Στις 11-12 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 400 εμπειρογνώμονες, 70 ομιλητές, 1.000 συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στο Μουσείο του Μέλλοντος του Ντουμπάι, που διοργανώθηκε από το Dubai Future Foundation (DFF) και συζήτησαν στρατηγικές οδούς που θα επιτρέψουν στις κοινωνίες να ανθίσουν, στις οικονομίες να αναπτυχθούν, στις χώρες να ευημερήσουν και στην ανθρωπότητα να ευημερήσει.
Θέματα όπως τα διαστημικά ταξίδια, η κλιματική αλλαγή, η ψηφιακή ένταξη, η ηθική τεχνητή νοημοσύνη και η προετοιμασία της κοινωνίας για το μέλλον αποτέλεσαν το επίκεντρο μιας σειράς συζητήσεων που έλαβαν χώρα στους μαγευτικούς χώρους του, κατά πολλούς, ομορφότερου κτιρίου στον κόσμο, το Μουσείο του Μέλλοντος του Ντουμπάι (θα υπάρξει ξεχωριστό αφιέρωμα).
Φωτογραφία: Dubai Futures Museum (Φωτογραφία: Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος)
Ο στόχος του Εμιράτου τα τελευταία χρόνια με την ίδρυση του Dubai Future Institute και του Dubai Future Museum ήταν να καθιερωθεί ως κορυφαίος παγκόσμιος προορισμός για την εμβάθυνση των συνεργασιών μεταξύ οργανισμών με αντίστοιχους σκοπούς, που επικεντρώνονται στο μέλλον και τις προκλήσεις του και μοιράζονται τη δέσμευση να εργαστούν συλλογικά για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
Μεταξύ των πιο εντυπωσιακών ισχυρισμών που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ήταν ότι :
- οι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις θα εξαφανιστούν σε λιγότερο από 50 χρόνια,
- υπάρχουν σήμερα τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, επομένως πρέπει να αναπτυχθούν γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος,
μετά το 2030 θα αυξάνεται κάθε χρόνο κατά ένα έτος το προσδόκιμο ζωής (θα ακολουθήσει αναλυτικό άρθρο),
ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της νομοθεσίας που θα επιτρέψει στην ανθρωπότητα να εξερευνήσει νέα σύνορα του γνωστού σύμπαντος,
το κόστος διατήρησης της ανθρώπινης πληροφορίας είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά,
το επίκεντρο του πλούτου στο μέλλον θα είναι η γνώση,
το μέλλον του ψηφιακού χρήματος και των μέσων ανταλλαγής θα διαταραχθεί σημαντικά.
Επίσης, οι ειδικοί αναφέρθηκαν σε έναν κόσμο όπου το υδρογόνο θα εξάγεται από το θαλασσινό νερό για να δημιουργηθεί μια νέα εποχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πώς η πρόοδος στην τεχνητή νοημοσύνη θα μετριέται σε δευτερόλεπτα και ότι η συνολική αξία των επενδύσεων στη διαστημική βιομηχανία θα μπορούσε να φτάσει τα 20 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2040.
Εικόνα: Ο Dr Michio Kaku αναφερόμενος στην πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με ευφυή εξωγήινη ζωή πριν από το τέλος του αιώνα (Φωτογραφία: Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος)
Η πρoόραση (foresight) είναι το κλειδί
Ολοκληρώνοντας το Dubai Future Forum, ο Εξοχότατος Khalfan Belhoul, Διευθύνων Σύμβουλος του Dubai Future Foundation, κάλεσε τους εμπειρογνώμονες να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την μελέτη του μέλλοντος, ώστε να βοηθήσουν την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις προκλήσεις στο μέλλον. Ο Εξοχότατος δήλωσε: "Ήρθαμε εδώ σήμερα επειδή τα επόμενα χρόνια πρέπει να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τις προκλήσεις και να κάνουμε τεκμηριωμένες προβλέψεις με βάση αυτά που γνωρίζουμε και αυτά που έχουμε ήδη βιώσει". Επίσης, υπογράμμισε τον παγκόσμιο ρόλο του Ντουμπάι στην πρόβλεψη και τη λειτουργία του ως πλατφόρμα συνεργασίας. "Για το Ντουμπάι και τα ΗΑΕ, η πρόβλεψη του μέλλοντος είναι στο DNA μας. Μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες, το Ντουμπάι μεταμορφώθηκε σε μια κορυφαία πόλη του μέλλοντος και σε μια ποικιλόμορφη μητρόπολη".
Εικόνα: Η Amy Webb, CEO του Future Today Institute, αναφέρεται στην καταστροφική εμμονή στο παρόν, που δείχνουν κυβερνήσεις, εταιρίες και η κοινωνία. (Φωτογραφία: Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος
Επίσης, στο περιθώριο του Φόρουμ, ανακοινώθηκε η ίδρυση της Global Future Society, με έδρα το Μουσείο του Μέλλοντος και συνιδρυτές το Dubai Future Foundation, την Association of Professional Futurists και το Millennium Project, επιδιώκοντας τη δημιουργία μιας συμμαχία που θα καθιερώσει το Μουσείο του Μέλλοντος του Ντουμπάι ως έδρα για τους μελλοντολόγους και τους οραματιστές του κόσμου. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι την ίδια στιγμή στην «κοινότητα του μέλλοντος» υπάρχει μία τάση προβληματισμού καθώς τα ΗΑΕ έχουμε χαμηλές επιδόσεις σε πολλούς δείκτες που έχουν να κάνουν με τα ανθρώπινα δικαιώματα, και επομένως δεν μπορεί να είναι η ιδανική χώρα για να καθοδηγήσει την συζήτηση για το μέλλον.
Να σημειώσω ότι σε εθνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστια άλματα στον εν λόγω τομέα, και σε κυβερνητικό επίπεδο, ωστόσο η Ελληνική συμμετοχή στο συνέδριο ήταν εξαιρετικά μικρή. Στο Πακιστάν υπάρχουν ήδη δύο ερευνητικά κέντρα για την έρευνα του μέλλοντος, ενώ στην Ελλάδα ο διεπιστημονικός τομέας είναι ακόμη πρακτικά άγνωστος.
Εικόνα: Η συνάντηση των κόμβων του Millennium Project με τη συμμετοχή του Ελληνικού κόμβου. (Φωτογραφία: Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος)
* O Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος είναι Επικεφαλής Επιστημονικός Σύμβουλος, της Ειδικής Γραμματείας Προοπτικής Διερεύνησης (Foresight), στην Προεδρία της Κυβέρνησης