H προ-πασχαλινή περίοδος της κίνησης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας επιβεβαίωσε την θετική αυτονόμησή του σε σχέση με τις διεθνείς αγορές που είχαμε ήδη επισημάνει δυο μέρες πριν την έναρξη της πολεμικής σύρραξης στο άρθρο μας.
Οι δυο μήνες που ακολούθησαν ως σήμερα επικύρωσαν την διαφορετική συμπεριφορά της αγοράς: Αυξημένος μέσος όρος του ημερήσιου τζίρου συναλλαγών, που πιστοποιεί το εντονότερο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών , κινητικότητα σε μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE-XA/Large Cap , αμυντική συμπεριφορά ακόμα και όταν οι διεθνείς αγορές υφίστανται πιέσεις λόγω τω ανησυχιών για το εκρηκτικό μείγμα που συνθέτει η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, ο επακόλουθος αυξημένος πληθωρισμός και φυσικά η επερχόμενη άνοδος των επιτοκίων εκ μέρους των Κεντρικών Τραπεζών.
Με αυτό το βήμα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει από τα χαμηλά της 8ης Μαρτίου μετά την έναρξη του πολέμου κέρδη 20,26% και από την αρχή της χρονιάς 6, 31% που κατατάσσει το Χρηματιστήριο της Αθήνας στις ψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη όσον αφορά τις επιδόσεις.
Γενικός Δείκτης - Ημερήσιο γράφημα
Ποιες είναι όμως οι παράμετροι που οδηγούν στην διαφοροποίηση της συμπεριφοράς και σε κίνηση κόντρα στο διεθνές ρεύμα της ελληνικής αγοράς; Ποιοι είναι οι λόγοι που η αγορά ακόμα και στις φυσιολογικές πιέσεις κρατά αμυντική στάση;
Οπωσδήποτε η εντυπωσιακή κερδοφορία πλείστων όσων εισηγμένων που μέχρι τώρα αγγίζει συνολικά τα 3 δις ευρώ και η αύξηση κατά 53% των κερδών 60 εισηγμένων χωρίς να υπολογισθεί η ΔΕΗ σε σχέση με το προ-πανδημικό 2019, παρά τα μεγάλα έκτακτα κέρδη είναι ο αρχικός σημαντικός παράγοντας. Πολλά έκτακτα κέρδη οφείλονται είτε στην ανατίμηση εύλογων αξιών της ακίνητης περιουσίας κάποιων εισηγμένων, είτε σε υπεραξίες χαρτοφυλακίων , είτε σε μη επαναλαμβανόμενες υψηλές προβλέψεις , είτε σε κέρδη από την αποτίμηση αποθεμάτων από εμπορεύματα των οποίων η αξία αυξήθηκε αυτήν την περίοδο.
Η αναδιάρθρωση του δείκτη ΜSCI GREECE INDEX
Σημαντικός παράγοντας επίσης η επικείμενη αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI , όπου ο Οίκος θα επιλέξει μια από τις τελευταίες 10 εργάσιμες μέρες του Απριλίου για την εξαμηνιαία αναδιάρθρωση του της οποίας η ανακοίνωση θα γίνει στις 12 Μαΐου και η εφαρμογή θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου. Από τις μέχρι τώρα διαθέσεις και βάσει κεφαλαιοποίησης ( συνολικής και σταθμισμένης) φαίνεται ότι η Εθνική Τράπεζα θα προστεθεί στην παρέα των ΟΤΕ- ΟΠΑΠ- ΔΕΗ- Alpha Bank-Eurobank Holdings και Jumbo. Θυμίζουμε ότι η Εθνική είχε διαγραφεί από τους δείκτες δυο χρόνια πριν τον Μάιο του 2020.
Με βάση τον ΜSCI οι μέχρι τώρα ενταγμένες έξι εταιρείες διαμορφώνουν ένα P/E στο 10,2 έναντι του 11,9 του αντίστοιχου δείκτη των αναδυόμενων αγορών. Eπιπροσθέτως, η ανανέωση της εμπιστοσύνης του οίκου Fitch για τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ, η υπέρβαση των 2,5 δις της κεφαλαιοποίησής του και η διάθεση πακέτου μετοχών ύψους 3,15% του μετοχικού κεφαλαίου με αξία συναλλαγής στα 76,5 εκατ. ευρώ ( 17 ευρώ ανά μετοχή) αυξάνοντας το free float της μετοχής , συνηγορούν στο γεγονός της σοβαρής υποψηφιότητας του τίτλου για πιθανή εισαγωγή και αυτού στους δείκτες.
Η αναβάθμιση από τον Standard & Poors
Kερασάκι στην τούρτα, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον Οίκο S&P το βράδυ της Μ. Παρασκευής σε ΒΒ+ με σταθερό outlook που προσεγγίζει σε απόσταση μιας μόνο βαθμίδας την επενδυτική βαθμίδα , που αποτελεί εθνικό οικονομικό στόχο.
Ο Οίκος δεν παραγνωρίζει την ενδεχόμενη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του Ελληνικού ΑΕΠ λόγω των απόνερων της πολεμικής σύρραξης, που εκτίναξε το ενεργειακό κόστος και επέφερε αύξηση του πληθωρισμού στο 8% τον Μάρτιο. Όμως, όπως επισημαίνει θα λειτουργήσει ως αντίβαρο η ισχυρή στήριξη από την ΕΕ και η εγχώρια μεταρρυθμιστική δυναμική. Επισήμανε ταυτόχρονα πως οι επιπτώσεις από τον πόλεμο είναι διαχειρίσιμες δεδομένων των σημαντικών αποθεματικών ασφαλείας, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Αξιόλογη η σημείωσή του για την σημαντική βελτίωση στην ποιότητα του ενεργητικού των συστημικών τραπεζών, καθώς η αναλογία των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) επί των συνολικών δανείων του τραπεζικού τομέα μειώθηκε σημαντικά.
Το σήμα που έδωσε επομένως ένας Οίκος αυτής της εμβέλειας είναι φυσικό να πυροδοτήσει επενδυτικές κινήσεις ξένων, που θα απαιτήσουν όμως εκ μέρους της Ελλάδας συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομική σταθερότητα.
Ο πακτωλός των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με την παράλληλη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων θα κεντρίσει το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων επενδυτών σε πολλούς τομείς της οικονομίας, παρά το δυσμενές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί.
Όλοι αυτοί λόγοι οδήγησαν το Χρηματιστήριο της Αθήνας στην θετική του αυτονόμηση χωρίς να παραγνωρίζουμε και την ελεγχόμενη αμυντική του συμπεριφορά όταν οι διεθνείς αγορές πιέζονται, δημιουργώντας και αρνητικά διαγραμματικά δεδομένα στο όριο των στηρίξεών τους.