Η περίοδος από τις 20 Νοεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων χαρακτηρίζεται από τη διάθεση ανανέωσης των προσδοκιών των επενδυτών ενόψει της νέας χρονιάς. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες επικαιροποιούν ή επαναλαμβάνουν τις επενδυτικές επιλογές και την κατανομή των διαθεσίμων τους χαρτοφυλακίων, η θεσμική διαχείριση είναι πιο χαλαρή έχοντας κλειδώσει το μεγαλύτερο μέρος της απόδοσης της χρονιάς και η διάθεση ανάληψης ρίσκου ανεβαίνει όπως συμβαίνει και με την καταναλωτική διάθεση λόγω του εορταστικού κλίματος.
Στο εξωτερικό, το ράλι τροφοδοτείται και από φορολογικά κίνητρα, καθώς οι επενδυτές γνωρίζουν στο τέλος της χρονιάς, αν έχουν υπεραξίες που πρέπει να εξομαλυνθούν ενώ μέρος από τα ετήσια μπόνους επανεπενδύονται στις αγορές με στόχευση σε εταιρείες με καλά μερίσματα ή σε αμοιβαία που παρακολουθούν δείκτες αναφοράς.
Η ιστορία δείχνει ότι στο εξωτερικό, ο Δεκέμβριος είναι ένας μήνας θετικών αποδόσεων σε ποσοστό 79%. Σε βάθος χρόνου πέραν των 10 ετών η Ελλάδα δεν ακολουθεί αυτό το μοτίβο λόγω των ειδικών συνθηκών που επικράτησαν στην οικονομία την περίοδο 2009 - 2015 ωστόσο, από το 2016 και μετά η εγχώρια αγορά έχει αποκτήσει παράλληλο βηματισμό με τις ξένες αγορές.
Από το 2016 έως το 2023, ο Γενικός Δείκτης έχει μέση απόδοση 3,2% τον Δεκέμβριο, ενώ αν μετατοπιστεί το διάστημα 10 μέρες νωρίτερα, στις 20 Νοεμβρίου έως την παραμονή των Χριστουγέννων, η απόδοση ανεβαίνει στο 4,5%. Ακόμα και το 2020 που ήταν μία χρονιά απωλειών για το Γενικό Δείκτη (-28%) ο Δεκέμβριος έκλεισε με κέρδη 9,8%, ενώ από τις 20/11 έως τις 23/12 η απόδοση ήταν 12,6%. Η μέση απόδοση του 4,5% μας δίνει μια προβολή Γενικού Δείκτη στις 1.447 μονάδες λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Εξυπακούεται ότι οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν είναι δεσμευτικές για το μέλλον, ωστόσο, δείχνουν ένα μοτίβο που συνδέεται με γεγονότα που έχουν εποχικότητα.
Παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης είναι θετικός από την αρχή του έτους κατά 8,5%, μόνο 53 μετοχές (31% του συνόλου) έχουν θετική απόδοση από το τέλος της περυσινής χρονιάς, μάλιστα από αυτές οι 38 (25%) έχουν «νικήσει» σε απόδοση το Γενικό Δείκτη. Επομένως, υπάρχει και κίνητρο κάποιων βελτιώσεων ως προς την τελική εικόνα, που θα έχουν οι μετοχές στις 31/12.
Στον ορίζοντα, εκτός από τις δύο συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών, δεν υπάρχουν σημαντικά οικονομικά γεγονότα ως το τέλος του έτους. Οι αποφάσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία φαίνεται να έχουν μετατεθεί για την επόμενη χρονιά, πιθανότατα θα συνδεθούν με την ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλτ Τράμπ.
Η κερδοφορία των εταιρειών τόσο στη Wall Street όσο και στην Ελλάδα βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά και από ότι φαίνεται δεν έχουμε κάποια μεγάλη διάθεση πακέτου μετοχών στο κοντινό χρονικό διάστημα. Υπάρχουν, επομένως, οι προϋποθέσεις για ένα καλύτερο κλείσιμο της χρονιάς. Ο Άι Βασίλης μπορεί να είναι μυθικό πρόσωπο, το χρηματιστηριακό ράλι όμως που τρέχει επί πέντε συνεχόμενα χρόνια (2019-2023) κάθε Δεκέμβριο είναι μια πραγματικότητα!