Του Απόστολου Σκουμπούρη
Συνεδρίαση διόρθωσης και αποφόρτισης ήταν η σημερινή στο ελληνικό χρηματιστήριο καθώς ήταν απαραίτητο να κλείσουν τα gap και να «δέσουν» οι τιμές σε δείκτες και μετοχές μετά τις εφτά ανοδικές συνεδριάσεις στις οκτώ τελευταίες από τα τέλη Δεκέμβρη.
Η αγορά έχασε περίπου το ήμισυ όσων κέρδισε στη χθεσινή συνεδρίαση, κρατώντας το όριο των 630 μονάδων, με τις τράπεζες να χάνουν έως και 2,40% ύστερα από το διήμερο ράλι που έφερε κέρδη ακόμη και πάνω από το 10%.
Πάντως, παρά την πτώση του Γενικού Δείκτη έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι υπήρξε έντονη κινητικότητα στο ευρύτερο ταμπλό, κάτι που μαρτυράται από την απόλυτη ισορροπία μεταξύ ανοδικών και πτωτικών μετοχών, με το συσχετισμό στις 63 και 63 αντίστοιχα, στοιχείο που δείχνει ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα συνεδρίαση.
Σ'' αυτό συνέβαλε το «ξύπνημα» του κατασκευαστικού κλάδου που έδωσε σημαντικά κέρδη έως 8,94%, με αφορμή την πώληση του 3,40% της Ελλάκτωρ από τον πρώην ισχυρό άντρα του Άκτωρα, Δημήτρη Κούτρα.
Πρόκειται για μια κίνηση που έφερε ντόμινο αφύπνισης σε αρκετές μετοχές του κλάδου, με την Ελλάκτωρ να κλείνει με ράλι +8,94%, τη θυγατρική της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο +8,61%, την Intrakat +7,35% και την J&P Άβαξ +5,56%.
Αφορμή για αυτή την κινητικότητα ήταν τα δύο πακέτα συνολικά 6 εκατ. μετοχών της Ελλάκτωρ που πούλησε ο κ. Κούτρας στα 1,25 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 7,5 εκατ. ευρώ.
Κύκλοι του ομίλου Ελλάκτωρ σημειώνουν πως δεν έχουν καμιά σχέση με την αγορά του πακέτου των μετοχών που πούλησε ο κ. Κούτρας. Η πράξη πάντως έγινε μέσω βρετανικού fund που ενήργησε ως broker, για λογαριασμό ισχυρών Ελλήνων και ξένων επενδυτών.
Θυμίζουμε πως ο κ. Δ. Κούτρας, μαζί με την κόρη του έλεγχαν λίγο κάτω από το 7% των μετοχών της Ελλάκτωρ, οπότε μετά τη σημερινή πώληση, το ποσοστό του πρώην ισχυρού άντρα του ομίλου περιορίζεται πέριξ του 3,50%.
Το καλοκαίρι, στην ιστορική γενική συνέλευση της 25ης Ιουλίου ο Δ. Κούτρας αποχώρησε από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ, ενώ λίγο μετά έγινε πρόεδρος της Intrakat, συμφωνώντας να εξαγοράσει και το 20% των μετοχών της. Η εν λόγω συναλλαγή, δεν έχει γίνει έως τώρα, οπότε ίσως το +7,35% της Intrakat σχετίζεται με αυτό το ενδεχόμενο.
Με μειωμένο τζίρο η διόρθωση στο Χ.Α.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 633,20 μονάδες με πτώση 0,79%, έχοντας κίνηση σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης με χαμηλό στις 630,88 μονάδες και υψηλό στις 636,93 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,83 εκατ. ευρώ, όμως τα 17,53 εκατ. ευρώ ήτοι το 36,6% ήταν πακέτα, οπότε ο «καθαρός» τζίρος σε ροή συναλλαγών ήταν μόλις 31,3 εκατ. ευρώ.
Η μείωση συναλλαγών σε πτωτική συνεδρίαση είναι θετικό στοιχείο, καθώς χθες, στο +1,93% της αγοράς, ο «καθαρός» τζίρος προσέγγισε τα 40 εκατ. ευρώ. Κατά τα λοιπά, στις τράπεζες τόσο στις τράπεζες όσο και στα περισσότερα blue chips υπήρξε διόρθωση. Η Alpha Bank υποχώρησε κατά 2,40%, η Eurobank -2,26%, Πειραιώς -2,23% και Εθνική -1,67%.
Στον υπόλοιπο Large Cap, ο ΟΠΑΠ υποχώρησε κατά 2,44%, στο -1,95% η Coca Cola HBC, ενώ άνω του 1% έχασαν οι ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Aegean Airlines, ΑΔΜΗΕ και Fourlis. Θετικά, πλην της Ελλάκτωρ έκλεισαν οι Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, Jumbo και ΕΧΑΕ.
Στον Mid Cap, πλην των ΕΛ.ΤΕΧ., Intrakat και J&P Άβαξ που κυριάρχησαν, με κέρδη έκλεισαν και οι Ικτίνος, Intracom Holdings, Κλουκίνας Λάππας, Νηρέας και Τεχνική Ολυμπιακή, ενώ υποχώρησαν άνω του 2% οι MIG και Attica Bank.
Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα και κέρδη παρουσίασαν τίτλοι όπως Frigoglass, Σελόντα (διακίνησε όγκο 888 χιλ. μετοχές!), ElvalHalcor, Ελγέκα, Κλωστήρια Ναυπάκτου, Αλουμύλ, Τζιρακιάν, Κορδέλλου, Briq Properties και Έλτον. Αντιθέτως, πιέστηκαν μετοχές όπως Pasal, Ιντερτέκ, Κρέτα Φάρμ, Ίλυδα, Βογιατζόγλου, Παπουτσάνης, ΙΑΣΩ, Μοτοδυναμική και Μινωικές Γραμμές.