Οι ελπίδες για μια ηπιότερη στάση της Fed τους επόμενους μήνες φαίνεται ότι υποχωρούν από την επενδυτική κοινότητα. Ο λόγος δεν είναι μόνο τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της Fed ή οι δηλώσεις αρκετών αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας το τελευταίο διάστημα που λίγο πολύ προειδοποιούν με «τρόπο» ότι θα επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.
Η συνεχής ανάβαση των τιμών του φυσικού αερίου και συνεπακόλουθα των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που συνεχίζονται πανηγυρικά και αυτή την εβδομάδα, είναι οι δύο βασικοί λόγοι που τόσο η αγορά των ομολόγων όσο και το δολάριο προεξοφλούν ήδη μια επιθετική προσέγγιση στην αύξηση των επιτοκίων από τη Fed μέσα στο φθινόπωρο, αδιαφορώντας στην ουσία κατά πόσο θα είναι ήπιες ή όχι οι δηλώσεις του Πάουελ στο Jackson Hole την Παρασκευή.
Ακριβώς για τον ίδιο λόγο η αγορά « αδιαφορεί» για τις ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας όσον αφορά τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό, ήτοι τον δείκτη για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, αλλά και τη δεύτερη εκτίμηση του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο. Ακόμα και αν οι μετρήσεις είναι καλές, οι τιμές της ενέργειας και τα επίμονα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την εξέλιξη τους τους επόμενους μήνες.
Από τη στιγμή λοιπόν που οι ΗΠΑ διατηρούν ένα θετικό μακροοικονομικό προφίλ με την αγορά εργασίαςς και τις λιανικές πωλήσεις να κρατούν ακόμα γερά, η Fed έχει ακόμα τα περιθώρια να κινηθεί ακόμα πιο επιθετικά στη νομισματική πολιτική και τα επιτόκια.
Αυτή στην ουσία είναι η «δήλωση» του αμερικανικού δολαρίου, με τον δείκτη DXY να σκαρφαλώνει άνω των 109 μονάδων και να είναι πολύ κοντά πλέον στα υψηλά 20 ετών.
Aύξηση είχαμε όπως ήταν αναμενόμενο –είχαμε κάνει ειδική αναφορά στην ανάλυση για το τέλος του bear market rally- και στις αποδόσεις των ομολόγων με το γερμανικό δεκαετές να κινείται πλέον πάνω από το 1,3%, το γαλλικό στο 1,89% το ιταλικό στο 3,6180%, το ισπανικό στο 2,4890 ενώ το 10ετές των ΗΠΑ είναι πλέον πέριξ του 3,0290%, με πολλούς αναλυτές να αναμένουν την απόδοση του έως τα τέλη του έτους πέριξ του 3,5%.
Η πτώση του ευρώ συνεχίζεται
Δεδομένης της αναμενόμενης αύξησης της επιτοκιακής διαφοράς μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου συνεχίζεται, με το ζεύγος eur/usd να έχει χάσει την αναλογία 1 προς 1 και τον μέσο κινητό των 50 ημερών -1,0267- να λειτουργεί πλέον ως μια μεγάλη αντίσταση.
Η κλίση του πλαγιοκαθοδικού καναλιού του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει αρχίσει να μεγαλώνει, καθώς η πιθανότητα μιας ύφεσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο είναι μεγαλύτερη λόγω της εξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο και ως εκ τούτου τις αυξημένες πιθανότητες έλλειψης ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον προσεχή χειμώνα.
Την ίδια στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο έχουν πλέον ξεπεράσει τα 280 ευρώ/ ΜWh και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας της επόμενης ημέρας χθες ήταν πάνω από τα 600 ευρώ/ΜWh σχεδόν για το σύνολο των χωρών της Ευρώπης!
Για να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους, οι Ευρωπαίοι πλέον αναζητούν προσφορές για καυσόξυλα και ειδικά οι Γερμανοί οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι το δελτίο ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι ένα μακρινό σενάριο.
Η εκτόξευση των τιμών των καυσίμων, των λιπασμάτων και των τροφίμων ως αποτέλεσμα των κυρώσεων στη Ρωσία θα ταλαιπωρήσει πολύ περισσότερο τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας, δημιουργώντας το ιδανικό υπόστρωμα για κοινωνικές αναταραχές.
Αυτό σε συνδυασμό με τον ενεργειακό πληθωρισμό που εγκλωβίζει την ευρωπαϊκή βιομηχανία σε ένα πραγματικό αδιέξοδο, δημιουργεί ένα τεράστιο σύννεφο πάνω από τους ρυθμούς της ευρωπαϊκής ανάπτυξης και φυσικά πάνω από την αγορά εργασίας.
Το γεγονός ότι μεγάλοι όμιλοι κλείνουν γραμμές παραγωγής μιας και το κόστος παραγωγής πλέον είναι τόσο μεγάλο –11 φορές έχει αυξηθεί μόνο το κόστος του φυσικού αερίου- που είναι αδύνατο να μετακυλίσουν έστω ένα ικανοποιητικό μέρος στους πελάτες τους, αποδεικνύει ότι είμαστε ήδη με το ένα πόδι βουτηγμένο στην ύφεση.
Αρκεί μια ματιά στα guidance πολλών βιομηχανικών ομίλων όπως της BMW, της μεγαλύτερης παραγωγού χαλκού της Ευρώπης της Αurubis, ή του κολοσσού της ζάχαρης Suedzucker, αλλά και άλλων ομίλων στους τομείς του αλουμινίου, του χάλυβα, του ψευδαργύρου και των λιπασμάτων, για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολος για την βιομηχανία της Ευρώπης.
Ήδη η πιο ισχυρή βιομηχανία της Ευρώπης, η Γερμανία έχει πληγεί σοβαρά. Δείτε τι γίνεται στον κλάδο των χημικών.
Σύμφωνα με το Βloomberg, τους πρώτους έξι μήνες του 2022 ο όγκος των εισαγωγών χημικών αυξήθηκε κατά περίπου 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ η παραγωγή χημικών μειώθηκε.
Σύμφωνα μάλιστα με το ΔΝΤ η Γερμανία φέτος θα έχει τη χειρότερη επίδοση στην ομάδα των επτά κυριότερων βιομηχανικών κρατών παγκοσμίως, τη G7.
Επιπλέον, πολλοί παράγοντες της αγοράς προετοιμάζονται για το γεγονός ότι ορισμένες βιομηχανίες θα υποστούν τόσο έντονες πιέσεις που θα αναγκαστούν να επανεξετάσουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Matthias Ruch, εκπρόσωπου της Evonik Industries του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού χημικών στον κόσμο με εργοστάσια σε 27 χώρες.
Την ίδια στιγμή κάποιες άλλες βιομηχανίες όπως αναφέραμε και πιο πάνω, ετοιμάζονται να κλείσουν τις πιο ενεργοβόρες μονάδες τους.
Ήδη έχουμε ανάλογα παραδείγματα όπως εκείνο της εταιρείας συσκευασίας Delkeskamp Verpackungswerke η οποία σύμφωνα με το Bloomberg θα κλείσει μια από τις μονάδες χαρτοποιίας που λειτουργεί στη βόρεια πόλη Nortrup, με αποτέλεσμα 70 εργαζόμενοι να βρεθούν άνεργοι.
Η πτώση του ευρώ αυτή την περίοδο, πέραν της επιτοκιακής διαφοράς, αντανακλά ακριβώς αυτό το εκρηκτικό μίγμα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.