ΕΚΤ: Μεγάλο πλήγμα για την Ευρώπη ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας
Shutterstock
Shutterstock

ΕΚΤ: Μεγάλο πλήγμα για την Ευρώπη ένας ενδεχόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

Αυστηρή προειδοποίηση για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για την ευρωπαϊκή οικονομία ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα απηύθυνε την Πέμπτη (06/02) το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Πιέρο Τσιπολόνε.

«Η μεγάλη αβεβαιότητα είναι η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και αυτό θα μπορούσε να πλήξει σκληρά την Ευρώπη, ακόμη και πριν από την επιβολή άμεσων εμπορικών φραγμών στο μπλοκ», υπογράμμισε το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι αν ο πρόεδρος Τραμπ εμπλακεί σε έναν πλήρη εμπορικό πόλεμο με την Κίνα», πρόσθεσε ο Τσιπολόνε, το νεότερο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Αυτή είναι μια πιο σοβαρή απειλή, επειδή η Κίνα διαθέτει το 35% της παγκόσμιας μεταποιητικής ικανότητας», συνέχισε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 10% σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας αντίποινα από το Πεκίνο.

«Ο περιορισμός της πρόσβασης στις ΗΠΑ θα ανάγκαζε την Κίνα να βρει άλλες αγορές και θα μπορούσε να ρίξει προϊόντα με έκπτωση στην Ευρώπη, περιορίζοντας την ανάπτυξη και τις τιμές», δήλωσε ο Τσιπολόνε.

Μοντέλα που καταρτίστηκαν από το Ινστιτούτο Peterson, ανοίγει νέα καρτέλα για τα Διεθνή Οικονομικά, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενώ η επιβολή δασμών θα έβλεπε τις ίδιες τις ΗΠΑ να δέχονται πλήγμα στην ανάπτυξη, θα υπέφεραν λιγότερο από οποιονδήποτε από τους στόχους τους.

Ωστόσο, ο Τσιπολόνε φάνηκε να υποβαθμίζει τον αντίκτυπο των πιθανών δασμών που απευθύνονται στην Ευρώπη.

Είπε ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να απορροφήσουν μέρος του υψηλότερου κόστους θυσιάζοντας το περιθώριο κέρδους, ενώ η αναπόφευκτη αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να θωρακίσει το μπλοκ.

Οι εμπορικές διαμάχες θα μπορούσαν να συμπαρασύρουν την οικονομική ανάπτυξη προς τα κάτω, αλλά όχι τόσο ώστε να προκαλέσουν ύφεση, ιδίως από τη στιγμή που άλλα τμήματα της οικονομίας δείχνουν ανθεκτικότητα.

Ο Τσιπολόνε σημείωσε ότι η αγορά εργασίας αντέχει, η κατανάλωση είναι πιθανό να ανακάμψει, οι κατασκευές είναι ισχυρές, οι μειώσεις των επιτοκίων μεταδίδονται στην οικονομία και ακόμη και η βιομηχανία, που βρίσκεται σε ύφεση τα τελευταία δύο χρόνια, δείχνει σημάδια εκτόνωσης.

«Μπορεί να μην έχουμε άνθηση, αλλά δεν περιμένω καθόλου ύφεση», δήλωσε.

Ακόμη και αν οι εμπορικές εντάσεις απειλούν να παρασύρουν τον πληθωρισμό προς τα κάτω, άλλοι παράγοντες, ιδίως το ενεργειακό κόστος, έλκουν τις τιμές προς την αντίθετη κατεύθυνση, οπότε οι κίνδυνοι για τις προοπτικές παραμένουν ισορροπημένοι, ακόμη και αν ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής φοβούνται ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να υπολείπεται του στόχου της.

Περιθώρια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Εν τω μεταξύ, ο Πιέρο Τσιπολόνε επεσήμανε πως τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης καθώς ο πληθωρισμός μετριάζεται.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει το κόστος δανεισμού πέντε φορές από τον Ιούνιο, καθώς οι ανησυχίες για την ανάπτυξη αρχίζουν να υπερισχύουν των ανησυχιών για τις τιμές και οι επενδυτές βλέπουν τουλάχιστον τρεις ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος σε μια προσπάθεια να ενισχύσει μια οικονομία που αγωνίζεται να ανακάμψει από δύο χρόνια σχεδόν στασιμότητας.

«Όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για προσαρμογή των επιτοκίων προς τα κάτω», δήλωσε ο Cipollone σε συνέντευξή του στο Reuters. «Είμαστε σχεδόν εντός του στόχου...(και) βρισκόμαστε ακόμη σε περιοριστικό έδαφος».

Αλλά οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας και οι παγκόσμιες εμπορικές εντάσεις τραβούν την ΕΚΤ προς διαφορετικές κατευθύνσεις, οπότε δεν έχει νόημα να δεσμευτεί σε κάποια συγκεκριμένη κίνηση προς το παρόν, συμπεριλαμβανομένης της ευρέως αναμενόμενης και πλήρως τιμολογημένης μείωσης τον Μάρτιο, πρόσθεσε ο Cipollone.

Παρόλα αυτά, η οικονομία της Ευρωζώνης δεν έχει αλλάξει ριζικά από τον Δεκέμβριο, όταν οι προβλέψεις της ΕΚΤ υπέθεταν τέσσερις μειώσεις επιτοκίων το 2025, συμπεριλαμβανομένης μιας κίνησης που έχει ήδη παραδοθεί με ομόφωνη απόφαση τον περασμένο μήνα.

«Η συνολική κατανόηση του πού πηγαίνουμε είναι εκεί, τα θεμελιώδη στοιχεία δεν έχουν αλλάξει, οπότε δεν περιμένω μεγάλη αλλαγή στην κατεύθυνση», δήλωσε ο Τσιπολόνε. «Αυτή η σύγκλιση με τον στόχο για τον πληθωρισμό είναι συνεπής με την πορεία των επιτοκίων σε πτωτική κατεύθυνση».

Ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 2,5% τον περασμένο μήνα, αλλά η ΕΚΤ τον βλέπει να επιστρέφει στο 2% κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι μετά από τέσσερα χρόνια πάνω από τον στόχο.