Δεν είναι λίγοι οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί οίκοι που τοποθετούνται με επιφυλακτικότητα για τις αγορές το δεύτερο εξάμηνο του 2024 -JP Morgan- ή μιλούν ακόμα και για καταιγίδες όπως η Goldman Sachs, παρά το γεγονός ότι ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν χθες για άλλη μια φορά νέα ιστορικά ρεκόρ.
Ποιοι είναι οι λόγοι αυτής της επιφυλακτικότητας, τώρα μάλιστα που φτάνουμε κοντά στις πρώτες μειώσεις επιτοκίων και ενώ η πλειοψηφία των εταιρικών κερδών για τις μεγαλύτερες εταιρείες καταγράφει ισχυρή ανάπτυξη;
Πέραν των προφανών γεωπολιτικών ανησυχιών που δυστυχώς βαίνουν αυξανόμενες, το πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό διαμορφώνεται μετά τις ευρωεκλογές που οδήγησαν τη Γαλλία σε πρόωρες κάλπες, αλλά και αυτό που θα διαμορφωθεί μετά τις Προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, είναι ο δεύτερος προφανής «ύποπτος» για την αλλαγή της στάσης των οίκων.
Όμως υπάρχουν και πιο αφανείς λόγοι που εδράζονται σε μακροοικονομικές λεπτομέρειες που υποδεικνύουν ότι η δυναμική της ανάπτυξης έχει αρχίσει να επιβραδύνει αισθητά τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Συνολικά, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε από 4,1% το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σε περίπου 1,7% το πρώτο εξάμηνο του 2024. (σ.σ: H αρχική εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου θα ανακοινωθεί στις 25 Ιουλίου).
Αυτή η τάση ασθενέστερης ανάπτυξης είναι πολύ πιθανό να έχει κάποια διάρκεια, δεδομένου ότι όπως έχουμε επισημάνει πολλάκις, η αύξηση του πραγματικού εισοδήματος του Αμερικανού καταναλωτή έχει επιβραδυνθεί, οι αποταμιεύσεις που συσσωρεύτηκαν την πανδημική περίοδο έχουν πλέον εξαντληθεί και το χρέος-φάντασμα των δανείων «Αγοράστε τώρα-πληρώστε αργότερα- ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αληθινή δύναμη των καταναλωτών. (σ.σ: θυμηθείτε σχετική ανάλυση εδώ).
Δεδομένης αυτής της εικόνας είναι φυσιολογικό οι αναλυτές να αρχίζουν να αισθάνονται άβολα με το τρέχον P/E που είναι πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων 20 ετών, είτε εξετάζει κανείς τις μετοχές τεχνολογίας- 21,6x –είτε τις υπόλοιπες.(18x φορές).
Ο αντίποδας εδώ όπως τον παρουσιάζει και η Goldman Sachs, είναι ότι η διάμεσος των αναλυτών αναμένουν κερδοφορία δεύτερου τριμήνου αυξημένη κατά 9% ετησίως για τις εταιρείες του S&P500. Πρόκειται για επίδοση ισχυρότερη από τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Οι έξι μεγαλύτερες δε εταιρείες τεχνολογίας αναμένεται να καταγράψουν αύξηση κερδών της τάξης του 30% ετησίως. Εντυπωσιακό νούμερο το οποίο γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό σε σύγκριση με την εκτίμηση για αύξηση κερδών μόλις κατά 5% για την υπόλοιπη αγορά!
Προφανώς λοιπόν η φράση «αγορά δύο ταχυτήτων» έχει ήδη μπει στην κουβέντα, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και η λαμπερή εικόνα των εκτιμήσεων για την εταιρική κερδοφορία, με μια δεύτερη ματιά χάνει αρκετά την λάμψη της για ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό.
Η λάμψη αυτή μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο αν εστιάσει κανείς στα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ για την αγορά εργασίας και την οικονομική δραστηριότητα στους κλάδους των υπηρεσιών και της μεταποίησης.
Όσον αφορά την αγορά εργασίας, τα στοιχεία της ADP, που ανακοινώθηκαν χθες, έδειξαν ότι τα μισθολόγια στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ παρουσίασαν οριακή μείωση τον Ιούνιο, έναντι μικρής αύξησης που αναμενόταν, καθώς και ότι οι αμερικανικές εταιρείες προσέθεσαν 150.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, μετά τις 157.000 θέσεις (αρχική μέτρηση 152.000) του Μαΐου, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε μικρή αύξηση στις 160.000 θέσεις. (σ.σ: Υπόψιν ότι χωρίς τον εποχικό κλάδο της αναψυχής και φιλοξενίας οι νέες θέσεις εργασίας θα ήταν σημαντικά λιγότερες).
Επίσης, μικρή αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των εβδομαδιαίων αιτήσεων για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, ανεβάζοντας τον κινητό μέσο όρο 4 εβδομάδων των νέων αιτήσεων στα 238.500 αιτήματα από τα 236.250. Επιπλέον, ο αριθμός των αιτημάτων για παράταση υφιστάμενων επιδομάτων- αποτελεί ένδειξη για την πορεία των προσλήψεων- αυξήθηκε στα 1,858 εκατομμύρια από τα 1,832 εκατομμύρια της εβδομάδας που είχε προηγηθεί.
Τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αμερικανική αγορά εργασίας εμφανίζει σημάδια χαλάρωσης, εξέλιξη που από τη μια είναι θετική όσον αφορά την πολυπόθητη έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από τη Fed, από την άλλη αποκαλύπτει ότι η περιοριστική πολιτική έχει αρχίσει να έχει αντίκρυσμα στην αγορά εργασίας και είναι θέμα χρόνου να έχει αντίκρυσμα και στην κατανάλωση, κάτι που είναι θετικό για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, αλλά ίσως όχι για την εταιρική κερδοφορία.
Σύμφωνα δε με το Institute of Supply Management, η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων ετών των Ιούλιο, εν μέσω σημαντικής μείωσης των παραγγελιών, άλλος ένας δείκτης που υποδηλώνει ότι φθίνει η δυναμική της οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών των υπηρεσιών «βούτηξε» στις 48,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 53,8 μονάδες τον Μάιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020!
Μείωση κατέγραψαν επίσης και οι νέες παραγγελίες των εργοστασίων τον Μάιο, ενώ και οι δαπάνες για εξοπλισμό ήταν μικρότερες από ό,τι αναμενόταν. Ειδικότερα, οι εργοστασιακές παραγγελίες μειώθηκαν κατά 0,5% μετά την άνοδο 0,4% που καταγράφηκε τον Απρίλιο, ενώ οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν νέα αύξηση κατά 0,2%.
Αλλά και από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού υπάρχουν παρεμφερείς ανησυχίες.
Στο συνέδριο της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι ακόμη υπάρχει αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν τα εταιρικά κέρδη, οι μισθοί και η παραγωγικότητα και πώς θα επηρέασουν όλα αυτά τον πληθωρισμό.
Οι μακροοικονομικές επιδόσεις των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης παραμένουν ήπιες, ενώ η ευρωπαϊκή μάχη με τον πληθωρισμό φαίνεται ότι έχει ακόμα πολλά επεισόδια. Βλέπετε, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να υποχώρησε τον Ιούνιο στο 2,5% όπως αναμένονταν, αλλά ο δομικός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,9% διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αναλυτών για αποκλιμάκωση του.
Ως εκ τούτου, η πρόεδρος της EΚΤ, ανέφερε σε δηλώσεις της την επιφυλακτική προσέγγιση της Κεντρικής Τράπεζας σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, με τους αξιωματούχους Simkus και Wunsch να ταυτίζονται στο ενδεχόμενο 2 περαιτέρω μειώσεων έως το τέλος του 2024, με βασική παραδοχή όμως ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτύσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες.
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την τιμολόγηση της αγοράς, οι πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων από την Fed και την EΚΤ στην συνεδρίαση τους
τον Σεπτέμβριο διαμορφώνονται σε 71% και 73% αντίστοιχα, ενώ το ενδεχόμενο για 2 μειώσεις των επιτοκίων έως το τέλος του 2024 συγκεντρώνει πιθανότητες 79% και 60% αντίστοιχα.
Όταν πληθαίνουν οι συζητήσεις για τα χρέη αρχίζουν και τα «ζόρια»
Σχεδόν σε όλες τις εκθέσεις για το δεύτερο εξάμηνο των χρηματοοικονομικών οίκων βλέπουμε ότι υπάρχει περισσότερη εστίαση στο κρατικό χρέος και ειδικά για την Ευρώπη υπάρχει περισσότερη εστίαση στο θέμα των ελλειμμάτων.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για το εαρινό Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, διαπίστωσε ότι δικαιολογείται η έναρξη τη διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος για επτά χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων είναι η Γαλλία και η Ιταλία. (σ.σ: το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Μάλτα, η Ουγγαρία και η Πολωνία συμπληρώνουν την επτάδα).
Αυτό το φθινόπωρο λοιπόν γι’αυτά τα επτά κράτη-μέλη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τις συστάσεις της για διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, οι χώρες με υπερβολικά ελλείμματα θα πρέπει να μειώνουν το έλλειμμα κατά τουλάχιστον 0,5 μονάδες ετησίως. Προβλέπουν δε οικονομικές κυρώσεις 0,1% του ΑΕΠ ετησίως για όσες χώρες δεν συμμορφωθούν με τις συστάσεις.
Αναρωτιόμαστε κατά πόσον η αλλαγή σκυτάλης στην κυβέρνηση στη Γαλλία θα επιτρέψει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να συμμορφωθεί με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Αλλά και για τις ΗΠΑ, στην διεθνή ειδησεογραφία γίνεται ολοένα και μεγαλύτερος λόγος για το ότι οι επενδυτές δίνουν βάση στην προοπτική αύξησης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην περίπτωση επικράτησης του Τrump στις Προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενδεχόμενο που ενισχύθηκε μετά την τηλεμαχία της προηγούμενης εβδομάδας.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.