Όπερ και εγένετο για τις πετρελαϊκές τιμές, οι οποίες χθες εισήλθαν ακριβώς στην κρίσιμη ζώνη αντίστασης των 70,60-71,40 δολαρίων/βαρέλι, καθώς η συνεδρίαση του OPEC+ εκτόξευσε τις προσδοκίες για τον μαύρο χρυσό.
Τελικά το Reuters είχε δίκιο και οι παραγωγοί πετρελαίου με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία συμφώνησαν να συνεχίσουν να χαλαρώνουν μεν τις περικοπές παραγωγής, αλλά εν μέρει.
Στην ουσία χτες ο OPEC+ υπογράμμισε την ανάγκη να συνεχίσει να διαβουλεύεται και να παρακολουθεί με προσοχή τα θεμελιώδη της αγοράς, δίνοντας στους επενδυτές του μαύρου χρυσού τη διαβεβαίωση ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί δεν πρόκειται να επαναλάβουν τα λάθη του 2020 που οδήγησαν στην κατάρρευση των τιμών.
Ο OPEC+ συμφώνησε λοιπόν λόγω της αύξησης της ζήτησης να αυξήσει από τον Ιούλιο και μετά, την παραγωγή κατά περίπου 450.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ η Σαουδική Αραβία θα συνεχίσει να χαλαρώνει ως ένα βαθμό τις μονομερείς περικοπές της παραγωγής.
Δεδομένου ότι ο OPEC+ συνεχίζει να ελέγχει την προσφορά έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία των τιμών, το πιο πιθανό είναι το έλλειμμα για το οποίο μίλησε η Τεχνική Επιτροπή του Οργανισμού κατά την αξιολόγηση της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης στις 31 Μαΐου, να φτάσει πράγματι το 2021 έως και τα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα στην προσφορά πετρελαίου σε συνδυασμό με την άνοδο της ζήτησης και του προσεκτικού ανοίγματος της κάνουλας από τα μέλη του OPEC+ ήταν οι κύριοι λόγοι που οδήγησαν το Brent μέσα στο επίμαχο κανάλι των 70,60-71,40 δολαρίων /ουγγιά, ανοίγοντας τον δρόμο για τα 74,20 δολάρια/βαρέλι.
Εκτοξεύτηκε ο DAX- Σχεδόν αδιαφόρησε η Wall
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης είναι ταυτόχρονα το βαρύ πυροβολικό της βιομηχανίας της Γηραιάς Ηπείρου και ως εκ τούτου ήταν επόμενο ο γερμανικός δείκτης DAX να γιορτάσει με νέα υψηλά τα καλά νέα από το μέτωπο της μεταποίησης.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η IHS Markit , η μεταποιητική δραστηριότητα εμφάνισε τον Μάιο την υψηλότερη επίδοση από τον Ιούνιο του 1997 όπου και ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων. Αν μάλιστα δεν υπήρχαν οι στενότητες στην προσφορά πρώτων υλών, οι επιδόσεις θα ήταν ακόμα καλύτερες.
Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών -PMI- αυξήθηκε στις 63,1 μονάδες από 62,9 τον Απρίλιο, πάνω από την προκαταρκτική εκτίμηση των 62,8 μονάδων και πολύ πάνω από το όριο των 50 μονάδων που χωρίζει την αύξηση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Αλλά και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα νούμερα ήταν εντυπωσιακά.
Ο εποχιακά προσαρμοσμένος δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 62,1 μονάδες τον Μάιο από 60,5 μονάδες τον Απρίλιο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική μέτρηση που ήταν στις 61,5 μονάδες.
Τι μας δείχνουν αυτά τα νούμερα; Ότι η οικονομία έχει αρχίσει να ανακάμπτει επιθετικά το δεύτερο τρίμηνο και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο αν συμπεριλάβουμε και τα στοιχεία για την Κίνα.
Υπάρχει όμως και άλλη μια σημαντική παρατήρηση από τον Κρις Γουίλιαμσον, τον επικεφαλή οικονομολόγο της IHS Markit. «Τον Μάιο παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις ρεκόρ στην προσφορά, που περιορίζουν την αύξηση της παραγωγής και προκαλούν αδυναμία κάλυψης της ζήτησης από τις επιχειρήσεις σε έναν βαθμό που δεν είχε σημειωθεί από την έρευνα στο παρελθόν».
Παρά ταύτα, ο επικεφαλής οικονομολόγος πρόσθεσε ότι η προβλεπόμενη αύξηση των πιέσεων στις τιμές δεν αναμένεται να διατηρηθεί, καθώς η διαταραχή λόγω της πανδημίας θα υποχωρεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες και θα βελτιώνονται οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ας και ελπίζουμε να έχει δίκιο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι πολλά στελέχη μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο, τουλάχιστον όσον αφορά το κομμάτι των μικροεπεξεργαστών.
Για παράδειγμα ο ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Πάτρικ Γκέλσιγνγκερ, εκτιμά ότι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που αναγκάζει αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους κατασκευαστές να περιορίσουν την παραγωγή τους, θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια, ίσως και τρία.
Κρατώντας την παραπάνω εκτίμηση στο πίσω μέρος του μυαλού μας να σημειώσουμε ότι ο δείκτης τιμών εισροών εκτινάχθηκε στις 87,1 μονάδες από 82,2 τον Απρίλιο, επίσης μια από τις υψηλότερες τιμές που έχει καταγραφεί.
Εδώ οι παρατηρήσεις είναι δύο: Η πρώτη αφορά το γεγονός ότι οι μεταποιητικές εταιρείες απορρόφησαν οι ίδιες μέρος του βάρους.
Η δεύτερη είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να είναι καλοδεχούμενες από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ, καθώς οι στόχοι για τον πληθωρισμό που δεν πέτυχε η χαλαρή νομισματική πολιτική τόσα χρόνια, ίσως επιτέλους να επιτευχθούν από την διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων.Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τις ΗΠΑ όπου ο πληθωρισμός πλέον κινείται σε διπλάσια επίπεδα από την Ευρώπη.
Ως εκ τούτου, η αμερικανική αγορά δεν δέχεται με τον ίδιο ενθουσιασμό τις καλές μακροοικονομικές ειδήσεις, καθώς αυτόματα συνοδεύονται από την σκέψη ότι με τόσο καλές επιδόσεις, δεν δικαιολογείται πλέον η υποστηρικτική πολιτική της Fed.
Αυτή η σκέψη ακριβώς οδήγησε την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σε άνοδο έως και τέσσερις μονάδες βάσης, καταγράφοντας μάλιστα μέσα στην ημέρα απόδοση έως και το 1,639% αν και έκλεισε πέριξ του 1,608%.
Όπως ήδη έχουμε τονίσει, ειδικά οι επενδυτές των ομολόγων θα πρέπει να συνηθίσουν φέτος την ιδέα ότι τα καλά νέα δεν θα είναι απαραίτητα σύμμαχος τους. Εν μέρη –αναλόγως τον κλάδο- αυτό ισχύει και για τους επενδυτές στην αγορά των μετοχών.
*Αποποίηση Ευθύνης: Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.