G7: Τα εμπορικά εργαλεία σε πρώτη προτεραιότητα ενάντια σε πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά

G7: Τα εμπορικά εργαλεία σε πρώτη προτεραιότητα ενάντια σε πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά

Σε νέες δηλώσεις προχώρησαν οι υπουργοί Εμπορίου της Ομάδας των Επτά (G7), υποστηρίζοντας ότι θα χρησιμοποιήσουν τα «εμπορικά τους εργαλεία» αν χρειαστεί για να αντιμετωπίσουν πρακτικές που στρεβλώνουν την αγορά.

Οι υπουργοί της G7 συναντήθηκαν στη νότια Ιταλία, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε δασμούς αυτόν τον μήνα στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα, για να προσπαθήσει να προστατεύσει την αυτοκινητοβιομηχανία του μπλοκ των 27 χωρών από τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα που, σύμφωνα με την ΕΕ, επιδοτούνται σε μεγάλο βαθμό.

«Θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις πολιτικές και πρακτικές που δεν σχετίζονται με την αγορά, καθώς και την επιβλαβή υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα που δεν σχετίζεται με την αγορά και άλλες στρεβλώσεις της αγοράς που προκύπτουν από αυτές», ανέφερε η δήλωση της G7.

«Για τον σκοπό αυτό, παραμένουμε αφοσιωμένοι στην αποτελεσματική χρήση των εμπορικών μας εργαλείων και, κατά περίπτωση, στην ανάπτυξη νέων εργαλείων, για τον εντοπισμό, την αμφισβήτηση και την αντιμετώπιση αυτών των πρακτικών, καθώς και για την προώθηση ισχυρότερων διεθνών κανόνων και προτύπων, από κοινού με τους εταίρους», προστίθεται.

Η δήλωση της Τετάρτης ακολούθησε πιο σκληρή γραμμή από το τελικό ανακοινωθέν που δημοσιεύθηκε πέρυσι μετά από υπουργική σύνοδο της G7 στην Ιαπωνία, το οποίο επικεντρώθηκε στην αποθάρρυνση του προστατευτισμού και της στρέβλωσης της αγοράς περισσότερο από ό,τι στην ανάπτυξη εμπορικών εργαλείων.

Εκτός από τους δασμούς, τα εργαλεία για τον περιορισμό των αθέμιτων πρακτικών μπορεί να περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για τον έλεγχο των ξένων επενδύσεων, όπως αυτοί που πρότεινε η ΕΕ στις αρχές του έτους.

Η Βρετανία, το μόνο ευρωπαϊκό μέλος της G7 που δεν ανήκει στην ΕΕ, δήλωσε την Τρίτη ότι δεν είναι έτοιμη να ακολουθήσει τις Βρυξέλλες στην επιβολή εισφορών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λέγοντας ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες της δεν έχουν διαμαρτυρηθεί για αθέμιτες πρακτικές από τους ανταγωνιστές της.

Οι υπουργοί δήλωσαν επίσης ότι «η οικονομική ανθεκτικότητα απαιτεί την αποκλιμάκωση του κινδύνου μέσω της διαφοροποίησης και της μείωσης των κρίσιμων εξαρτήσεων», σε μια προφανή αναφορά στην κυριαρχία της Κίνας σε κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές που δεν βασίζονται στην αγορά όχι μόνο υπονομεύουν την ελεύθερη και δίκαιη διεθνή οικονομική τάξη που βασίζεται σε κανόνες, αλλά μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τις στρατηγικές εξαρτήσεις και τις ευπάθειες και να εμποδίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών», αναφέρεται στη δήλωση.

Η G7 αποτελείται από τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.