Το ζεύγος eur/usd την Πέμπτη έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να γιορτάσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, σκαρφαλώνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι τον μέσο κινητό των 30 ημερών, στο 1,0630.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εurostat, η Ευρωζώνη αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,9% από πέρυσι και 0,4% σε σύγκριση με το περασμένο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις.
Στα επιμέρους στοιχεία, οι καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 0,7% στην Ευρωζώνη και κατά 0,6% στην ΕΕ, μετά από 0% και +0,1% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ, μετά από +1,2% και +1,1% το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 2% στην Ευρωζώνη και κατά 1% στην ΕΕ, μετά από -2,4% και -2,1% αντίστοιχα.
Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,5% στην Ευρωζώνη και κατά 1,2% στην ΕΕ, μετά από +1,5% και στις δύο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,2% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην ΕΕ, μετά από +1,1% και στις δύο.
Η άνοδος του ευρώ όμως έναντι του δολαρίου «εξαϋλώθηκε» μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς υπέδειξαν ότι η Fed, σε αντίθεση με την ΕΚΤ έχει κάθε λόγο να χαλαρώσει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, εξέλιξη που αν επαληθευτεί θα μεγαλώσει εκ νέου το επιτοκιακό πλεονέκτημα του δολαρίου.
Συγκεκριμένα, η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εμφάνισε τον Νοέμβριο εξαιρετικά ισχυρούς ρυθμούς που ξεπέρασαν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις, επιβεβαιώνοντας ότι η καθίζηση που είχε προηγηθεί το φθινόπωρο οφειλόταν σε συγκυριακούς παράγοντες.
Όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε τον Νοέμβριο 227.000 νέα μισθολόγια από 36.000 μόλις τον Οκτώβριο. Το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα αυξήθηκε ελαφρώς στο 4,2% τον Νοέμβριο από το 4,1%, σε απόλυτη σύγκλιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πράγματι την έντονη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, λόγω του ότι η καθίζηση του Οκτωβρίου οφειλόταν ως έναν μεγάλο βαθμό στους συγκυριακούς παράγοντες της απεργίας στην Boeing, και των τυφώνων Helene και Milton. Όμως, τα στοιχεία ξεπέρασαν τον πήχη των εκτιμήσεων, πέριξ των 200.000 θέσεων.
Επιπλέον, το μέσο ωρομίσθιο στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,4% μετά από αντίστοιχη αύξηση και τον Οκτώβριο, ενώ σε ετήσια βάση οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4% τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από άνοδο επίσης κατά 4% τον Οκτώβριο.
Η ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας το πιο πιθανό είναι να «κλειδώνει» μια μικρή μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση το διήμερο 17- 18 Δεκεμβρίου.
Σε αυτό το κλίμα άλλωστε κινήθηκαν οι δηλώσεις αξιωματούχων λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων εργασίας.
Για παράδειγμα, η διοικητής της Fed, Michelle Bowman, έσπευσε να σχολιάσει ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού για την οικονομία παραμένουν πραγματικοί, καθώς η αγορά εργασίας συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στην πλήρη απασχόληση και ως εκ τούτου, οι επόμενες αποφάσεις νομισματικής πολιτικής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές.
«Θα προτιμούσα να προχωρήσουμε προσεκτικά και σταδιακά στη μείωση του επιτοκίου πολιτικής, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει αυξημένος» δήλωσε η Bowman χαρακτηριστικά στο Συνέδριο Εκτελεστικής Διοίκησης της Ένωσης Τραπεζιτών του Missouri. Βέβαια, στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Bowman είχε διαφωνήσει και τον Σεπτέμβριο με τον ρυθμό μείωσης επιτοκίων της Fed.
Η αλήθεια είναι ότι οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων υποστηρίχθηκαν μέχρι πρότινος από την υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες ότι η αυστηρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην αγορά εργασίας.
Η έκθεση για την αγορά εργασίας ανατρέπει πλέον αυτές τις προσδοκίες και μένει να δούμε αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την επόμενη εβδομάδα θα αλλάξουν την εικόνα ή όχι.
Μέχρι στιγμής πάντως, τα μακροοικονομικά στοιχεία συνηγορούν στην εικόνα μιας οικονομίας που παραμένει ισχυρή, με τον βασικό πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της Fed και το ποσοστό ανεργίας παρόλο που έχει αυξηθεί, πολύ πιο κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.
Έχει δίκιο λοιπόν η Bowman, όταν υποστηρίζει ότι ναι μεν έχουμε δει πρόοδο στη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, αλλά αυτή η πρόοδος φαίνεται να έχει σταματήσει τους τελευταίους μήνες.
Όμως, αξίζει να σημειώσουμε και δύο ακόμα σημαντικές παρατηρήσεις στις δηλώσεις της Bowman την Πέμπτη:
Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι τα δεδομένα που περιγράφουν την κατάσταση των προσλήψεων είναι «ολοένα και πιο δύσκολο να ερμηνευθούν» και δείχνουν σημάδια «αναξιοπιστίας» ενόψει των «προκλήσεων μέτρησης και αναθεωρήσεων δεδομένων».
Η δεύτερη αφορά την αμφισβήτηση από την αξιωματούχο της θεμελιώδους αίσθησης των Κεντρικών Τραπεζών ότι το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων περιορίζει την οικονομία. «Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι το επίπεδο των επιτοκίων είναι περιοριστικό σε αυτό το σημείο, δεδομένης της απόδοσης της οικονομίας», είπε συγκεκριμένα η Βowman. Για μια αρκετά μεγάλη μερίδα αναλυτών, έχει απόλυτο δίκιο.
Βίοι αντίθετοι από την ΕΚΤ
Η ΕΚΤ έχει ένα σαφώς πιο δύσκολο έργο από τη Fed αυτή την περίοδο, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίζει σοβαρές ρωγμές που αφορούν μάλιστα τα πιο εύρωστα μέλη της, με τη βιομηχανία και τον τομέα των υπηρεσιών να έχουν πάρει τον δρόμο της συρρίκνωσης και τον πολιτικό κίνδυνο στη Γερμανία και τη Γαλλία να έχει χτυπήσει κόκκινο.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με εμπορικούς δασμούς μόλις αναλάβει τη θητεία του τον Ιανουάριο.
Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση της ΕΚΤ θα είναι να ελέγξει τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των οικονομικών πολιτικών του Τραμπ. Οι επιπτώσεις αυτές άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που η ΕΚΤ αναμένεται την άλλη εβδομάδα να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη του 2025, καθώς και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων της Λαγκάρντ την επόμενη εβδομάδα και εν μέσω του πολιτικού δράματος της Γαλλίας που έχει αυξήσει τις αποδόσεις των ομολόγων, είναι και η διαχείριση των πληροφοριών σχετικά με την πιθανότητα παρεμβάσεων TPI τους επόμενους 12 μήνες, ήτοι του μηχανισμού προστασίας για την αντιμετώπιση υπερβολικών κινήσεων της αγοράς, γνωστό ως Μέσο Προστασίας Μετάδοσης.
Τέλος, άλλο ένα καίριο ζητούμενο από την ΕΚΤ θα είναι εφεξής η επίτευξη της χρυσής τομής. Βλέπετε, από τη μια πλευρά οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επαρκής νομισματική υποστήριξη για την παραπαίουσα οικονομία της Ευρωζώνης και για τον μετριασμό τυχόν κινδύνων υποχώρησης του πληθωρισμού μακροπρόθεσμα. Από την άλλη όμως, η προοπτική των δασμών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ αναγκάζει την ΕΚΤ να διατηρήσει έναν μετριοπαθή ρυθμό μείωσης επιτοκίων, προκειμένου να αντιμετωπίσει αν χρειαστεί τυχόν αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων.
Όπως και να έχει, η ΕΚΤ νομοτελειακά θα μειώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα από ό,τι προβλεπόταν, προκειμένου να παρέχει υποστήριξη στην οικονομία.
Αυτό ακριβώς αποτυπώνεται και σε έρευνα που διεξήγαγε το Bloomberg μεταξύ αναλυτών, οι οποίοι προβλέπουν ότι στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα αποφασίσουν να μειώσουν κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο, ενώ θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο σε κάθε συνεδρίαση μέχρι τον Ιούνιο.
Αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, το κόστος δανεισμού θα είναι αρκετά χαμηλό έως το τέλος του 2025. Σύμφωνα με τον Chief Economist Philip Lane, αυτό το επίπεδο θα κυμανθεί μεταξύ του 1,5% και 2,5%, ενώ στην έρευνα του Βloomberg, 9 στους 10 αναλυτές τοποθετούν το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο μεταξύ 2% και 2,5%.
Όσο πιο πάνω από αυτά τα επίπεδα καταλήξει το επιτόκιο των ΗΠΑ, τόσο πιο μεγάλη θα είναι η επιτοκιακή διαφορά μεταξύ των δύο νομισμάτων, με άμεσο αντίκρυσμα στην ισοτιμία eur/usd.
Μαίρη Βενέτη
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.