Η Ρωσία δεν φαίνεται να χάνει μόνον εδάφη μετά την πολύμηνη εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά πλέον φαίνεται πως ηττάται και στο πεδίο του ενεργειακού πολέμου, όπως υπογραμμίζει το Bloomberg.
Ειδικότερα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει πως η Ρωσία βρίσκεται στη δίνη μιας εξαντλητικής και δαπανηρής οικονομικής μάχης, η οποία διεξάγεται στην αγορά της ενέργειας. Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, «ο απολογισμός είναι σκληρός: Το 2022, τα βαρέλια από τη Δύση υπερτερούν της Ρωσίας με μια αναλογία σχεδόν 3 προς 1».
Η αναλογία σχεδόν 3 προς 1 καταδεικνύει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους χρησιμοποίησαν τα στρατηγικά τους αποθέματα πολύ περισσότερο από ό,τι χρειαζόταν για να αντικαταστήσουν τη φυσική έλλειψη σε πετρέλαιο που δημιούργησε η Ρωσία. Αξιοποίησαν επιπλέον βαρέλια για να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω. Δεν πολεμούσαν μόνο τη Ρωσία, αλλά και το καρτέλ του ΟΠΕΚ+.
Η εξέλιξη αυτή εδράζεται σε δύο σημαντικά δεδομένα: Πρώτον, η συνολική παραγωγή του ρωσικού πετρελαίου – συμπεριλαμβανομένων του αργού και των παραγώγων του - μειώθηκε κατά περίπου 122 εκατομμύρια βαρέλια σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022, λίγο πριν από την εισβολή.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πτώσης έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια δύο μηνών – τον Απρίλιο και το Μάιο του 2022 η μείωση της παραγωγής έφτασε τα 56 εκατ. βαρέλια. Ωστόσο, αυτές οι απώλειες καλύφθηκαν στη συνέχεια, με την παραγωγή του Δεκεμβρίου του 2022 να είναι χαμηλότερη κατά μόλις 6 εκατ. βαρέλια από την αντίστοιχη του Φεβρουαρίου πέρυσι, ήτοι 200.000 βαρέλια την ημέρα.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Μόσχα δεν μείωσε την παραγωγή της οικειοθελώς. Άλλωστε, οι παραδοσιακοί αγοραστές του ρωσικού αργού εγκατέλειψαν μαζικά την αγορά, μήνες πριν από την έναρξη ισχύος των περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.
Ένα δεύτερο δεδομένο αφορά στη διεθνή αντίδραση έναντι της μείωσης στην προσφορά. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, υπό την ομπρέλα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, απελευθέρωσαν περίπου 314 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου. Με απλά λόγια, για κάθε ρωσικό βαρέλι που χάθηκε από την αγορά το 2022, τα βασικά μέλη του Οργανισμού πρόσθεσαν σχεδόν 2,6 βαρέλια από τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης. Το μεγαλύτερο μέρος προήλθε από τις ΗΠΑ - περίπου 222 εκατομμύρια βαρέλια κατά τη διάρκεια του έτους. Τα υπόλοιπα, σε δύο δόσεις, εισέρρευσαν από τη Γερμανία, την Ιαπωνία, τη Γαλλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και μερικούς άλλους.