ΕΕ: Πώς θα χρησιμοποιήσει τους δασμούς για μια καλύτερη συμφωνία για το αμερικανικό LNG
Shutterstock
Shutterstock
POLITICO

ΕΕ: Πώς θα χρησιμοποιήσει τους δασμούς για μια καλύτερη συμφωνία για το αμερικανικό LNG

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει πρόταση για αγορά περισσότερου αμερικανικού LNG, στοιχηματίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο ανοιχτός σε διαπραγματεύσεις μετά την παύση των δασμών.

Η ΕΕ θέλει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για να κατευνάσει την οργή του Τραμπ για το διατλαντικό εμπόριο, δήλωσαν στο POLITICO τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπό τον όρο της ανωνυμίας

Συγκεκριμένα, είπαν, η ΕΕ εξετάζει τρόπους για συγκέντρωση της ζήτησης, ώστε να κάνει μεγαλύτερες παραγγελίες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του Λευκού Οίκου, αλλά ιδανικά σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

«Αυτές οι προτάσεις βρίσκονται στο τραπέζι εδώ και καιρό, αλλά ελπίζουμε ότι τώρα υπάρχει η ευκαιρία να σημειωθεί πρόοδος», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Από την εκλογή του τον περασμένο Νοέμβριο, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι η ΕΕ πρέπει να αγοράζει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο για να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο.

Αργά την Τετάρτη, ωστόσο, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια παύση 90 ημερών για τους περισσότερους παγκόσμιους δασμούς και η ΕΕ το εξέλαβε ως ένα ακόμη άνοιγμα για να προωθήσει την πρότασή της για το LNG. Οι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει ανοιχτά για την επιθυμία τους να καταναλώνουν περισσότερα αμερικανικά καύσιμα, ως έναν τρόπο ώστε η ΕΕ να διακόψει επιτέλους όλους τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το POLITICO, δεν είναι ξεκάθαρο το πόσο καλά θα λειτουργήσει ένα σύστημα συγκέντρωσης της ζήτησης.

Παρόλα αυτά, η συγκέντρωση παραγγελιών από ιδιώτες προμηθευτές και η αντιστοίχισή τους με Αμερικανούς προμηθευτές είναι ένας τρόπος με τον οποίο το μπλοκ μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού LNG

Οι ανησυχίες σχετικά με τις τιμές του LNG αιωρούνται απειλητικά πάνω από τις συνομιλίες.

Η ΕΕ απαιτεί από τις χώρες να γεμίζουν τις δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων τους στο 90% της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους και οι πρωτεύουσες ανησυχούν ότι η καλοκαιρινή βιασύνη για την αγορά προμηθειών θα ανεβάσει το κόστος. Οι χώρες της ΕΕ πιέζουν να χαλαρώσουν αυτούς τους κανόνες, ελπίζοντας ότι η ευελιξία αυτή θα τους επιτρέψει να δαπανήσουν συνολικά λιγότερα χρήματα για LNG.