Του Απόστολου Σκουμπούρη
Εξαιρετικά μεγάλες είναι ήδη οι επιπτώσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο από την υπόθεση που «έσκασε» την Παρασκευή αναφορικά με τη Folli Follie, ενώ μεγάλοι είναι οι φόβοι και για το «χτύπημα» που θα υπάρξει στο λιανεμπόριο.
Κυριότερος εχθρός των αγορών είναι η σύγχυση και η καλλιέργεια κλίματος αναξιοπιστίας, που υποσκάπτει εντελώς κάθε έννοια επενδυτικής εμπιστοσύνης αλλά και ψυχολογίας κατανάλωσης.
Το κυριότερο πλήγμα από αυτή την υπόθεση της διαμάχης του ελληνικού ομίλου με το αμερικανικό fund, είναι ότι μεταγγίζεται καχυποψία και ανασφάλεια σε όλο το σύστημα, καθώς – στο βαθμό που ισχύουν οι αιτιάσεις του QCM – το πλήγμα στην ελληνική αγορά, στο χρηματιστήριο, στις τράπεζες και στο λιανικό εμπόριο θα είναι εξαιρετικά μεγάλο.
Και τούτο διότι αναφερόμαστε σε έναν από τους πλέον προβεβλημένους ελληνικούς ομίλους, μέλος του FTSE 25, ενώ – σ' αυτό το επίπεδο (με ετήσιο τζίρο άνω του ενός δισ. ευρώ) – δύσκολα βρίσκεις άλλη ελληνική εταιρεία με τέτοια διεθνοποίηση δραστηριοτήτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετοχή της ΔΕΗ, μια από τις πιο… βαριές μετοχές της αγοράς, έφτασε τη Δευτέρα να δέχεται συντριπτικές πιέσεις έως και 11,50% κατρακυλώντας έως τα 2,24 ευρώ, ενώ κατόπιν υπήρξε μικρή βελτίωση της εικόνας με τον τίτλο να υποχωρεί 8,60%!
Το Χρηματιστήριο έχει γίνει ροντέο, με το Γενικό Δείκτη να κατέρχεται σήμερα έως το χαμηλό των 805,53 μονάδων με απώλειες περί το 2,20%, ενώ σταδιακά υπήρξαν κάποιες προσπάθειες άμυνας και αναχωμάτων. Η σύγχυση είναι το κυριότερο πρόβλημα και σήμερα.
Και όλα αυτά, σε μια ημέρα αργίας για το City του Λονδίνου, απ'' όπου έρχονται οι εντολές για μεγάλο όγκο συναλλαγών στο Χ.Α., κάτι που ασφαλώς ίσως μειώνει τις επιπτώσεις τόσο στη μετοχή της Folli Follie, όσο και στην υπόλοιπη αγορά.
Το σίγουρο είναι ότι αυτή η υπόθεση θα τραβήξει επί μακρόν, εκ φύσεως το θέμα δεν πρόκειται να ξεκαθαριστεί άμεσα, δεν υπάρχουν μονοδιάστατες και «εύκολες» απαντήσεις.
Ασφαλώς και διακυβεύονται τεράστια οικονομικά και επενδυτικά συμφέροντα, ενώ κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις επιπτώσεις – σε όποιο δυσμενές σενάριο – στις τράπεζες, στο χρηματιστήριο, στο λιανικό εμπόριο και στην αξιοπιστία των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων διεθνώς. Άλλωστε, οι κατηγορίες του QCM, προσομοιάζουν – και παραλληλίζονται - με τις «κατηγορίες» που όλα τα περασμένα χρόνια υπήρξαν για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας.
Δεν περιποιεί τιμή να «σκάνε» τέτοιες περιπτώσεις σε μια αγορά ήδη πληγωμένη και κατατρεγμένη, πόσο μάλλον όταν αφορούν έναν όμιλο τέτοιου μεγέθους.
Άλλωστε, και η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί τα μέγιστα από αυτή την εξέλιξη, φοβούμενη αλυσιδωτές «παρενέργειες».