Πτωτικά για τρίτη διαδοχική ημέρα κινούνται οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, αν και με πιο ήπιες απώλειες σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές παγκοσμίως που αντιμετώπισαν μεγαλύτερες αναταράξεις στον απόηχο των πρακτικών της Fed, καθώς τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ δείχνουν να θέτουν κάποιο φραγμό τις πωλήσεις.
Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αφού διέγραψε απώλειες περίπου 200 μονάδων από το άνοιγμα περνώντας για λίγο και σε θετικό πρόσημο, στη συνέχεια παραδόθηκε γρήγορα ξανά στις πιέσεις και πλέον υποχωρεί κατά 0,6% κινούμενος στις 34.740 μονάδες.
Ακολουθώντας παρόμοια πορεία, ο διευρυμένος S&P 500 σημειώνει πλέον απώλειες 0,33% και βρίσκεται στις 4.386 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικά σταθμισμένος Nasdaq ο οποίος διαπραγματεύεται στις 14.470 μονάδες με απώλειες 0,3%.
Xτες ο Dow Jones ολοκλήρωσε χτες τις συναλλαγές του με απώλειες 380 μονάδες, λίγο αφότου δημοσιεύθηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης Ιουλίου της Fed, στα οποία οι αξιωματούχοι της έδειξαν ότι επίκειται περιορισμός του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων, το λεγόμενο tapering, χωρίς ωστόσο να «δείξουν» προς αύξηση και των - ιστορικά χαμηλών - επιτοκίων της.
Υπενθυμίζεται ότι σε παρόμοια περίπτωση το 2013, όταν η Fed είχε προαναγγείλει τον περιορισμό του αντίστοιχου προγράμματος που έτρεχε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα επιτόκια των αμερικανικών τίτλων εκτινάχθηκαν και η αγορά οδηγήθηκε σε παρατεταμένο sell-off, μια κατάσταση που έμεινε στην ιστορία ως το taper tantrum.
«Τα πρακτικά έδειξαν μια Fed που είναι έτοιμη να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμά της σταδιακά αναφορικά με τον περιορισμό των αγορών της στους επόμενους μήνες», επισημαίνει ο Σον Μπαντάζιαν, αναλυτής στην Cornerstone Wealth.
Ο ίδιος προσθέτει ωστόσο ότι «πλέον τόσο η Fed όσο και όσοι συμμετέχουν στην αγορά έχουν λάβει διδάγματα από το taper tantrum», σημειώνοντας πάντως ότι «ενώ περιμένουμε πλέον λιγότερη έκπληξη αυτή τη φορά, υπάρχει ακόμη λόγος να πιστεύουμε ότι θα δούμε μεταβλητότητα, ειδικά σε τομείς της αγοράς που έχουν έντονη ευαισθησία στα επιτόκια».
Σε αυτό το κλίμα άλλωστε, η μετοχή της Goldman Sachs κινείται με απώλειες 0,7%, η JPMorgan Chase υποχωρεί κατά 0,4%, η Citigroup βρίσκεται στο -1% , ενώ και η Wells Fargo σημειώνει πτώση 0,15%.
Επιπλέον πίεση στις συναλλαγές προκαλεί και η νέα βουτιά των τιμών του πετρελαίου, που τις φέρνει σε χαμηλά τριών μηνών καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση του αργού κλιμακώνονται με φόντο τον ολοένα αυξανόμενο αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως, με περαιτέρω πίεση από την απροσδόκητη αύξηση που παρουσίασαν τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ.
Έτσι η Chevron σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες στον Dow Jones με πτώση άνω του 3% και ακολουθεί η Dow Inc με -1,4%, η Exxon χάνει 2,2%, ενώ και η Chesapeake είναι στο -2%.
Παράλληλα, η Goldman Sachs υποβάθμισε σημαντικά τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο καθώς «επελαύνει» η μετάλλαξη Δέλτα στη χώρα, προβλέποντας πλέον αύξηση μόλις κατά 5,5% από το 9% που περίμενε προηγουμένως.
Στον αντίποδα ωστόσο, θετικά ήταν τα νέα σήμερα από την αγορά εργασίας, όπου ο αριθμός των νέων αιτήσεων για επίδομα ανεργίας σημείωσε πτώση για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα, ενώ ήταν σημαντικά χαμηλότερος και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και ο μικρότερος που έχει καταγραφεί εδώ και περίπου 17 μήνες, από τότε δηλαδή που ξεκίνησε να εξαπλώνεται η πανδημία στη χώρα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Αυγούστου υποβλήθηκαν 348.000 νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας, αριθμός μειωμένος κατά 29.000 σε σχέση με την εβδομάδα που είχε προηγηθεί.
Επιπλέον, ο αριθμός ήταν σημαντικά μειωμένος και σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν την υποβολή 363.000 νέων αιτήσεων.