Χορεύει στους ρυθμούς της ενεργειακής κρίσης
Χρηματιστήριο Αθηνών

Χορεύει στους ρυθμούς της ενεργειακής κρίσης

Η εβδομάδα ξεκίνησε με το Χρηματιστήριο της Αθήνας  να «χορεύει» στους ρυθμούς της ενεργειακής κρίσης,  κλείνοντας με απώλειες -1,83% στα τεχνικά όρια των 830 μονάδων. 

Η απόφαση της  Gazprom να ακυρώσει την προγραμματισμένη επανέναρξη του αγωγού Nord Stream 1 αποδίδοντάς τη -για ακόμα μια φορά σε τεχνικό πρόβλημα ερμηνεύεται από τους επενδυτές ως προσπάθεια οριστικής διακοπής των ροών του φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη. Ο DAX στην Φραγκφούρτη απώλεσε 237 μονάδες (-2,20%) μετριάζοντας κάπως τις ενδοσυνεδριακές απώλειες της ημέρας (-3,35%).

Το Κρεμλίνο «εκβιάζει», καθώς διαμηνύει ότι αν η Δύση δεν άρει τις κυρώσεις, οι προμήθειες ενδεχομένως δεν θα ξαναρχίσουν, διαψεύδοντας ταυτόχρονα και όλους εκείνους που θεωρούν ότι οι κυρώσεις της Δύσης δεν αφήνουν ουσιαστικό αποτύπωμα στη Ρωσική Οικονομία.

Έτσι, οι τιμές του Φυσικού αερίου στα συμβόλαια ΤΤF, εκτινάχτηκαν  στο +14,56% στα 245,9 ευρώ ανά Μwh, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας άγγιξαν και τα 290 ευρώ ανά Mwh.

Ήδη αναμένεται με ενδιαφέρον από τους εμπλεκόμενους  η έκτακτη Σύνοδος των Υπουργών Ενέργειας στις 9 Σεπτεμβρίου  καθώς και  οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το πλαφόν στις τιμές χοντρικής, λίγες μέρες αργότερα.

Όσον αφορά το ενεργειακό θέμα σε παγκόσμιο επίπεδο,   η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ανέφερε ότι το πλαφόν στο Ρωσικό πετρέλαιο,  στο οποίο συμφώνησαν  οι Υπουργοί Οικονομικών της G7 συμβάλλει στην επίτευξη «των διττών μας στόχων, ασκώντας πίεση για τη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και στερώντας παράλληλα από τον Πούτιν τα έσοδα για να χρηματοδοτεί τον βάναυσο πόλεμό του στην Ουκρανία» 

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς την Πέμπτη αναμένεται εκ μέρους της ΕΚΤ η ανακοίνωση για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής με το μέγεθος της παρέμβασης (0,50% -0,75%) να είναι το μεγάλο ζητούμενο. Αλλά έχει και  ελληνικό ενδιαφέρον καθώς την Τετάρτη αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του β΄ τριμήνου.

Στο τέλος της εβδομάδας, οι οικονομικοί αναλυτές και σε διεθνές επίπεδο, αναμένουν τις προτάσεις του πρωθυπουργού σχετικά με την φορολογική αλλά και επιδοματική πολιτική για την επόμενη χρονιά. 

Παρά το  αναντίρρητο γεγονός της επίδρασης της ενεργειακής κρίσης, υπάρχουν πολλά θετικά δεδομένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε σύγκριση ιδιαίτερα με τις οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Morgan Stanley:

Η ελληνική Οικονομία, θα έχει συγκριτικά καλύτερες επιδόσεις για το 2022 με την ανάπτυξη να προσεγγίζει το 6,1% καθώς  η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να επωφελείται από την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης, δεδομένης και της ομαλοποίησης στα προ - πανδημίας επίπεδα του τουρισμού. Το επόμενο έτος ίσως λόγω των φόβων της ύφεσης στην Ευρώπη, αναμένει κάποια τουριστική επιβράδυνση, αν και το 40% του τουρισμού προέρχεται εκτός Ευρώπης.

Επιπροσθέτως ο Οίκος, θεωρεί πως το sell off των ομολόγων εμφανίζει μια αξιόλογη ευκαιρία για τους επενδυτές , τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αναμένει υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές της σχετικής μακροοικονομικής ανθεκτικότητας, των ισχυρών σχετικών τάσεων κερδοφορίας.  Στην προτίμησή της περιλαμβάνει και τις ελληνικές τράπεζες , αναβαθμίζοντας τους στόχους για τις αντίστοιχες μετοχές.

Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να δούμε τη διαγραμματική εξέλιξη  των μεγάλων δεικτών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου , δεδομένης της υποχώρησης κατά 5% του Γενικού Δείκτη, την εβδομάδα που πέρασε.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ – ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Στο ημερήσιο γράφημα, έχει δημιουργηθεί ένας σχηματισμός inverse head & shoulders που εφόσον επικυρωθεί ανοδικά θα δώσει στόχο πάνω από  τις 1000 μονάδες σε μεσοπρόθεσμο διάστημα. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται να μην  διασπαστεί καθοδικά, ιδίως σε εβδομαδιαίο χρονοπλαίσιο το επίπεδο των 830 μονάδων , καθώς θα ακυρωθεί ο σχηματισμός. Στην περίπτωση αυτή, οι 813 μονάδες αποτελούν τον επόμενο στόχο, με το gap 806,42 -810,99 να «μαγνητίζει» ενδεχόμενη καθοδική κίνηση του δείκτη. Η  επιστροφή πάνω από τις 852 μονάδες, θα ευνοήσει το ανοδικό σενάριο.

FTSE – HMΕΡΗΣΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Ανάλογος και ο σχηματισμός στο ημερήσιο του δείκτη των blue chips, που για να επιβεβαιωθεί δεν πρέπει να χαθούν οι 1980 μονάδες. Στο σενάριο αυτό, η καθοδική κίνηση θα επιταχυνθεί, με στόχο την πλήρωση του gap (1922.21- 1935.92). Επιστροφή πάνω από τις 2040 μονάδες, θα αυξήσει τις πιθανότητες για το «χτίσιμο» της επόμενης ανοδικής κίνησης.