Δίχως τέλος είναι το ράλι για τον χρυσό. Η τιμή του σημειώνει άλμα 1,41% στα 2.341 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να φτάσει έως και τα 3.000 δολάρια η ουγγιά. Αιτία αυτήν τη φορά είναι οι αυξημένες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός είναι επίμονος.
Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι γεωπολιτικές αναταραχές, μαζί με τον πληθωρισμό και την επιβράδυνση των οικονομιών της Κίνας και της Ευρώπης, ίσως οδηγήσουν την τιμή στα 2.600 δολάρια την ουγγιά, με ορισμένους να βλέπουν άνοδο έως τις 3.000 δολάρια.
Ο Juerg Kiener, επικεφαλής επενδύσεων στην Swiss Asia Capital, είπε στο CNBC ότι η πορεία του πολύτιμου μετάλλου θα είναι έντονα ανοδική. «Αν δείτε την καμπύλη για ένα χρόνο μπροστά φαίνεται πως θα φτάσει τα 2.600 δολάρια καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση».
Την ίδια στιγμή οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα αποθέματά τους σε χρυσό. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η αύξηση της ζήτησης στις εξωχρηματιστηριακές αγορές έφτασε το 753% πέρυσι, τη μεγαλύτερη από τουλάχιστον το 2011.
Οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε μπαράζ αγοράς χρυσού αυξάνοντας τα αποθέματά τους. Στην ουσία αναδύεται, εκτός από τους παραπάνω λόγους ανόδου του χρυσού και ο κίνδυνος αποδολαριοποίησης. «Μπορεί κάποιος να φανταστεί τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου έθεταν το εξής ερώτημα: θέλουμε να έχουμε όλο το ενεργητικό μας επενδεδυμένο σε αμερικανικά χρεόγραφα;», αναφέρει ο Πήτερ Μπουκβαρ, επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Financial Group.
Στην ουσία ο χρυσός σε αυτήν την περίπτωση αποτελεί αντιστάθμισμα έναντι μιας ενδεχόμενης υποβάθμισης του δολαρίου, ή πτώσης της αξίας του. Σε περιόδους υψηλού χρέους, υπενθυμίζεται πως το δολάριο υποβαθμίζεται. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις η παγκόσμια κρίση του 2008, αλλά και η πρόσφατη πανδημική κρίση. Υπενθυμίζεται παράλληλα πως το χρέος των ΗΠΑ αυξάνεται συνεχώς, επομένως η αξία του αμερικανικανικού νομίσματος, εκτυπώνοντας νέα δολάρια, υποχωρεί.
Η Κίνα πρωτοστατεί στην αγορά χρυσού, καθώς αγόρασε πέρυσι πάνω από 223 τόνους χρυσού και συνεχίζει και σήμερα με αμείωτο ρυθμό, αντισταθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα αποθέματα σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα. Το ίδιο κάνει και η Ρωσία και αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία, ενώ πρόσφατα στο χορό έχει μπει και η Σαουδική Αραβία. Υπενθυμίζεται πως η τελευταία άρχισε να ανταλάσσει το νόμισμά της με κινεζικό γουάν.
«Αν η Μέση Ανατολή αποφασίσει να αποδολαριοποιηθεί τότε θα φέρει αβεβαιότητα στις αγορές» αναφέρει ο Λουίς-Βίνσεντ Γκέιβ της Gavekal.
Τέλος, αναλυτές της Citi επισημαίνουν: «Η πιο πιθανή πορεία προς τα 3.000 δολάρια/ουγγιά χρυσού είναι η ταχεία επιτάχυνση μιας υπάρχουσας αλλά αργά κινούμενης τάσης: η απο-δολαριοποίηση στις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών που με τη σειρά της οδηγεί σε κρίση εμπιστοσύνης στο δολάριο ΗΠΑ».