Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε θερινή ραστώνη οι αγοραστές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Σε θερινή ραστώνη οι αγοραστές

Με τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση και ακόμα χαμηλότερο όγκο συναλλαγών (οριακά στα 40 εκατ. ευρώ) ξεκίνησε η τρέχουσα εβδομάδα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η χθεσινή συνεδρίαση εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές κλείνοντας στα χαμηλά ημέρας με ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ να πρωτοστατούν στις απώλειες, αλλά στο σύνολο επρόκειτο για μια πληκτική συνεδρίαση χωρίς αγοραστικό ενδιαφέρον  με αποτέλεσμα τη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη στα όρια που διαφεντεύει ο εκθετικός κινητός μέσος των 200 εβδομάδων.

Οι ειδήσεις μοιράζονται σε «θετικές» και «αρνητικές», αλλά το σημαντικό είναι πως τις εκλαμβάνουν οι εμπλεκόμενοι, η κίνηση των οποίων αποτυπώνεται στις μετοχές και τους χρηματιστηριακούς δείκτες.

Όταν η αγορά διολισθαίνει, αυτό μπορεί να «οφείλεται» στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και πράγματι εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη αναμένεται η κίνηση Ερντογάν, να θέσει δηλαδή ζήτημα για την αποστρατιωτικοποίηση  των νησιών μας, γεγονός που θα κλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δυο χωρών.

Θα μπορούσε ακόμα να συνδέεται και με τη γενικευμένη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών που λόγω της σίγουρης διπλής διαδικασίας, απαιτεί χρόνο και μείωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, μια χαρακτηριστική περίπτωση που οι αγορές απεχθάνονται λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί για το διάστημα αυτό.

Επιβαρυντικός παράγοντας η περικοπή και μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου εκ μέρους της Ρωσίας σε 12 από τα 27 κράτη μέλη, στον βαθμό που η  επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον συστήνει την επιτάχυνση των ενεργειών σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ροής  του αερίου προς την Ευρώπη.

Και όσον αφορά το παγκόσμιο σύστημα και παρά τη σοβαρή παρέμβαση από την FED στα επιτόκια, οι διεθνείς αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών Οίκων συναινούν - με τα σημερινά δεδομένα -  σε ένα σενάριο ύφεσης ως επικρατέστερο. Παρ όλα αυτά, υπάρχουν και αρκετοί που θεωρούν ότι οι δράσεις της FED θα επιφέρουν  μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, οι ανοδικές αντιδράσεις που αν επιβεβαιωθούν τεχνικά, θα μεταβάλλουν και τη βραχυπρόθεσμη τάση σε ανοδική, μπορούν να βασίζονται  -όσον αφορά την Ελληνική αγορά- σε αρκετούς παράγοντες :

Οι αναλυτές  θεωρούν πως το ΧΑ  μπορεί να υποστηρίξει το αναπτυξιακό αφήγημα της ελληνικής οικονομίας και βαίνοντας προς το κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου, τρεις είναι οι διαπιστωμένες εξελίξεις:

Α) πολύ καλή έως τώρα της πορείας του τουρισμού που από τον Απρίλιο και μετά κινείται σε ελαφρά αυξημένα επίπεδα ακόμα και από την φυσιολογική χρονιά ρεκόρ του 2019 με τις προβλέψεις εκτός απροόπτου να μιλούν για υπέρβαση εσόδων μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Β) Η πολύ καλή πορεία των φορολογικών εσόδων, που διακρατεί τη δημοσιονομική σταθερότητα, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου  πράγματι, τα φορολογικά έσοδα είναι αυξημένα κατά 2,843 δισ. ευρώ ή 16% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022. Για την ίδια περίοδο, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.066 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 6.500 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2022 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2022 και ελλείμματος 10.800 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Γ) Τέλος, και συγκριτικά με τις ομοειδείς εταιρείες του εξωτερικού, οι μετοχές των ελληνικών εισηγμένων  σε αυτά τα επίπεδα είναι έντονα υποτιμημένες παρά το γεγονός της θετικής αυτονόμησης  του Χρηματιστηρίου της Αθήνας  σε σχέση με τις διεθνείς αγορές. Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται με 10,7 φορές τα κέρδη του 2022 λαμβανομένης υπόψη της μείωση της κερδοφορίας, έναντι 14,5 φορές για τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ταυτόχρονα ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 6 φορές έναντι 9 για τον δείκτη Euro Stoxx.  

Επιπροσθέτως, ενδιαφέρουσα η ανάλυση της JP. Morgan όσον αφορά την αγορά ομολόγων, που όσον αφορά την Ελλάδα αναμένει συνεχή αποκλιμάκωση των spreads κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους καθώς και το 2023. Έτσι αναμένει πως θα διαμορφωθούν στις 210 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο από περίπου 235 σήμερα, στις 200 μ.β. τον Δεκέμβριο του 2022 και τον Μάρτιο του 2023, και στις 170 μ.β. τον Ιούνιο του 2023, αναμένοντας ανάπτυξη 3,5% για το 2022 για τη χώρα μας.

Η διαγραμματική  ανάλυση των μεγάλων δεικτών  αποκαλύπτει τα σημαντικά σημεία που πρέπει να έχουμε υπόψη μας σε οποιοδήποτε σενάριο θετικό ή αρνητικό:

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ - ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΓΡΑΦΗΜΑ 

Ο δείκτης προσέγγισε τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 εβδομάδων, που λειτουργεί ως ισχυρή στήριξη. Παρά το γεγονός αυτό, ενδεχόμενη καθοδική διάσπασή του θα γίνει με αυξημένο όγκο συναλλαγών και με  επόμενο μεγάλο στόχο το επίπεδο των 780-788 μονάδων, απ' όπου διέρχεται και ο απλός κινητός μέσος όρος των 200 εβδομάδων και κυρίως  η μεγάλη γραμμή τάσης F από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2020. Στο θετικό σενάριο,  απαιτείται επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 852 μονάδων, που θα ανοίξει το δρόμο μέσω των 880 μονάδων, για τις 912 μονάδες, επαναφέροντας τον δείκτη σε ανοδική τροχιά.

FTSE - XA/ LARGE CAP 

Ανάλογη εικόνα και για το μεγάλο δείκτη, που κινείται στη στήριξη των 1980 μονάδων και εντός του πλέγματος των δυο κινητών των 200 εβδομάδων (1940-2046). Στο αρνητικό σενάριο, ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση του απλού κινητού, θα οδηγήσει με αύξηση του όγκου συναλλαγών προς τη μεγάλη στήριξη των 1845 μονάδων. Επαναφορά αντίθετα, πάνω από τη γραμμή τάσης F και τις 2076 μονάδες, θα προσδώσει την απαραίτητη ορμή προς τις 2170 μονάδες, σημείο κλειδί για την περαιτέρω πορεία του δείκτη και γενικά της χρηματιστηριακής αγοράς.