Από την Τετάρτη επίσημα το ρεπουμπλικανικό κόμμα συγκέντρωσε την πλειοψηφία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεδομένου ότι έχει ήδη κερδίσει την πλειοψηφία και στη Γερουσία, θα ελέγχει πλέον πλήρως το Κογκρέσο. Με λίγα λόγια, έως τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ το 2026 οι Ρεπουμπλικάνοι θα απολαύσουν μια περίοδο σχεδόν....παντοδυναμίας.
Ενόψει του απόλυτου σεναρίου κυβερνητικής σταθερότητας, η Wall παρά τις χθεσινές απώλειες, κρατάει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της από το πρόσφατο ράλι μετά το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών. Η ρευστότητα άλλωστε παραμένει μεγάλη και έχει βρει ξεκάθαρη δίοδο στις μετοχές, δεδομένης της νευρικότητας στην αγορά των ομολόγων.
Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι παρά την προσωρινή παύση του μετεκλογικού ράλι στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ, βλέπουμε μείωση της μεταβλητότητας, με τον δείκτη VIX να υποχωρεί στα χαμηλά του φετινού Ιουλίου. (σ.σ: Η διακύμανση του χθες ήταν μεταξύ του 13,59 εως 14,24).
Βέβαια, αν στρέψει κανείς τα μάτια του στην αγορά των ομολόγων, η εικόνα είναι διαφορετική, με τις αποδόσεις να έχουν κινηθεί τις τελευταίες ημέρες ανοδικά λόγω των ανησυχιών για αυξημένα ελλείμματα, αλλά και λόγω των φόβων για επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων.
Οι φόβοι για επανάκαμψη του πληθωρισμού κρύβονται πίσω και από ένα μεγάλο μέρος της ανόδου του δολαρίου, το οποίο συνεχίζει να ενισχύεται με τον δείκτη του δολαρίου DXY να έχει φτάσει τις 106,9 μονάδες ενώ το ζεύγος eur/usd έχει βάλει πλώρη πλέον για τα επίπεδα πέριξ του $1,0448-$1,0478.
Η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αρκετές μειώσεις επιτοκίων το 2025, ενώ η Fed θα χρειαστεί να προβεί σε λιγότερες ή ακόμα και να σταματήσει τις μειώσεις λόγω της επαναφοράς των πληθωριστικών πιέσεων, συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά την ισοτιμία ευρώ/δολάριο. (σ.σ: Πολλά μέλη της Fed αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι σε περίπτωση που τα στοιχεία τους επόμενους μήνες καταδείξουν αύξηση του πληθωρισμού, η Fed θα χρειαστεί να προβεί σε παύση των μειώσεων επιτοκίων.
Άλλωστε και ο Πρόεδρος της Fed χθες δήλωσε ξεκάθαρα ότι «η συνεχιζόμενη οικονομική ανάπτυξη, η σταθερή αγορά εργασίας και ο πληθωρισμός που παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% δείχνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ δεν χρειάζεται να βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια και μπορεί να κινηθεί προσεκτικά»).
Ο χρυσός συνεχίζει τη βραχυπρόθεσμη διόρθωση του, τόσο λόγω κατοχύρωσης κερδών όσο και κάτω από την επιρροή του ισχυρού δολαρίου. Υπενθυμίζουμε ότι οι πρώτες στηρίξεις αυτής της βραχυπρόθεσμης διόρθωσης είναι τα 2550 δολάρια/ουγγιά - την οποία και δουλεύει - και τα 2.390 δολάρια/ουγγιά.
(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Τελικά ξεμπερδέψαμε ή όχι με τον πληθωρισμό;
Θα αναρωτιέται κανείς γιατί τόσο οι αξιωματούχοι της Fed όσο και η κοινότητα των αναλυτών και των διαχειριστών αναφέρουν συνέχεια την επάνοδο των πληθωριστικών πιέσεων, μια περίοδο που υποτίθεται ότι έχει γίνει σαφής πρόοδος στον έλεγχο των τιμών.
Καταρχάς, ας δούμε τι έδειξαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα.
Ο πληθωρισμός Οκτωβρίου στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις και παρουσίασε ήπια επιτάχυνση στο 2,6%, από το 2,4% που βρισκόταν τον Σεπτέμβριο.
Η συνεισφορά στον πληθωρισμό των τιμών υπηρεσιών (2,86%) και συγκεκριμένα των ενοικίων παραμένει υψηλή, ενώ οι τιμές ενέργειας (-0,33%) και αγαθών (-0,21%) συνεχίζουν να παρουσιάζουν αρνητική συμβολή.
Αμετάβλητος παρέμεινε ο δομικός πληθωρισμός, στο 3,3% σε ετήσια βάση, για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Χθες ανακοινώθηκε και ο πληθωρισμός στη χονδρική αγορά των ΗΠΑ, ο οποίος εμφάνισε τάσεις επιτάχυνσης που ξεπέρασαν ελαφρώς τις εκτιμήσεις.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στις ΗΠΑ έτρεξε τον Οκτώβριο με ρυθμό 2,4% ετησίως από το 1,9% που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε να κινηθεί στο 2,3%.
Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές στη χονδρική των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 0,2% όπως ανέμεναν οι αναλυτές, από το ανοδικά αναθεωρημένο 0,1% της περασμένης μηνιαίας σύγκρισης (σ.σ:η αρχική μέτρηση είχε δείξει αμετάβλητες τις τιμές).
Στο πιο στενό μέτρο που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές αυξήθηκαν επίσης λίγο περισσότερο από το αναμενόμενο.
Ο λεγόμενος δομικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού έτρεξε με 3,1% ετησίως αντί εκτίμησης για 3%, επιταχύνοντας από την αύξηση κατά 2,8 του Σεπτεμβρίου.
Στη μηνιαία σύγκριση οι τιμές σε δομικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 0,3% όπως αναμενόταν, μετά το +0,2% του Σεπτεμβρίου.
Οι μετρήσεις αυτού του μήνα αν και σαφώς θα μπορούσαν να είναι καλύτερες δεν δικαιολογούν τις ανησυχίες της αγοράς για επάνοδο του πληθωρισμού.
Αυτές εδράζονται στην ουσία στο ότι οι πολιτικές που έχει εξαγγείλει ο Τραμπ για τη δεύτερη θητεία του θα μπορούσαν να υπερθερμάνουν την οικονομία και η κυβέρνηση θα είναι πρόθυμη να το ανεχθεί. Εν ολίγοις, το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής του Τραμπ και η πρόθεση του για επιβολή δασμών είναι παράγοντες καθαρά πληθωριστικοί και αυτό θα αποτυπωθεί σταδιακά στην αγορά τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με πολλούς διαχειριστές, όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος της Greenlight Capital Ντέιβιντ Άινχορν, οι φορολογικές περικοπές και η καταστολή της μετανάστευσης θα μπορούσαν να μετατρέψουν την αγορά εργασίας και τους μισθούς ως παράγοντες που θα μπορούσαν να επαναφέρουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή στο εύρος 3% έως 4,5%.
Αν και το εύρος αυτό απέχει αρκετά από το επίπεδο του 7%-9% που ήταν το χειρότερο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών για την οικονομία των ΗΠΑ, εντούτοις είναι πολύ πιο αυξημένο από τα σημερινά επίπεδα.
Ως εκ τούτου, πολλοί διαχειριστές αυξάνουν τα στοιχήματα τους για τον πληθωρισμό και εκτιμούν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν υπό πίεση, με την αγορά χρέους να παρουσιάζει υψηλότερη αστάθεια από τις μετοχές.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.