Γιατί γκρεμίστηκε η Wall - Η επόμενη μέρα για επιτόκια και αγορές

Γιατί γκρεμίστηκε η Wall - Η επόμενη μέρα για επιτόκια και αγορές

Για άλλη μια φορά πλησίασε ο S&P 500 την αντίσταση των 4620 μονάδων, η ανοδική διάσπαση της οποίας είναι το τεχνικό ζητούμενο της τρέχουσας εβδομάδας για τους ταύρους των αγορών.

Το ράλι του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο όμως λύγισε την αγορά, καθώς σημείωσε νέα άνοδο στο 7,5% σε ετήσια βάση, αφήνοντας πίσω του τόσο τα επίπεδα του Δεκεμβρίου, όσο και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν έναν ρυθμό πέριξ του 7,3%.

Πρόκειται δυστυχώς για επίπεδα πληθωρισμού που στην ουσία μας γύρισαν 40 χρόνια πίσω, στο 1982. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε σε ετήσια βάση κατά 6%, πάλι πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ τον Δεκέμβριο είχε καταγράψει ετήσια άνοδο 5,5%.

Το άλμα του πληθωρισμού οδήγησε τον πρόεδρο της Fed του Σεντ Λούις, James Bullard, στην βαριά δήλωση ότι πλέον χρειάζεται πιο επιθετική αντιμετώπιση από τη Fed, με αύξηση επιτοκίων έως και 1% έως τον Ιούλιο.

Και μόνο στην υπόνοια μια επιθετικότερης προσέγγισης από τη Fed όσον αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους επόμενους μήνες, οι τίτλοι υψηλής ανάπτυξης όπως οι μετοχές της τεχνολογίας κατέγραψαν απώλειες, ενώ η απόδοση του 10ετούς εκτινάχτηκε και μάλιστα ξεπέρασε το 2%. 

Βλέπετε, μέσα σε λίγα λεπτά η άποψη του Bullard διαχύθηκε στην αγορά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να αποτιμούν πλέον αύξηση επιτοκίων 1%-1,25% μέχρι το τέλος Ιουλίου. Δεν έλλειψαν μάλιστα τα « στοιχήματα» για ακόμη επιθετικότερη πολιτική.

Αλλά και πολλοί οίκοι φαίνεται ότι θα αλλάξουν τις εκτιμήσεις τους μετά τη χθεσινή ψυχρολουσία. Ήδη η Τίφανι Γουίλντινγκ από την Pimco μετά την ανακοίνωση των στοιχείων σχολίασε ότι οι εκτιμήσεις αστόχησαν στην κατηγορία των λιανικών προϊόντων και αυτό σε συνδυασμό με την προσδοκία για μέτρια αύξηση των βασικών λιανικών πωλήσεων κατά 0,4% υποδηλώνει ότι η πραγματική κατανάλωση πιθανότατα συρρικνώθηκε ξανά τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, η Pimco προχώρησε σε «γενναία» καθοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του έτους στο 0,5% σε τριμηνιαία βάση- έναντι 1 % προηγουμένως- ενώ προχώρησε και στην εκτίμηση ότι πιθανότατα η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και εν συνεχεία θα τα αυξάνει 25 μονάδες βάσης διαδοχικά ανά συνεδρίαση.

Ένα από τα πιο πιθανά σενάρια για τα επιτόκια

Η άποψη της στήλης είναι ότι δυστυχώς η Fed –και ελπίζουμε να μην κάνει το ίδιο λάθος η ΕΚΤ- καθυστέρησε τραγικά να αναγνωρίσει το λάθος της όσον αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να χρειάζεται να «τρέξει» πίσω από την καμπύλη των επιτοκίων.

Δεν ενστερνιζόμαστε την επιθετική άποψη της Bank of America για επτά αυξήσεις φέτος, καθώς όπως σχολίασε και ο Mohamed El Erian, θα συνιστούσε υπερβολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δεδομένου ότι η Fed αναμένεται επίσης να μειώσει τον διογκωμένο ισολογισμό της.

Πιστεύουμε όμως ότι τέσσερις έως και πέντε ίσως αυξήσεις επιτοκίων δύσκολα θα τις αποφύγουμε και ότι η επαναφορά των επιτοκίων στο 2% θα έρθει σαφώς γρηγορότερα από το 2024, όπως αρχικά είχε αφήσει να εννοηθεί η Fed.

Το επίπεδο του 2% θεωρείται ιδανικό καθώς ούτε υπερθερμαίνει την οικονομία, ούτε την εμποδίζει να αναπτυχθεί. Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα το ενδεχόμενο μιας αύξησης των επιτοκίων λίγο περισσότερο από αυτό το επίπεδο δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανο, καθώς το ενεργειακό κόστος το οποίο αποτελεί δομικό στοιχείο του πληθωρισμού και πυροδοτεί κύμα ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα της οικονομίας, δεν αναμένεται όπως θα εξηγήσουμε αύριο να υποχωρήσει στα προ- πανδημίας επίπεδα στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να καλωσορίσουμε την εποχή των ...γερακιών.

Κρίσιμη η τεχνική εικόνα

Τη Δευτέρα στο άρθρο μας «Κρίσιμη εβδομάδα –ετοιμόρροπη τάση» εξηγήσαμε ότι το ζητούμενο αυτής της εβδομάδας ήταν να «αποκατασταθούν» τα τεχνικά διαγράμματα μέσω μιας «γενναίας» ανοδικής απομάκρυνσης από τη ζώνη των 4600-4620 μονάδων για τη μητέρα των αγορών S&P 500 και τη ζώνη των 15633-15733 μονάδων για τον γερμανικό δείκτη Dax.

Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση δύσκολα θα επιτευχθεί σήμερα το τεχνικό ζητούμενο της ανοδικής διάσπασης των 4600-4620 μονάδων. (σ.σ: Ο λόγος που δεν χρησιμοποιούμε τη λέξη αδύνατο είναι γιατί τον τελευταίο λόγο τον έχει πάντα η αγορά).

Για να κρατηθεί όμως ένας τόνος αισιοδοξίας για την επόμενη εβδομάδα και το ανοδικό σενάριο να συγκρατήσει κάποιες πιθανότητες με το μέρος του, θα πρέπει η αγορά στο σημερινό της κλείσιμο να κρατήσει όπως δείχνει το διάγραμμα στο τέλος, τουλάχιστον τη ζώνη των 4450-4470 μονάδων.

Όπως και να έχει, το πλαγιοκαθοδικό κανάλι που αποτελεί και το βασικό σενάριο της στήλης για το πρώτο εξάμηνο όπως έχουμε καταθέσει στην επενδυτική στρατηγική για το 2022, αποκτά ολοένα και περισσότερες πιθανότητες. Βλέπετε, αν οι 4600-4620 μονάδες λειτουργήσουν σαν σκληρή και ανυπέρβλητη αντίσταση, τα θεμέλια θα έχουν επισήμως μπει.

Όπως γράψαμε και τη Δευτέρα: «Αν και αυτή την εβδομάδα οι μέσοι κινητοί των 30 και των 50 ημερών λειτουργήσουν σαν σκληρή αντίσταση, αυξάνονται κάθετα οι πιθανότητες οι αγορές να δώσουν νέα χαμηλά στην επόμενη βουτιά».

Το ποτήρι όμως είναι μισογεμάτο, όπως άλλωστε πάντα πρέπει να είναι. Τουτέστιν, οι διορθώσεις είναι αυτές που δημιουργούν τις επενδυτικές ευκαιρίες.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.