Γκάζι η Ινδία, φρένο η Ευρωζώνη
Shutterstock
Shutterstock

Γκάζι η Ινδία, φρένο η Ευρωζώνη

Εντυπωσιακές ήταν οι ανακοινώσεις αυτή τη Δευτέρα από το Υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας για το οικονομικό έτος 2024 - ξεκινά την 1η Απριλίου και λήγει στις 31 Μαρτίου - αλλά και για το 2025. 

Σύμφωνα με την έκθεση, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει η Ινδία να αναπτυχθεί κατά 7% και  πάνω φέτος, ενώ και για το 2025 αναμένει ανάπτυξη επίσης πέριξ του 7%.

Η κυβέρνηση όμως έχει ακόμα υψηλότερους στόχους. Εως το 2047 θέλει η Ινδία να έχει μπει στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χωρών, ενώ για το 2027 στοχεύει να μπει στο βάθρο της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, με ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Οικονομικών.

Καταρχήν, εάν πετύχει τον στόχο του φετινού έτους, θα είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης του ΑΕΠ 7% για την Ινδία.

Δεύτερον, δεδομένου ότι το ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σήμερα σε 3,7 τρις δολάρια,  η αναρρίχηση του στα 5 τρις μέσα σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια είναι αν μη τι άλλο ένας μεγαλεπίβολος στόχος.

Μπορεί η Ινδία να τον πετύχει ή πρόκειται για φουσκωμένες προσδοκίες που επικοινωνούνται ενόψει των φετινών προεδρικών εκλογών;

Τα εφόδια 

Η αλήθεια είναι ότι η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύεται συνεχώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται δεδομένου ότι η Ινδία είναι η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, με τον μεγαλύτερο μάλιστα νεαρό πληθυσμό.  

Βλέπετε, ο μεγαλύτερος μοχλός της κατανάλωσης στην Ινδία είναι η ανερχόμενη μεσαία τάξη, η οποία πλέον διαθέτει μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα και ως εκ τούτου εμφανίζει αυξημένες δαπάνες.

Για την ακρίβεια, η μεσαία τάξη προβλέπεται να οδηγήσει το 75% της συνολικής κατανάλωσης στην Ινδία μέχρι το 2030. 

Σε αυτή ακριβώς τη μεσαία τάξη άλλωστε στηρίζονται όπως θα δούμε αύριο και πολλές δυτικές εταιρείες για την αύξηση των πωλήσεων τους, όπως για παράδειγμα εταιρείες του κλάδου πολυτελών ειδών.

Την ίδια στιγμή, οι επενδύσεις σε φυσικές και ψηφιακές υποδομές, αλλά και οι  γενναίες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων 10 ετών έχουν βάλει την Ινδία για τα καλά στις ράγες της ανάπτυξης.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, δεν είναι παράλογο που πολλοί χρηματοοικονομικοί οίκοι εκτιμούν ότι σε πενήντα χρόνια περίπου η Ινδία ενδεχομένως να έχει ξεπεράσει πολλές δυτικές οικονομίες, ακόμα και τις ΗΠΑ.

Όλες αυτές οι προσδοκίες έχουν οδηγήσει το ινδικό χρηματιστήριο σε υψηλές επιδόσεις.Το 2023 όχι απλά  ξεχώρισε στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, αλλά τον Νοέμβριο που μας πέρασε ξεπέρασε σε κεφαλαιοποίηση το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και έγινε η έβδομη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο.

Η αυξημένη ρευστότητα και  η μεγάλη εγχώρια συμμετοχή είναι μερικοί από τους παράγοντες που υποστηρίζουν το ινδικό χρηματιστήριο, με τον  δείκτη Nifty 50 να συμπληρώνει το 2023 την όγδοη συνεχή χρονιά κερδών, κλείνοντας με άνοδο 20%.

Η αυξανόμενη αισιοδοξία γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου, καθώς και η υψηλότερη ρευστότητα και η μεγαλύτερη εγχώρια συμμετοχή αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες της αναρρίχησης του.

