Η διπλωματική ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν ενδέχεται να περιπλέξει της προσπάθειες του OPEC να "ηρεμήσει" την πετρελαϊκή αγορά, εφόσον και το Ιράν ξεκινήσει να εξάγει έως 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως, από τη στιγμή που θα αρθούν, όπως αναμένεται στις αρχές του έτους, οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στην Τεχεράνη.
Το περασμένο έτος οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν σε επίπεδα πρωτόγνωρα από την εποχή της οικονομικής κρίσης, καθώς η προσφορά ξεπέρασε κατά πολύ τη ζήτηση.
Κατά το διάστημα αυτό, ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών εγκατέλειψε την παραδοσιακή του στρατηγική να στηρίζει τις τιμές προβαίνοντας σε μειώσεις της παραγωγής. Ωστόσο, αρμόδια στελέχη είχαν αφήσει το Δεκέμβριο ανοικτό το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης του OPEC στις αρχές του 2016, όταν θα ήταν εφικτό να εκτιμηθεί η επίδραση της Ιρανικής παραγωγής.
Τώρα με τις δύο ισχυρότερες χώρες του OPEC, τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, να βρίσκονται σε διαμάχη, οι ελπίδες για συμφωνία ρύθμισης της παραγωγής πετρελαίου μοιάζουν να εξαλείφονται, όπως ανέφερε στη Wall Street Journal στέλεχος της αγοράς πετρελαίου σε χώρα του Περσικού κόλπου.