Για δεύτερη διαδοχική ημέρα κινήθηκε χθες στο κόκκινο η Wall, με τη μητέρα των αγορών να κλείνει ελαφρώς πάνω του μέσου κινητού των 21 ημερών.
Μετά το μετεκλογικό ράλι που οδήγησε το αμερικανικό χρηματιστήριο σε νέα ιστορικά υψηλά, μια κατοχύρωση κερδών θα έπρεπε να είναι απόλυτα αναμενόμενη.
Αφορμές βέβαια υπήρξαν, με πρώτη και καλύτερη τις δηλώσεις του Τζερόμ Πάουελ την Πέμπτη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ντάλας, με τις οποίες έστειλε ηχηρό μήνυμα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δε βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια.
Οι αγορές αυτομάτως περιόρισαν τις προσδοκίες τους για άλλη μια μείωση των επιτοκίων της Fed τον Δεκέμβριο κατά 25 μονάδες βάσης και έτσι οι πιθανότητες για το σενάριο αυτό υποχώρησαν στο 59% από το 82,5% που ήταν πριν τις δηλώσεις του Πάουελ, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME Group.
Επίσης, υποχωρούν οι προσδοκίες της αγοράς για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από πλευράς Fed εντός του 2025, όπως προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο.
Βέβαια, η επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνθηκε και από τα μάκρο αυτής της εβδομάδας, τα οποία συνεχίζουν να προβληματίζουν όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών.
Μετά τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου και του Δείκτη τιμών Παραγωγού -περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ- οι επενδυτές έπρεπε να «χωνέψουν» και την απροσδόκητη αύξηση που σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, οι τιμές εισαγωγών ανέκαμψαν κατά 0,3% τον περασμένο μήνα μετά την πτώση της τάξης του 0,4% τον Σεπτέμβριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει πτώση των τιμών εισαγωγών, εξαιρουμένων των δασμών, κατά 0,1%.
Σε ετήσια βάση έως τον Οκτώβριο, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,8% μετά από πτώση 0,1% τον Σεπτέμβριο.
Οι τιμές εισαγόμενων καυσίμων αυξήθηκαν κατά 1,5% μετά από δύο συνεχόμενες μηνιαίες μειώσεις. Οι τιμές τροφίμων μειώθηκαν κατά 1,6%, σημειώνοντας πτώση για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Εξαιρώντας καύσιμα και τρόφιμα, οι τιμές εισαγωγών αυξήθηκαν κατά 0,4% μετά από αύξηση 0,3% τον Σεπτέμβριο. Οι λεγόμενες τιμές «βασικών εισαγωγών» αυξήθηκαν κατά 2,2% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο.
Τα στοιχεία αυτά «κουμπώνουν» με εκείνα της Πέμπτης για αύξηση κατά 0,2% τόσο του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, όσο και του Δείκτη Τιμών Παραγωγού, αποκαλύπτοντας ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% έχει σταματήσει.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι η στασιμότητα αυτή λαμβάνει χώρα λίγο πριν αναλάβει και επισήμως τα ηνία του Λευκού Οίκου η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην πορεία των τιμών όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υλοποιήσει την προεκλογική του ατζέντα και αυξήσει τους δασμούς στα εισαγώμενα αγαθά;
Ας μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ συνήθως εισάγουν περισσότερα από όσα εξάγουν. Το 2023, εισήγαγαν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια περισσότερα αγαθά από ό,τι εξήγαγαν, σηματοδοτώντας την έκτη συνεχή χρονιά εμπορικού ελλείμματος.
Στα δύο τρίτα των εμπορικών τους σχέσεων με τουλάχιστον 10 δισ.εκατομμύρια δολάρια σε αμφίδρομο εμπόριο, οι ΗΠΑ εισήγαγαν περισσότερα από όσα εξήγαγαν, με τα υψηλότερα εμπορικά ελλείμματα να είναι με την Κίνα -279 δισ. δολάρια- το Μεξικό -152 δισ. δολάρια και το Βιετνάμ (105 δισ. δολάρια) (σ.σ: Aυτό ταυτόχρονα σημαίνει ότι με το ένα τρίτο των εμπορικών εταίρων, οι ΗΠΑ εξήγαγαν περισσότερα από όσα εισήγαγαν, δημιουργώντας εμπορικό πλεόνασμα. Οι ΗΠΑ είχαν τα μεγαλύτερα πλεονάσματα με την Ολλανδία -43 δισ. δολάρια- το Χονγκ Κονγκ -24 δισ. δολάρια- τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα -18 δισ. δολάρια- και την Αυστραλία (18 δισ. δολάρια).
Τα παραπάνω νούμερα μας υποδεικνύουν ότι οι δασμοί της τάξης του 60 % στην Κίνα και 10% εως 20% σε όλους τους υπόλοιπους εμπορικούς εταίρους δε θα «πονέσουν» μόνο όσους θα υποστούν τους δασμούς, αλλά και τους Αμερικανούς καταναλωτές. Το ισχυρό δολάριο σαφώς και θα απορροφήσει ένα μέρος αυτού του πόνου, αλλά δεν είναι αρκετό για να τον εξαλείψει.
Βέβαια, στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε ότι ο αντίκτυπος των δασμών στις τιμές θα φανεί μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και κυρίως το 2026. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι διαχειριστές εκτιμούν ότι σε αντίθεση με την αγορά των ομολόγων, οι πιέσεις στην αγορά των μετοχών λόγω της μεγάλης ρευστότητας που υπάρχει στο σύστημα θα είναι πεπερασμένες, τουλάχιστον εως τα τέλη του έτους.
Όπως και να έχει, η τεχνική εικόνα διατηρεί τη δυναμική της όσο η μητέρα των αγορών κρατάει τη ζώνη των 5650-5770 μονάδων, ενώ στον πρωταγωνιστικό του ρόλο φαίνεται ότι θα παραμείνει ο κλάδος της τεχνολογίας.
Η είδηση πίσω από την είδηση…
Χθες είχαμε μια μεγάλη είδηση για την Nvidia μέσα από μια ανακοίνωση της εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης xAI του Έλον Μασκ, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο κυκλοφόρησε ένα chatbot με το όνομα Grok, το οποίο στοχεύει να ανταγωνιστεί άμεσα εταιρείες, όπως η OpenAI, την οποία ο Μασκ είχε βοηθήσει στα πρώτα της βήματα, η Google και η Anthropic Claude chatbot.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του David Faber του CNBC, η xAI συγκεντρώνει έως και 6 δισ.εκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτική χρηματοδότηση- 5 δισ. αναμένονται από κρατικά επενδυτικά funds στη Μέση Ανατολή και το 1 δισ. από άλλους επενδυτές- γεγονός που την οδηγεί σε αποτίμηση 50 δισ. δολαρίων.
Η χρηματοδότηση αναμένεται να κλείσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Η είδηση όμως πίσω από την είδηση είναι ότι τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την απόκτηση 100.000 τσιπ της Nvidia, προς χρήση στo data center του υπερυπολογιστή Memphis, στον οποίο θα βασίζεται το Full Self Driving της Tesla. (σ.σ:Στις αρχές του 2023, ο Μασκ φέρεται να εξασφάλισε χιλιάδες μονάδες επεξεργασίας γραφικών υψηλής ισχύος -GPU- από την Nvidia, το είδος των τσιπ που είναι απαραίτητα για την κατασκευή ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου -LLM - Large Language Model).
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
Μαίρη Βενέτη