Έντονες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο για τις τράπεζες

Έντονες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο για τις τράπεζες

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων και άγριας κερδοσκοπίας έχει μπει σήμερα ο τραπεζικός κλάδος, καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι το σενάριο των «προληπτικών» αυξήσεων κεφαλαίου στον κλάδο έχει ανοίξει για τα καλά. Η Alpha Bank επιβεβαίωσε ότι διερευνά αύξηση κεφαλαίου, οδηγώντας σε τεράστια μεταβλητότητα τις τραπεζικές μετοχές, που βρέθηκαν να χάνουν πάνω από 14% για να περιορίσουν τις απώλειες στη συνέχεια. Στο -30% έφτασαν οι απώλειες της Alpha Bank. 

Με το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης και με αφορμή φήμες που έφεραν την Alpha Bank να σχεδιάζει αύξηση 1 δισ. ευρώ, εκδηλώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις στο ΧΑ που αρχικά οδήγησαν τον τραπεζικό δείκτη 14% χαμηλότερα και τον Γενικό Δείκτη στις 856 μονάδες με απώλειες έως 3,6%.

Το αρχικό σοκ των πωλήσεων διαδέχθηκε προσωρινά μπαράζ αγοραστικών εντολών με αποτέλεσμα οι απώλειες να περιοριστούν λίγο μετά τις 11.00 μόλις στο 0,5% για τον Γενικό Δείκτη και περίπoυ στο 4% για τις τράπεζες. Οι πωλητές, ωστόσο επιμένουν και οι απώλειες λίγο πριν τις 12.30 έφταναν το 3% για τον Γενικό Δείκτη που έχει χάσει τη στήριξη των 880 μονάδων και κινείται προς τις 860 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχανε περίπου 13% στις 490 μονάδες. 

Η Alpha Bank έφτασε νωρίτερα να χάνει το 27% της αξίας της και παρά τις προσπάθειες αντίδρασης το μαζικό κύμα πωλήσεων την οδηγεί στο απόλυτο limit down του -30% (σ.σ 0,8680 ευρώ) με συναλλαγές άνω των  40 εκατ. ευρώ σε σύνολο 79 εκατ., ενω προσωρινά κλείδωσε η διαπραγμάτευσή της.

Η Εθνική έφτασε να χάνει 16,36%, η Eurobank 9,21% και η Πειραιώς το 7,59%, με τις επιθετικές ρευστοποιήσεις να προκαλούν μεγάλη αναστάτωση στην αγορά της Αθήνας. 

Οι σχετική φημολογία για πιθανές αυξήσεις από τις τράπεζες ανακυκλώνονται διαρκώς εδώ και ημέρες, με αφορμή τις φήμες να δίνουν τροφή για μεγάλες διακυμάνσεις και κερδοσκοπία στις μετοχές και τα παράγωγα. Λίγο μετά τις 12.30 η Alpha Bank επιβεβαίωσε ότι εξετάζει την αύξηση κεφαλαίου κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Είναι κοινό μυστικό στην αγορά πως το ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα και προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας έχουν δημιουργήσει δεύτερες σκέψεις σε όλες τις τράπεζες να προχωρήσουν σε ενίσχυση των κεφαλαίων τους, όχι επειδή αντιμετωπίζουν πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας αλλά για να βελτιώσουν την ποιότητα του ισολογισμού τους τόσο επειδή θα χρειαστεί να κάψουν κεφάλαια στο πλαίσιο της τιτλοποίησης δανείων, όσο κυρίως επειδή χρειάζονται νέο χρήμα για να υποστηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Σχετικές παροτρύνσεις έχει κάνει στις τραπεζικές διοικήσεις και η ΤτΕ εστιάζοντας επίσης στη βελτίωση των κεφαλαίων τους καθώς μεγάλο μέρος αποτελεί ο αναβαλλόμενος φόρος.

Στην πράξη η αγορά γνωρίζει πως αργά ή γρήγορα αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν ώστε οι τράπεζες να αντλήσουν νέα κεφάλαια. Η κρίσιμη λεπτομέρεια που δεν μπορεί να ξέρουν οι επενδυτές είναι ο χρόνος. Και αυτό τους καθιστά ευάλωτη την αγορά σε τεράστιες μεταβολές τιμών.