Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρεις λόγοι που οδηγούν στις 1040 μονάδες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τρεις λόγοι που οδηγούν στις 1040 μονάδες

Είναι δεδομένο ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο έχει εισέλθει βραχυπρόθεσμα σε ένα μοτίβο συνεδριάσεων χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας και στενού εύρους διακύμανσης.

Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί και από το γεγονός ότι χθες σημειώθηκε η 19η συνεδρίαση τέτοιων χαρακτηριστικών.

Ωστόσο, υφίσταται μια αναλογία 2:8 μεταξύ τασικών και ατασικών φάσεων, ώστε να είναι λογικό να συναντώνται συχνά τέτοιες ανάπαυλες.

Πόσο μάλλον αν αναλογιστούμε ότι η τρέχουσα φάση ακολούθησε μια ισχυρή ανοδική τάση, με πολύ ποιοτικά χαρακτηριστικά και απαράμιλλο βάθος στη διάχυση ρευστότητας και μετακίνησης κεφαλαίων.

Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η ελληνική χρηματαγορά μπορεί να συνεχίσει να αποδίδει θετικά προς τις 1040 μονάδες, ή ήλθε το πλήρωμα του χρόνου για μια βαθύτερη διόρθωση προς τις 820 μονάδες.

Η απάντηση γέρνει προς το πρώτο σενάριο. Οι λόγοι είναι -τουλάχιστον- τρεις:

Πρώτον, το κλίμα διεθνώς. Αναλογιζόμενοι ότι ο βασικότερος και ίσως μοναδικός λόγος κάποιας πιθανής αντιστροφής της ισχύουσας μεσοπρόθεσμης ανοδικής τάσης είναι η μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής της FED  υπέρ της αύξησης των επιτοκίων της, που θα συμπαρασύρει σε καθοδικό σπιράλ το σύνολο της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, εστιάζουμε στις εκείθεν εξελίξεις.

Και παρά την αρχική ψυχρολουσία της περασμένης εβδομάδας, απόρροια των «γερακίσιων» δηλώσεων της FOMC, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ όχι μόνο άντεξαν το σφυροκόπημα, αλλά κατέγραψαν και νέα ιστορικά υψηλά, τουλάχιστον οι S&P 500 και Nasdaq 100, με τον Δείκτη μικρομεσαίας Russell 2000 να φτάνει μιαν ανάσα από τα αντίστοιχα δικά του.

Ο δείκτης κινδύνου VIX «σιωπά», ευρισκόμενος σε χαμηλά επίπεδα πέριξ των 16 μονάδων, ενώ σημαντική παρατήρηση παραμένει και η άμβλυνση των αποδόσεων του 10ετούς, πέριξ του 1,48% (υψηλό έτους 1,765%).

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διπλωματικές δηλώσεις του Πάουελ που συνεχίζει να εστιάζει στην -άριστη- αγορά εργασίας, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δίδεται πίστωση χρόνου για συνέχιση της ανόδου των διεθνών αγορών.

Δεύτερον, η συμπεριφορά των ελληνικών μετοχών στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να συντηρείται σε επίπεδα πέριξ των 900 μονάδων, όμως μια δεύτερη ματιά σε πάμπολλες εισηγμένες μας δείχνει πως αυτή η συσσώρευση αποτελεί «μαγική εικόνα».

Και αυτό καθώς κάποιες καταγράφουν συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά (ΒΥΤΕ, Epsilon, ΚΡΙ ΚΡΙ κ.α), άλλες πολυετή (Mytilineos, ΟΤΕ, Καμπάς κ.α) και με ελάχιστες εξαιρέσεις, όλες επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα, έχοντας αναρρώσει πλήρως.

Κάποιες πάλι, πετυχαίνουν άντληση νέων κεφαλαίων (Πειραιώς, Τζιρακιάν, Αεροπορία Αιγαίου), άλλες προσελκύουν σοβαρότατα κεφάλαια (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), και άλλες εκδίδουν ομόλογα με υπερκάλυψη (Motor Oil, Costamare).

Τρίτον, το μακροοικονομικό πλαίσιο. Ένα υπέρογκο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης σε ένα χαλαρό νομισματικό περιβάλλον μηδενικού κόστους δανεισμού, σε συνδυασμό με -θετικές- φορολογικές μεταρρυθμίσεις και ψηφιακό μετασχηματισμό που λειτουργεί σαφέστατα υπέρ των επενδύσεων, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς όλα δείχνουν ότι η πραγματική οικονομία ανακάμπτει με γοργό βηματισμό.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την αγορά μας, καθώς είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για επενδύσεις, κυρίως μεσο-μακροπρόθεσμου χαρακτήρα.

Οι επιλογές των οχημάτων είναι κρίσιμες, προτιμώντας μετοχές που ταιριάζουν στο επενδυτικό προφίλ του χαρτοφυλακίου, και σίγουρα αυτές που έχουν ήδη αποδώσει αισθητά, με το σκεπτικό ότι για κάποιον λόγο απέδωσαν έως τώρα.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.