Η «Μεγάλη Παρασκευή» των αγορών: Πώς η αμερικανική οικονομία φλερτάρει ανοιχτά με ύφεση και πληθωρισμό
AP Photo / Richard Drew
AP Photo / Richard Drew

Η «Μεγάλη Παρασκευή» των αγορών: Πώς η αμερικανική οικονομία φλερτάρει ανοιχτά με ύφεση και πληθωρισμό

Οι δασμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στο μεγαλύτερο μέρος της Υφηλίου άναψαν για τα καλά τη θρυαλλίδα των δυσμενών εξελίξεων για την παγκόσμια οικονομία. Και μπορεί ο ίδιος να θέλησε η «Liberation Day» να αποτελέσει την απαρχή μιας νέας εποχής για τις ΗΠΑ, φαίνεται, ωστόσο, ότι δεν υπολόγισε τη βίαιη αντίδραση των αγορών.

Οι αριθμοί είναι από μόνοι τους αμείλικτοι.

Χτύπησε «κόκκινο» η Wall Street

Ξεκινώντας από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης:

  • Ο δείκτης Dow Jones (DJI), μόνο κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευή (04/04) έχασε συνολικά 2.231,07 μονάδες (περίπου 5,5%) διαμορφούμενος στις 38.314,86 μονάδες. Είναι η μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2020, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού (Covid-19). Υπενθυμίζει ότι ήδη από την Πέμπτη ο DJI είχε απωλέσει 1.675 μονάδες, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που έχασε περισσότερες από 1.500 μονάδες σε συνεχόμενες συνεδριάσεις.
  • Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 5,97% στις 5.074,08 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάρτιο του 2020. Ο δείκτης αναφοράς έχασε 4,84% την Πέμπτη και τώρα απέχει περισσότερο από 17% από το πρόσφατο υψηλό του.
  • Ο Nasdaq Composite, όπου εδρεύουν πολλές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας που πωλούν στην Κίνα και κατασκευάζουν επίσης εκεί, υποχώρησε κατά 5,8%, στις 15.587,79 μονάδες. Αυτό ακολουθεί μια πτώση σχεδόν 6% την Πέμπτη και φέρνει τον δείκτη κατά 22% χαμηλότερα από το ρεκόρ του Δεκεμβρίου, μια bear market στην ορολογία της Wall Street.
  • Οι ρευστοποιήσεις μετοχικών τίτλων ήταν ευρείες, με μόνο 14 μέλη του S&P 500 να σημειώνουν άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι κυριότεροι δείκτες της αγοράς έκλεισαν στα χαμηλά επίπεδα της συνεδρίασης.

Σε περιδίνηση και οι ευρωπαϊκές αγορές

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με μεγάλη πτώση την Παρασκευή, με τους επενδυτές να εξακολουθούν να αναστατώνονται από την κλίμακα των αμερικανικών δασμών που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Ο περιφερειακός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 5%, σημειώνοντας τις χειρότερες εβδομαδιαίες απώλειες του έτους, καταγράφοντας συνολικές απώλειες κατά 8,3% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι τράπεζες έχασαν 8,5% μετά την πτώση της Πέμπτης κατά 5,53%. Ο κλάδος θεωρείται ευάλωτος απέναντι σε μια επιβράδυνση της ανάπτυξης ή σε μια ύφεση, που τώρα θεωρείται πολύ ισχυρότερη πιθανότητα τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι τράπεζες είναι επίσης «μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που είναι λιγότερο προηγμένα στην τιμολόγηση των παγκόσμιων μακροοικονομικών προβλημάτων».

Σε χαμηλά επιπέδου πανδημίας το πετρέλαιο

Από τη δασμολογική πολιτική του Τραμπ δεν ξέφυγε ούτε το πετρέλαιο.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν πτώση κατά 8% την Παρασκευή, οδεύοντας προς το χαμηλότερο κλείσιμο από τα μέσα της πανδημίας του κορονοϊού το 2021, καθώς η Κίνα αντεπιτέθηκε σε έναν κλιμακούμενο παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ μετά το μπαράζ εισφορών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αυτή την εβδομάδα.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent σημείωσαν βουτιά 5,55 δολάρια ή 7,9% στα 64,59 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate έχασαν 5,87 δολάρια ή 8,8% στα 61,04 δολάρια. Το μπρεντ και το WTI υποχώρησαν στα 64,15 και 60,81 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα, νωρίτερα στη συνεδρίαση, σε χαμηλό τετραετίας.

Η αυστηρή προειδοποίηση Πάουελ (Fed): Κίνδυνος ύφεσης και πληθωρισμού για τις ΗΠΑ

Ωστόσο, πέρα από τις αγορές, ο Τραμπ δεν φάνηκε να υπολογίζει ούτε τις προειδοποιήσεις του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Ο Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και θα μειώσουν την ανάπτυξη και ανέφερε ότι η Fed δεν θα κινηθεί σχετικά με τα επιτόκια έως ότου αποκτήσει μια σαφέστερη εικόνα για τις τελικές επιπτώσεις.

Σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον επιχειρηματιών δημοσιογράφων στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, ο Πάουελ δήλωσε ότι η Fed αντιμετωπίζει «εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές» λόγω των δασμών που ανακοίνωσε ο πρόεδρος Τραμπ την Τετάρτη.

Αν και είπε ότι η οικονομία φαίνεται επί του παρόντος ισχυρή, τόνισε την απειλή που συνιστούν οι δασμοί και ανέφερε ότι η Fed θα επικεντρωθεί στη διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο.

«Η υποχρέωσή μας είναι να διατηρήσουμε τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό καλά εδραιωμένες και να διασφαλίσουμε ότι μια εφάπαξ αύξηση του επιπέδου των τιμών δεν θα γίνει ένα συνεχές πρόβλημα πληθωρισμού. Είμαστε σε καλή θέση να περιμένουμε μεγαλύτερη σαφήνεια προτού εξετάσουμε τυχόν προσαρμογές στη στάση πολιτικής μας. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε ποια θα είναι η κατάλληλη πορεία της νομισματικής πολιτικής», τόνισε ο επικεφαλής της Fed.

Ελ-Εριάν (Allianz): «Δυσάρεστα υψηλός ο κίνδυνος της ύφεσης»

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πάουελ, εξάλλου, κινήθηκε και η τοποθέτηση του Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου της Allianz.

«Η επιβολή εκτεταμένων εισαγωγικών δασμών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θέτει την αμερικανική οικονομία σε κίνδυνο ύφεσης», προειδοποίησε σχετικά ο Ελ-Εριάν, επιμένοντας ότι αυτή η πολιτική θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

«Υπήρξε μια σημαντική αναπροσαρμογή των προοπτικών ανάπτυξης, με την πιθανότητα της ύφεσης στις ΗΠΑ να ανεβαίνει στο 50% και παρατηρήθηκε μια αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, έως και 3,5%», πρόσθεσε ο ίδιος, για να συνεχίσει λέγοντας:  «Δεν νομίζω ότι [σ.σ. μια ύφεση στις ΗΠΑ] είναι αναπόφευκτη, επειδή η δομή της οικονομίας είναι τόσο ισχυρή, αλλά ο κίνδυνος έχει καταστεί δυσάρεστα υψηλός».

Με πληροφορίες από Reuters, AP και CNBC