Οι τιμές των commodities συνήθως εκτινάσσονται όταν η Federal Reserve κατευθύνεται τροχιά αύξησης των επιτοκίων. Όμως αυτή τη φορά πράγματα μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά, υπογραμμίζει σε σημείωμά της η Goldman Sachs, σύμφωνα με το Bloomberg.
"Ιστορικά, τα εμπορεύματα εμφανίζουν κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα όταν η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια", επισημαίνει η Goldman, προσθέτοντας ότι αυτό είναι λογικό καθώς ο λόγος για τον οποίο η Fed αυξάνει τα επιτόκια είναι επειδή η οικονομία εμφανίζει σημάδια υπερθέρμανσης. Η ισχυρή ζήτηση, η αύξηση των μισθών και του πληθωρισμού είναι ακριβώς η περίοδος που τα εμπορεύματα σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις, υποστηρίζει η Goldman Sachs.
Προσθέτει, επίσης, ότι η αύξηση των επιτοκίων στην Κίνα τείνει να συμπίπτει με τις καλύτερες επιδόσεις των εμπορευμάτων, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Κίνας στην “υπεμεγέθη” ζήτηση για εμπορεύματα. Αυτό αποτελεί ελατήριο, πάντα σύμφωνα με τη Goldman Sachs, για "overweight” προβλέψεις όσον αφορά τα commodities.
Ωστόσο η Goldman τονίζει τρεις πιθανές πηγές κινδύνου που μπορεί να αλλάξουν τις προβλέψεις της αυτή τη φορά.
Πρώτον, οι τεχνολογικές αλλαγές στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν “ισχυρό αντίκτυπο” στις αποδόσεις των εμπορευμάτων.
"Ενώ η συμβατική παραγωγή πετρελαίου απαιτεί χρόνο, ο χρόνος που απαιτείται για την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου είναι πολύ μικρότερος", αναφέρει η Goldman Sachs. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι το γεγονός αυτό έχει αυξήσει την ελαστικότητα στην προσφορά του πετρελαίου και μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις τα εμπορεύματα σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν, ακόμα και αν η ζήτηση αυξηθεί.
Δεύτερον, η Goldman τονίζει πως η κινεζική ώθηση που δίνει στα commodities η Κίνα σταδιακά φθίνει. Για παράδειγμα επικαλείται την ζήτηση της Κίνας για επεξεργασμένο χαλκό η οποία αυξήθηκε στους 10,2 εκατ. τόνους το 2015, από 660.000 τόνους το 1990, αντιπροσωπεύοντας το 90% της συνολικής παγκόσμιας ζήτησης.
Μελλοντικά, η αύξηση της κινεζικής ζήτησης για βιομηχανικά μέταλλα μπορεί να είναι σημαντικά πιο περιορισμένη, κάτι που επίσης θα συμβάλει σε χαμηλότερες αποδόσεις των commodities.
Τέλος, η Goldman Sachs επισημαίνει τον κίνδυνο από τον κύκλο αύξησης επιτοκίων της Fed, καθώς ο υφιστάμενος ρυθμός αύξησης των επιτοκίων είναι πολύ βραδύτερος σε σύγκριση με το παρελθόν καθώς βρισκόμαστε εν μέσω μιας σταδιακής ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας που φανερώνει ότι και οι αποδόσεις των εμπορευμάτων μπορεί επίσης να διαφέρουν από ό,τι ιστορικά συνέβαινε.