Οι 900 μονάδες για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αποτελούν όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια ένα συμβολικό επίπεδο, καθώς προβάλει σαν μια σκληρή αντίσταση, την οποία δεν μπορεί να υπερβεί με δυναμικό τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το υψηλό των τελευταίων 52 εβδομάδων για τον Γενικό Δείκτη (ΓΔ) βρίσκεται στις 971 μονάδες, που είχε καταγραφεί λίγες ημέρες μετά από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με αποτέλεσμα ένα εκτενές sell off και με τον ΓΔ να οδηγείται τότε στις 789 μονάδες.
Έτσι σήμερα που ο Γενικός Δείκτης κινείται στις παρυφές των 900 μονάδων, είναι διάχυτη η αισιοδοξία ανάμεσα στους επενδυτές, ότι το ψυχολογικό αυτό όριο θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν. Και η αισιοδοξία αυτή δεν είναι ουρανοκατέβατη, καθώς εδράζεται πάνω στα τελευταία νέα και δεδομένα από τον χώρο των τραπεζών, που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη.
Τα περισσότερα νέα είναι θετικά και δυνατά. Κατά πρώτον από την πλευρά των εκτιμήσεων αλλά και τω αποτελεσμάτων για τα έσοδα και την κερδοφορία των συστημικών τραπεζών. Κατά δεύτερον από την επαναφορά στο προσκήνιο των διαδικασιών και των σεναρίων για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τη μετοχική βάση των τραπεζών. Και κατά τρίτον από τις θετικές εκθέσεις και εκτιμήσεις της JP Morgan, αλλά και από την αναβάθμιση στην οποία προχώρησε η Moody’s όχι μόνο στις τράπεζες αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας. Για πρώτη φορά από το 2011, η αξιολόγηση της Moody’s για τις τράπεζες βρίσκεται στο «Β».
Στα αρνητικά νέα του τραπεζικού κλάδου, υπάρχει το νέο της επιστροφής δανείων ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ από τα TLTRO στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Υπάρχει ακόμα η αύξηση του κόστους δανεισμού στις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών. Τέλος υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ανατροπής της φθίνουσας πορείας των κόκκινων δανείων, μετά από το νέο «μπλοκάρισμα» των πλειστηριασμών.
Ωστόσο η ζυγαριά γέρνει προς τη θετική πλευρά. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Q3 που ξεκίνησαν σήμερα με την Alpha Bank, αφήνει πίσω της μια δύσκολη τραπεζική περίοδο. Ο συνδυασμός αυξημένων κερδών και μειωμένων κόκκινων δανείων, αποτελεί την καλύτερη συνταγή για την άνοδο των τραπεζικών μετοχών και συνεπακόλουθα του Γενικού Δείκτη.
Το «overweight» της JP Morgan, προσδίδει μια νέα δυναμική στην πολυπόθητη ανοδική κίνηση της αγοράς. Ο στόχος για την Alpha Bank, δίνει άνοδο της τάξης του 44%, ο στόχος για τη μετοχή της Eurobank δίνει +45%, για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας το περιθώριο ανόδου βρίσκεται στο 20% και για τη Τράπεζα Πειραιώς στο +73%.
Με δεδομένο ότι η ποσοστιαία απόσταση του χθεσινού κλεισίματος του Γενικού Δείκτη από τις 900 μονάδες, βρίσκεται μόλις στο 1,5%, η επίτευξη του στόχου δείχνει εφικτή. Άλλωστε με βάση την τεχνική ανάλυση, όλοι οι ημερήσιοι κινητοί μέσοι όροι του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών δίνουν «strong buy».
Ταυτόχρονα η αγορά αναμένει το ξετύλιγμα του χρονοδιαγράμματος των διαδικασιών της αποεπένδυσης του ΤΧΣ, από τις μετοχές των συστημικών τραπεζών και την εμφάνιση τελικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Μέχρι τώρα ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, έχει εκφράσει ενδιαφέρον για το 20% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ενώ και το private equity fund ΙΟΝ Group έχει υποβάλει επίσημη προσφορά για το 27% της Τράπεζας Πειραιώς.
Βέβαια η κατάκτηση των 900 μονάδων εξαρτάται και από τη συμπεριφορά και των υπολοίπων δεικτοβαρών μετοχών. Μια συμπεριφορά που εξαρτάται από το κλίμα και των ξένων χρηματιστηρίων. Διότι είναι δύσκολο για τις τράπεζες να κινηθούν αυτόνομα και κόντρα στο ευρύτερο κλίμα.