Τελικά ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών κέρδισε με τεχνικούς όρους τη μάχη με τον εκθετικό κινητό μέσο όρο (ΕΚΜΟ) των 100 ημερών κλείνοντας στις 874,25 μονάδες, με τον ΕΚΜΟ να βρίσκεται στις 863 μονάδες. Ασφαλώς, το rebound της αγοράς οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη της μετοχής της Alpha Services and Holdings κατά 10,14%, λόγω της αναμενόμενης εισόδου της στον δείκτη MSCI. Και τώρα τι θα ακολουθήσει;
Αποτελεί ενθαρρυντικό σημάδι το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης άντεξε στο κρίσιμο επίπεδο των 855-857 μονάδων. Πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός της αντίδρασης με μεγάλο τζίρο, που ξεπέρασε τα 78 εκατ. ευρώ. Και ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι αντέδρασαν θετικά όλες οι μετοχές του μεγάλου ασθενούς, που δεν είναι άλλος από το τραπεζικό σύστημα.
Και το ερώτημα είναι, αν επιτέλους δόθηκε ένα τέλος στην αργή και επίπονη διολίσθηση των τελευταίων 18 συνεδριάσεων, που άρχισε όταν ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν είχε καταφέρει να απομακρυνθεί με ανοδική διάθεση από το κορυφογραμμή των 900 μονάδων. Στο άρθρο με τίτλο: «Χρηματιστήριο Αθηνών: Τι είναι πιο κοντά; Οι 1.000 ή οι 800 μονάδες;» https://www.liberal.gr/news/chrimatistirio-athinon-ti-einai-pio-konta-oi-1-000-i-oi-800-monades/387213, είχαμε αναφερθεί στην φαρέτρα των long και στα επιχειρήματα των short.
Τι έχει συμβεί από τότε μέχρι σήμερα;
Ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Services and Holdings.
Πέτυχε η έκδοση του νέου ομολογιακού δανείου της της Motor Oil ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,125%.
Η Intralot, ήρθε σε συμφωνία με τους ομολογιούχους της, παίρνοντας μια βαθιά ανάσα και την ίδια στιγμή ανακοινώνεται ότι η θυγατρική της, Ιntralot Inc. USA, ξεκινάει τις διαδικασίες για τη είσοδο της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Σήμερα εκδίδεται το νέο ομόλογο βιωσιμότητας της ΔΕΗ, ύψους 300 εκατ. ευρώ, διάρκειας 7 ετών.
H Prodea ΑΕΕΑΠ, θα προχωρήσει μέσα στην εβδομάδα στην έκδοση ενός «πράσινου» ομολόγου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, διάρκειας 7 ετών.
Η κάλυψη των εταιρικών ομολογιακών δανείων, έχει διπλή ανάγνωση. Η μια ανάγνωση λέει, ότι τα κεφάλαια που απορροφώνται από τις εκδόσεις, «φεύγουν» από την αγορά και τις μετοχές. Και η δεύτερη ανάγνωση λέει, ότι η μακροχρόνια τοποθέτηση σε εταιρικά ομόλογα αποτελεί μια ακόμα πιο ισχυρή εκδήλωση εμπιστοσύνης τόσο στις συγκεκριμένες εταιρείες, όσο και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
Επίσης, αναμένεται σύντομα το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον κινεζικό όμιλο της Cosco, για την επίλυση του ζητήματος της πώλησης του 16% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, στην Cosco. Μετά από αυτήν την μεταβίβαση η Cosco θα ελέγχει το 67% του ΟΛΠ. Ωστόσο η Cosco δεν έχει ολοκληρώσει τις επενδύσεις ύψους 295 εκατ. ευρώ, που αποτελούσαν προϋπόθεση γι’ αυτήν τη μεταβίβαση.
Ασφαλώς η μεγαλύτερη επιχειρηματική είδηση των ημερών ήταν η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μέσω δυο διαφορετικών διαγωνισμών στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 62,5 εκατ. ευρώ. Η είδηση αυτή έδωσε έστω και με καθυστέρηση ηχηρές απαντήσεις, στους εταίρους και δανειστές της χώρας.
Δεν μπορούμε να λησμονήσουμε τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όταν πριν από χρόνια είχε δηλώσει, ότι πρώτα πρέπει να πιστέψουν οι Έλληνες επιχειρηματίες και επενδυτές στην προοπτική της Ελλάδα και να επενδύσουν σε αυτήν και μετά θα ακολουθήσουν οι ξένοι επενδυτές. Ούτε μπορούμε να λησμονήσουμε τις πρωτοβουλίες της Γερμανικής κυβέρνησης κατά της ελληνόκτητης Ναυτιλίας. Έτσι, η κίνηση Προκοπίου δίνει σήμερα τις απαραίτητες απαντήσεις.
H απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, μαζί με τις αναμενόμενες εισροές από Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν σήμερα, τα μεγαλύτερα όπλα των ευρωπαϊκών οικονομιών και δεν βρίσκουμε το λόγο, που αυτά τα όπλα δεν θα τα εκμεταλλευτεί και η χώρα μας. Ειδικά όταν σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα κάνει το μεγαλύτερο rebound μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ένας ενδιαφέρον δείκτης, που βοηθάει τους επενδυτές να συγκρίνουν τις αποδόσεις των αγορών, είναι η ποσοστιαία σύγκριση της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου, δηλαδή της συνολικής αξίας όλων των εισηγμένων εταιρειών, με το ΑΕΠ της χώρας. Στο Black Box της Παρασκευής, σημειώθηκε, ότι το ποσοστό αυτό για το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στο 35%.
Στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό βρίσκεται 207%, στο Ηνωμένο Βασίλειο στο 110%, στη Γαλλία στο 129%, στη Γερμανία στο 68%, στην Ιταλία στο 31%, στην Ισπανία στο 60%, στην Ολλανδία στο 161%, στο Βέλγιο στο 83% και στην Πορτογαλίας στο 36%. Παρ’ όλο που όλα αυτά τα ποσοστά δεν είναι απολύτως συγκρίσιμα μεταξύ τους, καθώς υπάρχει πάντα σημαντικός αριθμός εταιρειών που παίζουν ρόλο στον προσδιορισμό του ΑΕΠ, που όμως δεν είναι εισηγμένες στα Χρηματιστήρια των διαφόρων χωρών, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο “down side”, δηλαδή στην κάτω πλευρά των στατιστικών. Οπότε δυνητικά, μόνο προς τα πάνω μπορεί να κινηθεί.
Η δυσπιστία και η επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών δεν ξεπερνιέται ούτε με λόγια, ούτε με ωραίες εκθέσεις ιδεών. Ξεπερνιέται μόνο όταν υπάρχουν πράξεις. Και έτσι κτίζεται η εμπιστοσύνη. Η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί, αν σκεφτούμε ότι στην πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας που ήταν μια καθαρή και κερδοφόρα τράπεζα, δεν υπήρξε το παραμικρό ενδιαφέρον από το εξωτερικό ή αν σκεφτούμε ότι στον Σκαραμαγκά ουδείς ξένος θα τολμούσε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό έχοντας να αντιμετωπίσει το τέρας της γραφειοκρατίας και των στρεβλώσεων της αγοράς.
Ο δρόμος του χρηματιστηρίου, θα συνεχίσει να είναι ανοδικός, με αρκετά μπρος – πίσω, που δίνουν την ευκαιρία σε νέους επενδυτές να τοποθετηθούν και σε παλαιότερους να αποκομίσουν κέρδη.