Του Απόστολου Σκουμπούρη
Εντυπωσιακή ανθεκτικότητα – παρά τα κέρδη – δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο που συμπλήρωσε την 5η συνεχή ανοδική εβδομάδα, κάτι που έχει να γίνει δυόμισι χρόνια, από τον Ιούνιο του 2017. Η αγορά έβγαλε μια ακόμη εβδομάδα με σημαντικά κέρδη, εν μέσω εναλλαγών θέσεων, εντός πλαισίου ρευστοποιήσεων και ενδοσυνεδριακών διορθώσεων.
Οι long εξακολουθούν να έχουν το πρόσταγμα, με πολύ τεχνικό «παίξιμο», χωρίς εξάρσεις και εξαλλοσύνες, χωρίς υπερβολές και ακρότητες. Ο Γενικός Δείκτης έβγαλε άλλη μια εβδομάδα κερδών λοιπόν καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,32%, με τον FTSE 25 να κερδίζει 3,74%, τον Mid Cap +1,86%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε ραλάκια αντίδρασης κερδίζοντας 9,08%.
Έτσι, από την αρχή του 2019 τα κέρδη για το Γενικό Δείκτη ανέρχονται στο +10,37%, στον FTSE 25 στο +11,04%, στον Mid Cap +13,22% και στις τράπεζες στο +5,26%.
Οι αποδόσεις από την αρχή του πολλά blue chips καταγράφουν άνοδο από 10% έως 25%, κάτι που αποδεικνύει την αλλαγή της ψυχολογίας, έστω και αν αυτό δεν υποστηρίζεται από σημαντική αύξηση του τζίρου, που θα έδειχνε ότι εισρέει καινούριο χρήμα στο σύστημα. Παράλληλα, αυξημένη είναι η κινητικότητα και στο χώρο των μικρότερων αποτιμήσεων, όπου αρκετές μετοχές έχουν ανεβάσει στροφές και όγκους.
Πάντως, είναι θετικό ότι υπήρξε μερική αύξηση των συναλλαγών αυτή την εβδομάδα καθώς την Πέμπτη ο τζίρος έφτασε στα 60 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά εντός του έτους, ενώ οι μέσες συναλλαγές το 5ήμερο έφτασαν στα 43,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 39% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.
Η αγορά δείχνει να προεξοφλεί θετικά τις επόμενες εξελίξεις, όπου το επόμενο διάστημα θα είναι εξαιρετικά «πυκνές». Πρόκειται για εξελίξεις που άπτονται της οικονομίας, οπότε ενδέχεται να επηρεάσουν τόσο την αγορά ομολόγων, όσο και μετοχών. Διαδικασίες τακτοποίησης των NPEs, αξιολόγηση, ενδεχόμενη αναβάθμιση, έκδοση 10ετούς ομολόγου κ.α. θα εξελιχθούν σε διάστημα μόλις δύο – τριών εβδομάδων.
Την άλλη Παρασκευή 1η Μαρτίου θα έχουμε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's και δεν αποκλείεται να υπάρξει αναβάθμιση, ενώ μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Μαρτίου η Ελλάδα αναμένεται να βγει στις αγορές εκδίδοντας 10ετές ομόλογο, για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια. Η προσπάθεια όσων επισπεύδουν την έκδοση είναι η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το ισχυρό momentum που υπάρχει διεθνώς για τα ομόλογα, τα οποία γνωρίζουν μια νέα, πρωτοφανή ίσως, «άνθιση».
Τα τεχνικά δεδομένα και η απαραίτητη διόρθωση
Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η κεφαλαιοποίηση της αγοράς επανήλθε μετά από έξι μήνες πάνω από τα 50 δισ. ευρώ με την συνεισφορά του τραπεζικού κλάδου να είναι κυρίαρχη σε αυτή την πορεία.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υπεραγορασμένες ζώνες στα ημερήσια διαγράμματα τιμών γεγονός το οποίο ενισχύει την πιθανότητα μιας άμεσης διόρθωσης η οποία ενδεχομένως να ξεκίνησε την Παρασκευή καθώς ήδη ο Γενικός Δείκτης δοκίμασε την εκθετική ζώνη τιμών του κινητού μέσου των 200 ημερών».
