Δεν είναι βέβαιο και κανείς ως τώρα δεν έχει καταφέρει να αποδείξει αν η φιλοσοφία της λειτουργίας των κρυπτονομισμάτων βασίζεται στο σχήμα Ponzi, πιο γνωστό ως «πυραμίδα», ένα μοντέλο απάτης που απαγορεύεται από την νομοθεσία των ΗΠΑ και άλλων χωρών του κόσμου όπως και της Ελλάδας.
Όμως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Elon Musk, ιδρυτής και CEO της Tesla αντιμετωπίζει από τον Ιούνιο μια αγωγή ύψους 258 δισ. δολαρίων. Ο ενάγων ισχυρίζεται ότι ο Musk και οι εταιρείες του έχουν συμμετάσχει σε ένα «σύστημα κρυπτοπυραμίδας» και έχουν χρησιμοποιήσει το κρυπτονόμισμα Dogecoin για να εξαπατήσουν αυτόν και άλλους επενδυτές.
Η βασική διαφορά, βέβαια, μεταξύ πυραμίδας και κρυπτονομισμάτων είναι αρκετά σημαντική, καθώς όπως αναφέρουν οι ειδήμονες τα συστήματα Ponzi σχεδιάζονται και διοικούνται από έναν κεντρικό φορέα, ο οποίος χρησιμοποιεί τα χρήματα από νεοεισερχόμενους επενδυτές για την αποπληρωμή των υποσχόμενων αποδόσεων προς τους παλαιότερους. Το μοντέλο αυτό δεν ισχύει, βέβαια, στα κρυπτονομίσματα, καθώς η τιμή τους καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση, όπως οποιοδήποτε εμπόρευμα, οποιαδήποτε μετοχή, οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αξία. Και, φυσικά, δεν υπάρχει κανένας κεντρικός έλεγχος.
Αυτό, όμως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ότι ο Elon Musk «έστησε» μια απάτη με τη μορφή πυραμίδας ή σχήματος Ponzi με στόχο να αποκομίσει κέρδη από ανυποψίαστους επενδυτές οι οποίοι στηρίχθηκαν στην φερεγγυότητα ενός ανθρώπου που ίδρυσε και διοικεί έναν κολοσσό στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.
Το επίμαχο κρυπτονόμισμα, στο οποίο στηρίχθηκε το «παιχνίδι» του Elon Musk, το dogecoin δημιουργήθηκε από τον Billy Markus και τον Αυστραλό Jackson Palmer τον Δεκέμβριο του 2013. Το κρυπτονόμισμα βασίζεται στον κώδικα Litecoin και διαφημίζει το διαδικτυακό «doge», του οποίου η δημοτικότητά έχει εκτοξευθεί στα ύψη τα τελευταία τρία χρόνια, δημιουργώντας πολλά άλλα «μιμίδια» με την εικόνα του σκύλου της ράτσας Shiba Inu.
Το Dogecoin, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων κρυπτονομισμάτων με συνολική αξία πάνω από 7,2 δισ δολάρια. Η τρέχουσα αξία του Dogecoin είναι 0,061 ευρώ, έναντι του υψηλού όλων των εποχών των 0,73 ευρώ που έφτασε το 2021. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία το επίπεδο τιμής του ενός δολαρίου για το Dogecoin παραμένει ένα άπιαστο ορόσημο, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι ως το 2025 η ισοτιμία του θα διαμορφώνεται από τα 0,23 ως τα 0,28 δολάρια.
Η αγωγή κατά του Elon Musk που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μανχάταν, από τον Keith Johnson και στην οποία χθες προστέθηκαν άλλοι επτά χαμένοι επενδυτές, στρέφεται, εκτός από τον Musk και κατά της εταιρείας του της Tesla και την εταιρεία διαστημικού τουρισμού SpaceX για χειραγώγηση Dogecoin καθώς με δηλώσεις του φέρεται να ανέβαζε και να κατέβαζε την ισοτιμία του κρυπτονομίσματος.
Ακόμη, κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε τις εταιρείες του για να χειραγωγεί την τιμή του κρυπτονομίσματος προς όφελος του Bitcoin.
Οι κατηγορούμενοι, αναφέρεται στην αγωγή, γνώριζαν από το 2019 ότι το Dogecoin δεν είχε καμία αξία ακόμη, και το προώθησαν με σκοπό να επωφεληθούν από την αύξηση της τιμής του και στη συνέχεια το οδήγησαν στην απόλυτη κατάρρευση.
Παράλληλα, «ο Musk χρησιμοποίησε τη δεσπόζουσα θέση του και την εξουσία του ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για να λειτουργήσει και να χειραγωγήσει το Dogecoin Pyramid Scheme για προσωπικό του κέρδος, προβολή αλλά και για να διασκεδάσει» αναφέρεται στην μηνυτήρια επιστολή.
Μάλιστα ο ενάγων χρησιμοποιεί και τις απόψεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς γνωστά, μεγάλα ονόματα πλούσιων επιχειρηματιών, όπως ο Warren Buffett, ο Bill Gates και άλλοι δισεκατομμυριούχοι, οι οποίες αμφισβητούν την αξία των κρυπτονομισμάτων και έχουν κατά καιρούς δηλώσει πως δεν έχουν αξία.
Στην αγωγή που κατατέθηκε τον Ιούνιο, ζητείται μόνο από τον Musk αποζημίωση 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση για απώλειες από τη μείωση της αγοραστικής αξίας του Dogecoin από τον Μάιο του 2021 έως σήμερα και επιπλέον το ποσόν των 172 δισ. δολαρίων για τιμωρητικές αποζημιώσεις από τον Musk και τις εταιρείες του.
Επιπλέον, ζητείται από το δικαστήριο να απαγορεύσει στον Musk και στις εταιρείες του να «διαφημίζουν» και να πωλούν το Dogecoin υπογραμμίζοντας ότι η πραγμάτευση του Dogecoin είναι τζόγος σύμφωνα με την ομοσπονδιακή νομοθεσία και τη νομοθεσία της Νέας Υόρκης.
H καταγγελία αναφέρει ακόμη ότι το sell - off του Dogecoin ξεκίνησε τη στιγμή που ο Musk φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του NBC «Saturday Night Live« και αποκάλεσε το κρυπτονόμισμα «απάτη», προκειμένου να ρίξει την αξία του επειδή είχε αγοράσει τον Φεβρουάριο του 2021 Bitcoin αξίας 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.