Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε δύο προτάσεις για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, με στόχο τη δημιουργία ρυθμιστικών πλαισίων για περιουσιακά στοιχεία των κρυπτονομισμάτων με επίκεντρο την προστασία των καταναλωτών/ επενδυτών και την μείωση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο.
Τόσο ο Κανονισμός για τις αγορές σε Κρυπτογραφικά Περιουσιακά Στοιχεία (MiCA) όσο και ο Κανονισμός για την Ψηφιακή Επιχειρησιακή Ανθεκτικότητα του Χρηματοοικονομικού Τομέα (DORA) αποτελούν μέρος του πακέτου ψηφιακής οικονομίας του Συμβουλίου.
Αυτό το πακέτο περιέχει επίσης τη συνολική στρατηγική του Συμβουλίου σχετικά με τη ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης και μια πρόταση για την τεχνολογία blockchain. Η πρόθεση είναι να δημιουργηθούν ενοποιημένοι κανόνες για τις αγορές κρυπτονομισμάτων στην ΕΕ για την προώθηση της καινοτομίας με προστασία των επενδυτών σε όλα τα κράτη μέλη, αντί να επιτραπεί να διαμορφωθεί μια κατακερματισμένη προσέγγιση στην οποία τα πρότυπα διαφέρουν από χώρα σε χώρα.
Ο κανονισμός MiCA δημιουργεί ένα πλαίσιο για την έκδοση και την παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με μεταβιβάσιμα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων. Απευθύνεται κυρίως στις εταιρείες που εκδίδουν ή διευκολύνουν την έκδοση ώστε να είναι διαφανείς στις δραστηριότητές τους μέσω των τεχνικών και οικονομικών Whitepaper και την υποβολή ενημερωτικών δελτίων προς την επενδυτική κοινότητα, και επιτάσσοντας το μάρκετινγκ να είναι «δίκαιο» και «σαφώς αναγνωρίσιμο» ως διαφημίσεις.
Ψηφιακά νομίσματα που εκδίδονται από Κεντρικές Τράπεζες ή από άλλες δημόσιες αρχές εξαιρούνται από το πλαίσιο, αλλά και tokens που λειτουργούν όπως πόντοι επιβράβευσης, NFTs ή tokens που αντιπροσωπεύουν φυσικά περιουσιακά στοιχεία ή υπηρεσίες. Η πρόταση είναι επίσης σαφής ότι οι κανονισμοί θα ισχύουν για φυσικά ή νομικά πρόσωπα και όχι για την ίδια την τεχνολογία.
O κανονισμός DORA δημιουργεί εντολές διαχείρισης κινδύνου τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών. Εκτός από την επιβολή δοκιμών αυτών των συστημάτων για την αποτροπή κινδύνων στον κυβερνοχώρο, δημιουργεί ένα ενιαίο πλαίσιο αναφοράς για τυχόν περιστατικά. Εξουσιοδοτεί επίσης τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εξετάσουν προσεκτικότερα τη χρήση τρίτων παρόχων υπηρεσιών από μια εταιρεία που χρησιμοποιούνται για τεχνολογία πληροφοριών ή επικοινωνιών.
Το Συμβούλιο θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο σχετικά με τις προτάσεις, και μόλις καταλήξουν σε προσωρινή συμφωνία, και τα δύο θεσμικά όργανα θα εγκρίνουν επίσημα τους κανονισμούς.
Οι κανονισμοί φυσικά έρχονται να προστατεύσουν το επενδυτικό κοινό, ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι μια ξεκάθαρη πολιτική θα προσελκύσει επενδύσεις στην Ευρώπη από την αγορά κρυπτονομισμάτων, την ώρα που Αμερική, Κίνα, Τουρκία, και Ινδία βρίσκονται αποστασιοποιημένες από τις αγορές κρυπτονομισμάτων.
Η Ευρώπη διαβλέπει ξεκάθαρα την ευκαιρία και με αυτή την πρωτοβουλία αναμένεται να δούμε μια άνθηση του ευρωπαϊκού συστήματος κρυπτονομισμάτων.