Την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να αποφύγει την ύφεση με… νύχια και με δόντια και οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη λειτουργούν μέσα σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία ακολουθεί μία σταθερά ανοδική τροχιά. Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης R&I, ο οποίος έσπευσε χθες να δώσει πρώτος στην ελληνική οικονομία το εισιτήριο για τα επενδυτική σαλόνια.
Εκεί που όσοι ασχολούνται με την οικονομία, τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης περίμεναν η πρώτη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, να έρθει από κάποιον αμερικανικό οίκο (S&P, Moody’s, Fitch και DBRS) ή νωρίτερα από τον γερμανικό οίκο Scope, ξαφνικά προέκυψαν οι… Ιάπωνες. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης R&I αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «ΒΒΒ-», που είναι το χαμηλότερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας.
Την ερχόμενη Παρασκευή, είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον γερμανικό Scope που είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης και ο επικρατέστερος να αναβαθμίσει την Ελλάδα γιατί μέχρι σήμερα της δίνει βαθμολογία ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα με θετικό outlook. Να πούμε εδώ πως όταν μία αξιολόγηση έχει θετικό outlook, συνεπάγεται ότι αν δεν συμβεί κάτι πολύ αρνητικό, θα επέλθει αναβάθμιση εντός 12-18 μηνών.
Όμως πρόλαβαν οι Ιάπωνες. «Το πρωτογενές αποτέλεσμα έχει επιστρέψει σε πλεόνασμα και ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ έχει υποχωρήσει στα προ πανδημίας επίπεδα. Οι εκλογές που έλαβαν χώρα τον Ιούνιο του 2023 έδωσαν στο κυβερνόν κόμμα του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης, μία μεγάλη νίκη που εξασφάλισε τη δεύτερη αυτοδύναμη κυβερνητική θητεία», αναφέρει ο οίκος στην έκθεσή του, για να συμπληρώσει: Το αποτέλεσμα παγίωσε τη συνέχιση των πολιτικών που επιδιώκει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση, αυξάνοντας τις προσδοκίες για ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής, με ώθηση από τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις καθώς και από τη διαρκή βελτίωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Scope και R&I δεν έχουν τη σχετική πιστοποίηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν λαμβάνονται υπόψη από τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν κεφάλαια κατά κύριο λόγο σε χώρες με επενδυτική βαθμίδα.
Αν, ωστόσο, η Scope ακολουθήσει την R&I θα έχουμε να κάνουμε με ένα σαφές μήνυμα προς τις αγορές, οι οποίες ήδη προεξοφλούν ότι η επενδυτική βαθμίδα είναι θέμα μηνών. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται πλέον ως μία κανονική οικονομία και μάλιστα από εκείνες που ξεχωρίζουν τόσο για την ανάπτυξη, όσο και για τον χαμηλό πληθωρισμό.
Η νέα «εικόνα» της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζεται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αλλά και στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με άνεση τα stress tests ενώ δύο από αυτές (ΕΤΕ, Eurobank) σημείωσαν από τις καλύτερες επιδόσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χθες, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,72% και βρίσκεται εδώ και μήνες σταθερά σχεδόν 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το αντίστοιχο ιταλικό που διαμορφώνεται στο 4,1%.
Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, η Scope διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας αλλά αναβάθμισε το outlook σε «θετικό» βάζοντας ουσιαστικά το ελληνικό αξιόχρεο στον προθάλαμο της αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα. Ήταν πρώτος οίκος που έφτασε τόσο κοντά, γεγονός που τουλάχιστον στη θεωρία τον καθιστά και τον επικρατέστερο να μας αναβαθμίσει την Παρασκευή 4/8.
Στις 2 Δεκεμβρίου 2022, η Scope είχε επικαλεστεί την ευνοϊκή τροχιά του δημόσιου χρέους και τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού κλάδου. Από τότε, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να κινείται πτωτικά, η χώρα έχει καταφέρει σε επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τις εκτιμήσεις και οι τράπεζες έχουν εμφανίσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να έχουμε όχι μία αλλά δύο αναβαθμίσεις στην επενδυτική βαθμίδα που θα λειτουργήσουν ως προπομποί όσων θα δούμε το φθινόπωρο από DBRS και Standard & Poor’ s.