Του Απόστολου Σκουμπούρη
Εκ νέου πτωτικά κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο έχει επηρεαστεί από την παγκόσμια δύνη των αγορών και εύλογα δεν μπορεί να πάει κόντρα στο ρεύμα, ούτε να κινηθεί ανεξάρτητα από το γενικευμένο sell off που έλαβε χώρα και χθες, προξενώντας ισχυρότατους κλυδωνισμούς στο παγκόσμιο momentum.
Ο Οκτώβριος έχει μπει πολύ άσχημα στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, συνεχίζοντας την παράδοση που τον θέλει έναν… κάκιστο μήνα για τα χρηματιστήρια, αλλά και τον μήνα με τις μεγαλύτερες «καταστροφικές» ημέρες στην ιστορία των αγορών…
Φόβοι παγκόσμιας ύφεσης, αρνητικά στοιχεία για τη μεταποίηση (στις ΗΠΑ βρέθηκαν σε χαμηλό 10ετίας), διάχυτες ανησυχίες ότι η πρώτη και η τρίτη οικονομία του πλανήτη (Αμερική και Γερμανία) είναι κοντά σε ύφεση, το ξεκίνημα της αντίστροφης μέτρησης για το Brexit, φόβοι για νέους δασμούς και επέκταση του εμπορικού «πολέμου» των ΗΠΑ και στην Ευρώπη, είναι παράγοντες που βρήκαν με έμφαση στο προσκήνιο.
Όλα αυτά είναι παράγοντες που έφεραν γενικευμένη αναδίπλωση των επενδυτών απανταχού, οι οποίοι σηκώνουν την κερδισμένη ρευστότητα από τις αγορές. Μεγάλες απώλειες κατέγραψαν χθες και οι τρεις δείκτες της Wall Street, ενώ σύσσωμες οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με πτώση έως και 3,23%, με τον DAX να χάνει και τις 12.000 μονάδες.
Σήμερα το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης είναι κλειστό για την Ημέρα της Γερμανικής Ενότητας, κατά την οποία γιορτάζεται η Επέτειος της Γερμανικής Επανένωσης, ενώ πλην του FTSE 100 στο Λονδίνο, οι υπόλοιπες αγορές κάνουν μίνι προσπάθεια ανασύνταξης.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι πωλητές συνεχίζουν να έχουν και σήμερα το πάνω χέρι, με αιχμή τις τράπεζες αλλά και πολλά blue chips της πραγματικής οικονομίας. Η ελληνική αγορά έχει τα περισσότερα κέρδη διεθνώς το 2019, οπότε υπάρχουν αιτίες περαιτέρω ρευστοποιήσεων. Μένει να δούμε βεβαίως σε πιο σημείο να βρει αναχώματα και άμυνες η αγορά και κατά πόσο οι ρευστοποιήσεις θα εξαντληθούν στην περιοχή των 820-825 μονάδων.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 826 μονάδες με πτώση 1,11%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 22 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε χθες, στη μεγάλη πτώση, ο τζίρος εκτοξεύτηκε στα 95 εκατ. ευρώ και ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων εβδομάδων.
Οι πιέσεις εστιάζονται πρωτίστως στις τράπεζες, με τις Πειραιώς και Εθνική να χάνουν έως 3,43%, στο -2,07% η Eurobank και -1,31% η Alpha Bank. Στον υπόλοιπο Large Cap, πτωτικά κινούνται οι Coca Cola HBC, Ελλάκτωρ, Viohalco, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Titan, Lamda Development, Cenergy Holdings, Fourlis κ.α. Θετικά κινούνται μόνο οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΕΛΠΕ και Σαράντης.
Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα συνεχίζει να είναι αρνητική, όπως είναι όλο το τελευταίο διάστημα. Πτώση άνω του 1% έχουν μετοχές όπως MIG, Profile, Ικτίνος, ΙΑΣΩ, Intracom Holdings, Intrakat και Κρι Κρι, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 21 μετοχές ενισχύονται έναντι 53 που υποχωρούν.