Γιατί το έξυπνο χρήμα επιλέγει ευρωπαϊκά assets
shutterstock
shutterstock

Γιατί το έξυπνο χρήμα επιλέγει ευρωπαϊκά assets

Μπορεί το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επενδυτικής σκηνής να εστιάζεται συνήθως στις επιδόσεις των κορυφαίων δεικτών της Wall Street, ωστόσο τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μία στροφή των αναλυτών προς την Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι οι νεότεροι επενδυτές δύσκολα θα μπορούν να θυμηθούν μία περίοδο κατά την οποία οι ευρωπαϊκές μετοχές εντυπωσίαζαν με τις επιδόσεις τους.

Οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν υποαποδώσει των αμερικανικών σε όλους τους ανοδικούς κύκλους μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Σύμφωνα με την JPMorgan, μεταξύ της παγκόσμιας κρίσης του 2008 και της πανδημίας, ο S&P 500 ενισχύθηκε με ετήσιο ρυθμό 11%, έναντι μόλις 2% του MSCI Europe.

Σήμερα, ωστόσο, οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι μετοχές σε Μ. Βρετανία και Ευρωζώνη αξίζουν την προσοχή των επενδυτών. Goldman Sachs, Citigroup και JPMorgan, εκτιμούν ότι στον επόμενο μεγάλο ανοδικό κύκλο θα ωφεληθούν περισσότερο οι λεγόμενες «κυκλικές» μετοχές, οι μετοχές δηλαδή των εταιρειών που επηρεάζονται πολύ από την κατάσταση της οικονομίας. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, προβλέπουν ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν προβάδισμα έναντι των αμερικανικών.

Η εκτίμηση των επενδυτικών οίκων βασίζεται σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, οι κυκλικές μετοχές κυριαρχούν στους μεγαλύτερους ευρωπαϊκούς δείκτες, πολύ περισσότερο απ’ ότι αυτό συμβαίνει στις ΗΠΑ. Δεύτερον, η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, έχοντας βιώσει μία σχεδόν διετία πλήρους οικονομικής στασιμότητας. Τρίτον, οι αποτιμήσεις στην Ευρώπη είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 50% χαμηλότερες από τις ΗΠΑ, προσφέροντας στους επενδυτικές σημαντικές ευκαιρίες εισόδου.

Μέχρι στιγμής μέσα στο 2024, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq υπεραποδίδουν των ευρωπαϊκών, ενώ ο βιομηχανικός Dow Jones υπολείπεται. Ο κορυφαίος δείκτης των παγκόσμιων αγορών ενισχύεται κατά 11,2% και ο τεχνολογικός Nasdaq κατά 12,7% και ο Dow μόλις κατά 3,66%. Την ίδια ώρα, ο Stoxx 600 στην Ευρώπη σημειώνει κέρδη 8,6%, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 11,6% και ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 7,55%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρώπη θα ωφεληθεί από την ανάκαμψη των PMI παγκοσμίως και ειδικότερα από το ριμπάουντ του βιομηχανικού κύκλου, καθώς επίσης και από το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα... σπάσει την παράδοση και θα προχωρήσει πρώτη σε μειώσεις επιτοκίων. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο Stoxx Europe 600 θα υπεραποδώσει του S&P 500 στο επόμενο 12μηνο ενώ υπάρχουν ευκαιρίες στην Ευρώπη και στις μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης. Το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται ότι hedge funds και αμοιβαία κεφάλαια αυξάνουν την έκθεσή τους σε ευρωπαϊκές μετοχές και παράλληλα μειώνονται δραματικά οι short θέσεις.

Υπάρχει και κάτι ακόμη που μπορεί να πείσει τους επενδυτές να ασχοληθούν πιο ενεργά με την Ευρώπη. Ένας παράγοντας που σχετίζεται με τους προηγούμενους, μία αίσθηση που έχει αρχίσει να παγιώνεται τελευταία. Ενώ η Ευρώπη δείχνει έτοιμη να ανακάμψει, με τον πληθωρισμό να έχει εξασθενήσει στο 2,4%, πολλοί πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία έχει καθυστερήσει να βιώσει τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να αναμένεται εξασθένηση της οικονομικής δραστηριότητας στο επόμενο 12μηνο.

Μάλιστα, οι πιο τολμηροί έχουν αρχίσει να αναδεικνύουν τον κίνδυνο μίας «καθυστερημένης» ύφεσης στις ΗΠΑ, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατη δημοσκόπηση του Guardian, δείχνει πως 3 στους 5 Αμερικανούς πιστεύουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε ύφεση.

Στην περίπτωση που η Fed αργήσει να μειώσει τα επιτόκια, αυξάνεται η πιθανότητα να μην καταφέρει εντέλει την πολυσυζητημένη «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας. Μην ξεχνάμε ότι πέρσι, όταν ο κύκλος των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων βρισκόταν στο αποκορύφωμά του, οι Αμερικανοί ήταν τόσο σίγουροι ότι η οικονομία θα έπεφτε σε ύφεση που είχε χαρακτηριστεί η «πιο αναμενόμενη ύφεση στην ιστορία».

Τέλος, η Ευρώπη αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο από το σενάριο κατά το οποίο η Κίνα θα ανακάμψει δυναμικά, όπως ήταν εκείνη που χτυπήθηκε περισσότερο από τα εκτεταμένα κινεζικά lockdown. Η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα μία δέσμη αναπτυξιακών μέτρων, όπως η έκδοση ειδικών κρατικών ομολόγων ύψους 1 τρισ. γουάν, με στόχο να ξεπεράσει τα προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει μετά την πανδημία.