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «η διόρθωση θα έχει χαρακτήρα κατοχύρωσης των γρήγορων κερδών των πέντε εβδομάδων και το πέρας της με τα ως τώρα δεδομένα εκτιμάται ότι θα εκτονωθεί σε πρώτο χρόνο κοντά στις 660 μονάδες. Θεωρητικά η επόμενη αντίσταση και ενδεχομένως ένα ισχυρότερο επίπεδο αύξησης της προσφοράς είναι ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών ο οποίος κινείται κατερχόμενος στην περιοχή των 690 μονάδων.
Η ιστορία έχει δείξει ότι σε σημαντικές μακροχρόνιες διασπάσεις τιμών είτε ανοδικές είτε καθοδικές η Αγορά κινείται σε δύο χρόνος δοκιμάζοντας αρχικά το κομβικό σημείο και επιστρέφοντας επιχειρεί την διαφυγή προς νέα επίπεδα τιμών μετατρέποντας την αντίσταση τιμών σε επίπεδο στήριξης.
Το σενάριο αυτό έχει την υποστήριξη των συναλλαγών καθώς η προοδευτική αύξηση των όγκων έγινε με γραμμικό τρόπο χωρίς απότομες εξάρσεις ένδειξη της συστηματικής προσπάθειας των αγοραστών να κατακτήσουν υψηλότερα επίπεδα. Το τέλος του Φεβρουαρίου αναμένεται να βρει τους αγοραστές αντιμέτωπους με την ολική επαναφορά της τάσης σε ανοδική στην πρώτη μεγάλη μάχη της χρονιάς που επιχειρεί να αλλάξει τα τεχνικά δεδομένα του Γενικού Δείκτη, συμπληρώνει ο αναλυτής.
Τα στατιστικά της συνεδρίασης της Παρασκευής
Την Παρασκευή λοιπόν, εν μέσω εναλλαγών στα πρόσημα και rotation στα χαρτοφυλάκια, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 676,87 μονάδες με οριακή πτώση 0,04%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 679,07 μονάδες και χαμηλό στις 672,83 μονάδες. Η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη κατά 20 εκατ. ευρώ έναντι της Πέμπτης και διαμορφώθηκε στα 40,51 εκατ. ευρώ, με τα 7,19 εκατ. ευρώ, ήτοι το 18% του συνόλου να είναι πακέτα σε ΟΤΕ (κυρίως) και Eurobank.
O FTSE 25 έκλεισε στις 1.786,00 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.104,01 μονάδες με πτώση 0,88%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 462,77 μονάδες με διόρθωση 1,58%.
Οι τράπεζες διόρθωσαν ελεγχόμενα την Παρασκευή, καθώς όπως προαναφέρθηκε συνολικά το 5ήμερο το έβγαλαν με σημαντικά κέρδη. Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 2,46%, η Εθνική -1,03%, η Eurobank -0,89% και η Πειραιώς -0,54%. Στο χώρο των blue chips, πιέσεις άνω του 1% είχαν οι Μυτιληναίος,Jumbo, Viohalco και Aegean Airlines. Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 2% είχε η Σαράντης, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΟΤΕ, Motor Oil και Lamda Development.
Στον Mid Cap κέρδη 4,38% είχε η AS Company, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι Attica Bank, Ικτίνος και Κρι Κρι. Αντιθέτως, με ισχυρές πιέσεις 4,40% έκλεισε η Cenergy Holdings, η Τεχνική Ολυμπιακή -3,85%,Intrakat -2,83%, MIG -2,71%, MLS -1,57%, J&P Άβαξ -1,34% κ.ο.κ.
Στο ευρύτερο ταμπλό, κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Ελγέκα, Mevaco, ΑΝΕΚ,Ευρωσύμβουλοι, Μουζάκης, Φιερατέξ, Centric, Profile και Έλαστρον, ενώ πιέστηκαν οι Dionic, Γ.Ε. Δημητρίου, Βιοτέρ, ΕΛΒΕ, Κλωστ. Ναυπάκτου, Revoil, Επίλεκτος, Δρομέας, Σελόντα, Αλουμύλ, Byte Computer, Reds, ΕΚΤΕΡ και Βιοκαρπέτ. Συνολικά, 45 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 53 που υποχώρησαν.