Δέσμιοι των δασμών

Δέσμιοι των δασμών

Η ανακοίνωση των αμερικανικών αμοιβαίων δασμών αποτέλεσε μεγάλο σοκ, διαψεύδοντας τις προηγούμενες προσδοκίες ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα υιοθετούσε μια πιο συντηρητική προσέγγιση μετά τους πρόσφατους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, τον χάλυβα και το αλουμίνιο.

Οι εκτιμήσεις πριν από την ανακοίνωση ανέμεναν έναν ενιαίο δασμό της τάξης του 15-20%, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αποδείχθηκε πολύ πιο επιθετικό - ενώ ο ενιαίος δασμός καθορίστηκε στο 10%, με πολλές χώρες να αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερους συντελεστές οι οποίοι ήταν εκτός των προσδοκιών της αγοράς.

Οι αυξημένοι δασμοί δείχνουν ότι οι προηγούμενες προσπάθειες των εμπορικών εταίρων να κατευνάσουν τον πρόεδρο Τραμπ είχαν περιορισμένο αποτέλεσμα και δείχνουν ότι οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις για δασμολογική ελάφρυνση θα απαιτήσουν πιθανότατα σημαντικά μεγαλύτερη προσπάθεια και ενδεχομένως χρόνο.

Οι επιπτώσεις μια τέτοιας πολιτικής έχουν ευθύ αντίκτυπο στην οικονομία. Τέτοιας ευρείας κλίμακας αύξηση στις ταρίφες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές στο ράφι σε μια εποχή όπου η ζήτηση δείχνει να αποδυναμώνεται.

Οι ανησυχίες πλέον αναγκαστικά μετακινούνται από το ενδεχόμενο ύφεσης στο ενδεχόμενο εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία θα εμφανίζει αναιμική ή μηδενική ανάπτυξη ή ακόμα και πτώση της παραγωγής και της απασχόλησης, ενώ ταυτόχρονα θα παρατηρείται αύξηση των τιμών των αγαθών και υπηρεσιών (πληθωρισμός). 

Η εξέλιξη αυτή πιθανόν να φέρει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σε εξαιρετικά δύσκολη θέση καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σενάριο να πρέπει να δώσει προτεραιότητα στη σταθερότητα των τιμών με αντάλλαγμα την οικονομική επιβράδυνση.

Ο στασιμοπληθωρισμός είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, διότι οι παραδοσιακές πολιτικές για την καταπολέμηση του πληθωρισμού ή της ύφεσης συχνά δεν μπορούν να εφαρμοστούν με ταυτόχρονο αποτέλεσμα και για τα δύο φαινόμενα.

Σε παράλληλο χρόνο οι υψηλότεροι των αναμενομένων δασμοί πρόκειται να επιβαρύνουν το κλίμα αβεβαιότητας ειδικά στις οικονομίες που βασίζονται σε εξαγωγές οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σημαντικούς εμπορικούς περιορισμούς. Η αβεβαιότητα μάλιστα αναμένεται να επιταθεί σχετικά με τα πιθανά αντίποινα από τις επηρεαζόμενες χώρες, θέτοντας το ερώτημα αν οι αντισυμβαλλόμενοι εμπορικοί εταίροι θα επιλέξουν διπλωματικές διαπραγματεύσεις ή σκληρά αντίμετρα για να μετριάσουν τις επιπτώσεις.

Ο Λευκός Οίκος έχει καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε οποιαδήποτε αντίμετρα, προειδοποιώντας για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης με το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου πλήρους κλίμακας να αποκτά βάσιμες πιθανότητες. Σε αυτό κλίμα το ασφάλιστρο κινδύνου για τις μετοχές θα παραμείνει ψηλά καθώς η Ευρώπη έχει σε κορυφαίο επίπεδο κυβερνητικών στελεχών διαμηνύσει ότι θα απαντήσει ως τα μέσα Απριλίου και μάλλον θα το κάνει. 

Όσο και αν η Ελλάδα έχει περιορισμένη έκθεση στους αμερικανικούς δασμούς η πορεία του χρηματιστηρίου δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτόνομο δρόμο. Οι αποτιμήσεις συγκρίνονται σε πραγματικό χρόνο και η γρήγορη ροή κεφαλαίων δεν θα αφήσει «χρήματα στο τραπέζι».

Η πτώση των μετοχών που ξεκίνησε από τη Δευτέρα δημιουργεί ευκαιρίες τοποθετήσεων ωστόσο το χρονικό σημείο λήξης της έντασης δεν είναι ακόμα ορατό. Και αυτή η λεπτομέρεια είναι που μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά στην απόδοση του χαρτοφυλακίου. Επομένως, όπως έλεγαν και οι παλαιοί, υπομονή και σταδιακές τοποθετήσεις. Όσο πιο σταδιακές γίνεται εν προκειμένω…