Υψηλές είναι οι προσδοκίες και για τη φετινή χρονιά, με κύριους μοχλούς τόσο το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών- οι δημοσκοπήσεις και οι πολιτειακές εκλογές υποδεικνύουν  ότι η σημερινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του κόμματος Bharatiya Janata μπορεί να εξασφαλίσει μια αποφασιστική νίκη- όσο και την πιθανή μείωση των επιτοκίων από τη Reserve Bank of India κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι κλάδοι αιχμής για το ινδικό χρηματιστήριο είναι οι τράπεζες, η υγειονομική περίθαλψη, οι τηλεπικοινωνίες, τα ακίνητα,  η ενέργεια, τα αυτοκίνητα και οι λιανοπωλητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν χαμηλό ή καθόλου χρέος, αναπτύσσονται γρήγορα και έχουν καλά περιθώρια, καλές ταμειακές ροές και ικανοποιητικούς δείκτες απόδοσης.

Η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης

Οι ανακοινώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών της Ινδίας, ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες με τα χθεσινά στοιχεία για την Ευρωζώνη.

Μπορεί να αποφύγαμε την ύφεση χάρη  στην  ισχυρότερη ανάπτυξη από την  Ιταλία και την Ισπανία, όμως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν παρέμεινε στάσιμο το τέταρτο τρίμηνο.

Αν και τα στοιχεία ήταν ελαφρώς καλύτερα από την πτώση κατά 0,1% που προέβλεπαν οι αναλυτές, εντούτοις οι ναυαρχίδες του μπλοκ, η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν αποδυναμωμένες.

Η γερμανική οικονομία σύμφωνα πάντα με τα προκαταρκτικά στοιχεία συρρικνώθηκε το τέταρτο τρίμηνο, με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν να υποχωρεί κατά 0,3% σε προσαρμοσμένους όρους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η γαλλική οικονομία απέτυχε επίσης να αναπτυχθεί το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας INSEE που ανακοινώθηκαν χθες, με τη  δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να παραμένει στάσιμη.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της έρευνας, η εικόνα στην αρχή του τρέχοντος έτους συνεχίζει να είναι σχετικά αδύναμη, με τη Γερμανία να φλερτάρει με την ύφεση, καθώς το ινστιτούτο Ιfo αναμένει συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Δεν είναι μόνο η διακοπή του εφοδιασμού με φυσικό αέριο που έκοψε την ορμή της γερμανικής οικονομίας αλλά και η μείωση των εξαγωγών στην Κίνα και γενικότερα η αδύναμη εξωτερική ζήτηση, χωρίς το αντιστάθμισμα μιας δυνατής εσωτερικής κατανάλωσης εντός του μπλοκ. 

Βλέπετε, σε πλήρη αντίθεση με την Ινδία, στην Ευρώπη βιώνουμε αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων σε συνδυασμό με τη μείωση του ποσοστού των ατόμων σε ηλικία εργασίας στο σύνολο του πληθυσμού. 

Την ίδια στιγμή ενώ σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 22% περίπου,ο ρυθμός αυτός είναι 82% περίπου στις χώρες της Υπο-Σαχάριας Αφρικής, 24% στην Κεντρική και Νότια Ασία, 14% στη Λατινική Αμερική και  μόλις 0.44% στην Αμερική και Ευρώπη ενώ είναι  -1.1% στην Ανατολική και ΝΑ Ασία.

Σύμφωνα με τη Εurostat, το μερίδιο του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας αναμένεται να μειωθεί σταθερά μέχρι το 2050 και στη συνέχεια θα σταθεροποιηθεί κάπως, ενώ τα ηλικιωμένα άτομα είναι πιθανό να αντιπροσωπεύουν ένα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού πληθυσμού: τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω θα αποτελούν το 29,1 % του πληθυσμού της ΕΕ-28 έως το 2080, σε σύγκριση με το 19,4 % το 2017. 

Η δημογραφική αυτή αλλαγή θα αφήσει πιο έντονο οικονομικό αποτύπωμα στις πιο πολυπληθείς χώρες της Ευρώπης όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η  Ιταλία. Ακόμα και αν το αναμενόμενο τεχνολογικό άλμα καλύψει τα κενά «παραγωγικότητας», οι κοινωνικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν ακόμα και  κατά 73%. Αυτό αποτελεί μια αληθινή πρόκληση για τη  μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα των δημόσιων οικονομικών που συνεπάγεται η δημογραφική αλλαγή.

Aποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.