «ταξίδι στον Άρη» αποτελούν τους νέους στόχους της με την Κάθυ να περιμένει τα 2600 δολάρια και τους αγοραστές αυτοκινήτων να κοιτάνε την τσέπη τους να αδειάζει!