ΗΠΑ: Ξεπέρασε το ένα τρισ. δολάρια το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού
Shutterstock
Shutterstock
CNBC

ΗΠΑ: Ξεπέρασε το ένα τρισ. δολάρια το έλλειμμα του κρατικού Προϋπολογισμού

Σύμφωνα με το CNBC, το πρόβλημα του χρέους και του ελλείμματος των ΗΠΑ επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της θητείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα για τον Φεβρουάριο ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, παρόλο που το οικονομικό έτος δεν έχει φτάσει ακόμη στο μέσο του.

Οι κυβερνητικές δαπάνες υποχώρησαν ελαφρώς σε μηνιαία βάση, αν και εξακολουθούν να υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών την Τετάρτη (12/03). Το έλλειμμα ανήλθε λίγο πάνω από 307 δισεκατομμύρια δολάρια για το μήνα, σχεδόν 2,5 φορές περισσότερο από ό,τι ήταν τον Ιανουάριο και 3,7% υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2024.

Οι εισπράξεις και οι δαπάνες σημείωσαν ρεκόρ για το μήνα, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Για το έτος, το έλλειμμα ανήλθε σε 1,15 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τους πρώτους πέντε μήνες του οικονομικού έτους 2025. Το σύνολο είναι περίπου 318 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερο από το ίδιο διάστημα του 2024, ή περίπου 38% υψηλότερο, και αποτελεί νέο ρεκόρ για την περίοδο.

Το καθαρό κόστος για τη χρηματοδότηση του εθνικού χρέους ύψους 36,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων μειώθηκε στα 74 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι συνολικές καθαρές πληρωμές τόκων μέχρι σήμερα αυξήθηκαν στα 396 δισεκατομμύρια δολάρια, ακριβώς πίσω από την εθνική άμυνα και την υγεία. Η κοινωνική ασφάλιση και η ιατρική περίθαλψη αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ.

Το έλλειμμα διογκώθηκε τα τρία τελευταία χρόνια της θητείας του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν, από 1,38 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 1,83 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Τραμπ έχει θέσει ως προτεραιότητα την τακτοποίηση των δημοσιονομικών της κυβέρνησης από την ανάληψη των καθηκόντων του. Από τότε που ανέλαβε, δημιούργησε το Τμήμα Κυβερνητικής Αποδοτικότητας, με επικεφαλής τον 'Ιλον Μασκ. Η συμβουλευτική επιτροπή έχει πρωτοστατήσει σε περικοπές θέσεων εργασίας σε πολλά τμήματα, εκτός από κίνητρα πρόωρης συνταξιοδότησης. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη εμφανείς επιπτώσεις από τις προσπάθειες του DOGE, αλλά παρέπεμψε για περαιτέρω σχόλια στην επιτροπή υπό την ηγεσία του Μασκ.

Την ίδια στιγμή, ο Τραμπ θέλει να παρατείνει τον νόμο περί φορολογικών περικοπών και απασχόλησης, στον οποίο πρωτοστάτησε κατά τη διάρκεια της πρώτης του διακυβέρνησης. Ενώ ο Τραμπ έχει διαφημίσει την ανάπτυξη που θα έφερναν οι φορολογικές μειώσεις, πολλά Think Tanks  λένε ότι η ανανέωση του νόμου θα πρόσθετε επίσης 3,3 τρισεκατομμύρια δολάρια στο έλλειμμα κατά την επόμενη δεκαετία.