Ενώ ήταν σε σταθερή τάση αποκλιμάκωσης ο δείκτης μεταβλητότητας VIX την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας την Παρασκευή σε χαμηλό σχεδόν ενός μήνα -24,84%- με κύριο καύσιμο τις νύξεις του Ντόναλτ Τραμπ για πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις, εντούτοις η εβδομάδα ξεκίνησε με επαναφορά της νευρικότητας, με τον δείκτη να ανεβαίνει χθες ενδοσυνεδριακά έως και πάνω από 8%, πέριξ του 27%.
Σαφώς και το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα ανακοινώνουν τριμηνιαία αποτελέσματα συνολικά 180 εταιρείες του S&P 500 - μεταξύ των οποίων και οι τεχνολογικοί «κολοσσοί» Apple, Microsoft, Amazon και Meta Platforms -παίζει τον ρόλο του, καθώς η αγορά πέραν των επιδόσεων του πρώτου τριμήνου αναμένει ίσως με περισσότερη αγωνία τα πρώτα guidance μετά τη νέα δασμολογική του Τραμπ, όπως αυτή ανακοινώθηκε στις 2 Απριλίου.
Οι διοικήσεις των Apple, Microsoft, Amazon και Μeta, θα ακολουθήσουν τη διπλωματική προσέγγιση της Αlphabet, η οποία επικεντρώθηκε στο ότι «δεν παρατηρεί κανένα σημάδι εξασθένησης του διαφημιστικού περιβάλλοντος μέχρι στιγμής τον Απρίλιο», αποφεύγοντας να «ανοίξει» τον χρονικό ορίζοντα των παρατηρήσεων της ή θα είναι περισσότερο ειλικρινείς όπως η ΑSML; (σ.σ:Yπενθυμίζουμε ότι o Χριστόφ Φουκέ παραδέχθηκε ότι δεν έχει καμία «ορατότητα» για τα επόμενα τρίμηνα λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η εμπορική πολιτική του Τραμπ).
Eπίσης, υπενθυμίζουμε ότι ο πήχης για το πρώτο τρίμηνο δεν είναι μικρός, με τα κέρδη του S&P 500 να αναμένεται να σκαρφαλώσουν 9,7% το πρώτο τρίμηνο από ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι της εκτίμησης για αύξηση 8% την 1η Απριλίου, σύμφωνα με το LSEG.
Μέχρι στιγμής το 73% των εταιρειών αναφέρουν ότι ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο 5 ετών του 77%, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet. Ωστόσο, η Wall Street μειώνει τις προσδοκίες για το δεύτερο τρίμηνο καθώς πολλές εταιρείες ανακοινώνουν αβέβαιες προβλέψεις λόγω των δασμών του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Πέραν των αποτελεσμάτων, το ημερολόγιο της εβδομάδας είναι γεμάτο και από σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις, από τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας, έως το ΑΕΠ και τον δείκτη τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, τον προτιμώμενο δείκτη της Federal Reserve για τον πληθωρισμό. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Και ενώ όλοι αναρωτιούνται για το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει η νέα δασμολογική πολιτική του Ντόναλτ Τραμπ στους παραπάνω δείκτες, οι ΗΠΑ και η Κίνα εξακολουθούν να παίζουν τη γάτα με το ποντίκι.
Μέτρα στήριξης από το Πεκίνο για τους εξαγωγείς
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ έριξε χθες το μπαλάκι μιας εμπορικής συμφωνίας στο γήπεδο της Κίνας, δηλώνοντας στο CNBC ότι η αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των δύο οικονομιών «εξαρτάται από την Κίνα» και επαναλαμβάνοντας ότι οι δασμοί 120% -145%, είναι μη βιώσιμοι.
