Δεν είναι λίγοι οι γνώστες της αγοράς των κρυπτονομισμάτων που ολοένα και περισσότερο υποστηρίζουν ότι το ψηφιακό νόμισμα tether έχει χρησιμοποιηθεί για να «φουσκώσει» την τιμή του Bitcoin. Ποιο είναι λοιπόν το κρυπτονόμισμα που μπορεί να έκανε την όλη την αγορά να «σκάσει»;
Το τελευταίο διάστημα η αγορά των κρυπτονομισμάτων δέχεται απανωτά χτυπήματα και σύμφωνα με αναλυτές ένας βασικός λόγος ίσως είναι το κρυπτονόμισμα tether, το οποίο – όπως αναφέρουν οι δημιουργοί του – έχει κλειδωμένη ισοτιμία με το δολάριο κοντά στο 1:1. Αυτό σημαίνει ότι έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, καθώς δεν έχει την ίδια μεταβλητότητα στην τιμή του.
Το νόμισμα δημιουργήθηκε το 2015 και – θεωρητικά – κάθε tether έχει από πίσω του ένα δολάριο. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία της Coinmarketcap, στην αγορά κυκλοφορούν 2,2 εκατομμύρια tether.
Τα ψηφιακά νομίσματα εκδίδονται από μια εταιρεία που ονομάζεται Tether Limited, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο της νομοθεσίας των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.
Αρχικά, το πρόβλημα στη λειτουργία του tether είναι ότι εκδίδεται από τους ίδιους ανθρώπους που έχουν και το ανταλλακτήριο Bitfinex και αρκετοί παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να υφίσταται τέτοιου είδους σχέση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Jan Ludovicus van der Velde είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος του ανταλλακτηρίου Bitfinex, το οποίο κατηγορήθηκε ότι εμπλέκεται στη χειραγώγηση των τιμών του bitcoin και του tether.
Ακόμη, πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα για κάθε tether δεν υπάρχει η αντιστοιχία του ενός δολαρίου για κάθε κρυπτονόμισμα που βρίσκεται σε κυκλοφορία.
Μία ακόμα ένδειξη/απόδειξη ότι το tether χρησιμοποιείται για να εκτοξεύσει το bitcoin είναι το γεγονός ότι εκδίδονται όλο και περισσότερα κρυπτονομίσματα στην αγορά. Τον Ιανουάριο μόνο, κυκλοφόρησαν 850 εκατομμύρια νέα tether. Η εταιρεία έχει αυξήσει τον αριθμό των νομισμάτων που κυκλοφορούν τους τελευταίους μήνες και αυτό συνέπεσε χρονικά με τα υψηλά που άγγιξαν τα κρυπτονομίσματα τύπου Bitcoin, Ripple, Litecoine και Ethereum. Αυτό οδήγησε πολλούς στη σκέψη ότι γίνεται χειραγώγηση των τιμών. Το CNBC επικοινώνησε με την εταιρεία Tether ωστόσο δεν έλαβε κάποια απάντηση.