Τη συνεχιζόμενη πρόοδο που σημειώνει η ελληνική οικονομία στα πεδία των μεταρρυθμίσεων, της κάλυψης του επενδυτικού κενού, της ανάκαμψης της οικονομίας και της μείωσης του χρέους, επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η DBRS. Ο οίκος τονίζει επίσης ότι για να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης θα πρέπει να καταγραφεί περαιτέρω πτώση σε χρέος και κόκκινα δάνεια.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές το 2024 είναι έτος σημαντικών προκλήσεων διεθνώς, καθώς οι πολιτικές αβεβαιότητες αυξάνονται και η αγορά εμπορικών ακινήτων αποτελεί σημαντική πηγή ανησυχίας και κινδύνου. Μάλιστα, η DBRS, πάει ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας πως η κατάσταση στα εμπορικά ακίνητα μπορεί να φέρει «πιέσεις» στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ωστόσο, η Ελλάδα, φαίνεται πως είναι θωρακισμένη καταγράφοντας ανάπτυξη, εφαρμόζοντας μεταρρυθμίσεις και μειώνοντας τα κόκκινα δάνεια. Η DBRS επισημαίνει ότι οι ευρωπαϊκοί πόροι συμβάλλουν στη μείωση του επενδυτικού κενού που χωρίζει τη χώρα από το μέσο όρο της ευρωζώνης και οι τράπεζες δίνουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και τις επενδύσεις. Ωστόσο, όπως επισημαίνει η έκθεση, το χρέος παρά την πτωτική του πορεία συνεχίζει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
«Η ανεργία, το χρέος και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο εφόσον συνεχιστεί η πτωτική τους πορεία θα οδηγηθούμε σε νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.
Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παραμείνει στο δρόμο δημοσιονομικής ισορροπίας, διατηρώντας το δείκτη δημοσίου χρέους σε πτωτική τάση. Το πλεόνασμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, θα φτάσει στο 1,1% το 2023 και το 2,1% το 2024.
Το χρέος κορυφώθηκε το 2020 καθώς ο δείκτης δημοσίου χρέους μειώθηκε 35 ποσοστιαίες μονάδες, εκ των οποίων 23 μονάδες το 2022. Κάτι που οφείλεται στη δημοσιονομική πολιτική και στην ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, η DBRS καταγράφει σημαντική ανάκαμψη στην αγορά εργασίας, στον τουριστικό κλάδο, στην ιδιωτική κατανάλωση και στις επενδύσεις.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και οι επενδύσεις παραμένουν πηγή ανάπτυξης και ευημερίας. «Η Ελλάδα χάρη στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους θεσμούς συνεχίζει να επωφελείται από την ισχυρή στήριξη και τα οφέλη χρηματοδότησης σε περιόδους κρίσεων, κυρίως μέσω των εργαλείων που έχουν αναπτυχθεί στη ζώνη του ευρώ τα τελευταία χρόνια» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές.