Ο «ανεμοστρόβιλος» Τέιλορ Σουίφτ κατακτά την Ευρώπη, με ορισμένους ειδικούς να κάνουν λόγο για μία ραγδαία οικονομική ανάπτυξη, καθώς οι θαυμαστές της συρρέουν κατά χιλιάδες σε sold-out συναυλίες από το Δουβλίνο μέχρι τη Βιέννη και όχι μόνο.
Οι συναυλίες της Σουίφτ, ταυτόχρονα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Γαλλία και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2024 στη Γερμανία, πρόκειται να δώσουν μία ισχυρή ώθηση σε μια ήπειρο που έχει ξεπεράσει την ύφεση και έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: Τα «Swiftonomics» δεν είναι πραγματικό φαινόμενο, εξηγεί ανάλυση του Reuters.
Μπορεί να είναι το μεγαλύτερο pop είδωλο, που φέρνει επανάσταση στη μουσική βιομηχανία, αλλά μόλις κοπάσει αυτός ο ακραίος ενθουσιασμός, θα χρειαστεί μεγεθυντικός φακός για να εντοπιστεί το οικονομικό όφελος.
Για παράδειγμα, η Στοκχόλμη. Σχεδόν 180.000 θαυμαστές παρακολούθησαν τις τρεις συναυλίες της τον Μάιο, με τους μισούς από αυτούς να προέρχονται από το εξωτερικό και να αποφέρουν τζίρο σχεδόν 850 εκατομμυρίων κορόνων (81 εκατομμύρια δολάρια) στην πόλη.
Αυτό είναι ένα σημαντικό οικονομικό όφελος για τη Στοκχόλμη, αλλά παραμένει σταγόνα στον ωκεανό ακόμη και για τη μετρίου μεγέθους σουηδική οικονομία, η οποία κατατάσσεται στην όγδοη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ετήσια παραγωγή 623 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Αυτός ο επιπλέον τζίρος είναι μια μεγάλη ώθηση το Σαββατοκύριακο για τη Στοκχόλμη και ειδικότερα για τον τουριστικό της τομέα», λέει ο Carl Bergkvist, επικεφαλής οικονομολόγος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Στοκχόλμης. «Αλλά είναι ακριβώς αυτό - ένα Σαββατοκύριακο, χωρίς ορατό ή σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική οικονομική ανάπτυξη».
Τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έκαναν «χρυσές» δουλειές και ακόμη και οι πωλήσεις καουμπόικων καπέλων αυξήθηκαν κατά 155%, εκτιμά το Επιμελητήριο.
Ο αντίκτυπος στις τιμές είναι ομοίως αόρατος και θα μπορούσε να είναι ακόμη και μικρότερος απ' ό,τι όταν η Beyoncé εμφανίστηκε στην πόλη ένα χρόνο νωρίτερα, προκαλώντας προσωρινές ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Με ή χωρίς την επίδραση της Beyoncé, ο σουηδικός πληθωρισμός έχει έκτοτε μειωθεί από το 10% σε λίγο πάνω από το 2% τώρα.
«Υπάρχει το φαινόμενο της Taylor Swift; Είναι εξαιρετικά μικρό και προσωρινό, στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο Carsten Brzeski, οικονομολόγος της ING.
«Υπάρχει άφθονη έρευνα πριν από μεγάλα γεγονότα που περιγράφει τα οικονομικά οφέλη, αλλά μετά το γεγονός χρειάζεται μεγεθυντικός φακός για να βρεις αυτά τα λεγόμενα οφέλη στους αριθμούς», δήλωσε ο Brzeski.
Το ίδιο ισχύει και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ή το Euro 2024.
Είναι ευλογία για τα εστιατόρια, τις πωλήσεις μπύρας και τους πωλητές «merch», αλλά δεν επηρεάζουν μόνιμα τα καταναλωτικά πρότυπα.
«Οι καταναλωτικές δαπάνες που πραγματοποιούνται είναι δαπάνες που θα γίνονταν ούτως ή άλλως και τείνουν να είναι μια μορφή υποκατάστασης», εξήγησε ο καθηγητής Simon Shibli στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam.
Το επιχείρημα είναι ότι τα χρήματα που θα δαπανηθούν για ένα εισιτήριο συναυλίας ή ένα ξενοδοχείο θα προέρχονται από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πράγμα που σημαίνει ότι θα μείνουν λιγότερα για άλλες δαπάνες, όπως εστιατόρια ή ταξίδια.
Ο γλαφυρός «δείκτης βαρελίσιας μπύρας» της Danske Bank έδειξε τεράστια αύξηση όταν η Δανία έπαιξε στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - με αποκορύφωμα την αύξηση των εισπράξεων από τις παμπ και τα εστιατόρια κατά 106% για έναν αγώνα με την Αγγλία σε σύγκριση με τις συνήθεις εισπράξεις.
«Σε μικροεπίπεδο, τέτοια γεγονότα δίνουν ώθηση, αλλά ακόμη και αυτή είναι μικρή και προσωρινή», δήλωσε ο Piet Haines Christiansen της Danske. «Έχουν σημασία για συγκεκριμένους τομείς, όπως για τα ξενοδοχεία και την εστίαση όπου πηγαίνει η Taylor Swift ή για τις πωλήσεις μπύρας σε χώρες που παίζουν ποδόσφαιρο».
Ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης εκμεταλλεύτηκαν τον περασμένο μήνα την έρευνα της Barclays σχετικά με τις καταναλωτικές συνήθειες των Swifties για να υποστηρίξουν ότι οι συναυλίες της θα αποφέρουν ένα δισεκατομμύριο στερλίνες στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εκτός όμως από την πιθανή επίδραση υποκατάστασης που έχουν σε άλλες δαπάνες, υπάρχει και το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των εσόδων από την περιοδεία της Swift θα καταλήξει στις Ηνωμένες Πολιτείες - αποδυναμώνοντας ένα ήδη μικρό τοπικό οικονομικό όφελος.
Για τις οικονομίες του μεγέθους της Βρετανίας ή εκείνες της ηπειρωτικής Ευρώπης, τυχόν τέτοιες μεταφορές δεν θα μετακινούσαν ούτε τον δείκτη του εμπορικού τους βιβλίου: η ζώνη του ευρώ των 20 χωρών είχε ένα ισοζύγιο εξαγωγών έναντι εισαγωγών όχι λιγότερο από 39 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο τον Απρίλιο.