Κάτι που εμμέσως παραδέχεται και ο επιχειρηματικός κόσμος της Κίνας. Για παράδειγμα, ο Ash Monga, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Imex Sourcing Services με έδρα το Guangzhou, μιας εταιρείας διαχείρισης της αλυσίδας εφοδιασμού δήλωσε στο CNBC ότι ο αντίκτυπος του πρόσφατου διπλασιασμού των τιμολογίων είναι «πολύ μεγαλύτερος» από αυτόν της πανδημίας Covid-19 και πολλές μικρές επιχειρήσεις στην ουσία τίθενται εκτός λειτουργίας.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή το υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού της Κίνας ανακοίνωσε εκτός των επιδοτήσεων για εταιρείες που προσλαμβάνουν πρόσφατους πτυχιούχους και οικονομική υποστήριξη στους εξαγωγείς, προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα απολύσεων και η αδρανοποίηση της παραγωγής σε πολλά εργοστάσια των βασικών κόμβων εξαγωγών του Yiwu και του Dongguan.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας Lan Fo’an δήλωσε ότι θα «υιοθετήσει πιο προληπτικές μακροοικονομικές πολιτικές για να προωθήσει την υλοποίηση του αναμενόμενου στόχου ανάπτυξης για ολόκληρο το έτος και να συνεχίσει να φέρνει σταθερότητα και δυναμική στην παγκόσμια οικονομία», επαναλαμβάνοντας στην ουσία τη δέσμευση της Κίνας να στηρίξει τις εγχώριες επιχειρήσεις, μετά την εμπλοκή των εμπορικών διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
Βέβαια, δεδομένου του αριθμού των εργαζομένων στην Κίνα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και της μέχρι στιγμής ασάφειας του Πεκίνου για το ύψος αυτής της οικονομικής υποστήριξης, οι κινεζικοί χρηματιστηριακοί δείκτες τη Δευτέρα δεν κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος, υποδηλώνοντας τον προβληματισμό της επενδυτικής κοινότητας τόσο για την πρόοδο των συνομιλιών της Κίνας με τις ΗΠΑ, όσο και την επάρκεια των μέτρων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού προκειμένου να στηρίξει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Προσωρινή ανάσα στην αγορά των ομολόγων
Αντίθετα, η επενδυτική κοινότητα φαίνεται ότι συμμερίστηκε την αισιοδοξία του Σκοτ Μπέσεντ όσον αφορά την πρόοδο στις συνομιλίες που διεξάγουν οι ΗΠΑ με διάφορες χώρες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, « πολλοί εκ των 17 σημαντικών εμπορικών εταίρων έχουν υποβάλει πολύ καλές προτάσεις προκειμένου να ανατρέψουν τους αμερικανικούς δασμούς», με την Ινδία να είναι πιθανότατα μια από τις πρώτες χώρες που θα υπογράψει με τις ΗΠΑ μια ικανοποιητική εμπορική συμφωνία και την Ιαπωνία να διεξάγει «πολύ ουσιαστικές διαπραγματεύσεις». Ως εκ τούτου, τα χρηματιστήρια στις δύο χώρες σημείωσαν ισχυρή άνοδο την πρώτη ημέρα της τρέχουσας εβδομάδας.
Την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με κάποιους εμπορικούς εταίρους επιβράβευσε ακόμα περισσότερο η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ –σε αντίθεση με την αγορά των μετοχών- με την απόδοση της αμερικανικής δεκαετίας να καταγράφει πτώση 1,22% στο 4,2140- χαμηλό τριών εβδομάδων- ενώ η απόδοση της διετίας έχει αποκλιμακωθεί στο 3,68% και της 30ετίας στο 4,6930%.
Στην ανακούφιση της αγοράς των ομολόγων βέβαια έβαλαν το χεράκι τους και η τελική μέτρηση για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan, η οποία αναθεωρήθηκε υψηλότερα τον Απρίλιο στις 52,2 μονάδες από 50,8 που ήταν η αρχική μέτρηση, παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλό από τον Ιούλιο του 2022.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών ενός έτους ήταν ηπιότερος της αρχικής μέτρησης -6,5%, έναντι αρχικής εκτίμησης 6,8% και επιπέδου 5% τον Μάρτιο, Παρά ταύτα παραμένει στο υψηλότερο σημείο από το 1981.
Ο αντίστοιχος δείκτης 5-10 ετών επιβεβαίωσε την αρχική μέτρηση, (4,4%, Μάρτιος: 4,1%), καταγράφοντας υψηλό από το 1991.
Βέβαια, η χθεσινή άνοδος των ομολόγων δεν αναιρεί το γεγονός ότι λίγες ημέρες πριν η πιστωτική αγορά νοσούσε, με το ασφάλιστρο του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου να εκτοξεύεται σε υψηλό δεκαετίας και πλέον.
Υπενθυμίζουμε ότι η απότομη κλίση της καμπύλης εν μέσω αυξανόμενων πιθανοτήτων επιβράδυνσης υποδηλώνει τις ανησυχίες των επενδυτών σε δύο κρίσιμα μέτωπα: την προοπτική του στασιμοπληθωρισμού και τη βιωσιμότητα του χρέους αν υλοποιηθεί το φορολογικό νομοσχέδιο του Τραμπ.(σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Μorgan Stanley η νομοθεσία των Ρεπουμπλικανών για τη μείωση της φορολογίας θα αυξήσει το ανεξόφλητο χρέος των ΗΠΑ κατά 1 έως 4 τρις δολάρια την επόμενη δεκαετία και το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του εθνικού χρέους ενδέχεται να διπλασιαστεί.
Το αίνιγμα του μπλακ άουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο
Τέλος, προσοχή τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να δώσουν οι επενδυτές και στην αιτία πίσω από το χάος που προκλήθηκε χθες από το ολικό μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία. Αν και ακόμα παραμένουν άγνωστα τα αίτια για την πρωτοφανή αυτή διακοπή ηλεκτροδότησης στην Ιβηρική χερσόνησο, χθες υπήρξαν φήμες για ρωσική κυβερνοεπίθεση μετά από παρόμοια πλήγματα κατά της Ευρώπης στο παρελθόν.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Λουίς Μοντενέγκρο το απόγευμα δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» κυβερνοεπίθεσης, ενώ το Ισπανικό Γραφείο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας δήλωσε αρχικά ότι είναι «πολύ νωρίς» για να προσδιοριστεί η ρίζα του προβλήματος.
Αργότερα η διαχειρίστρια εταιρεία του πορτογαλικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας –REN- ανακοίνωσε ότι το μπλακάουτ ενδέχεται να οφείλεται σε ένα σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο - επαγόμενη ατμοσφαιρική μεταβολή - κατά το οποίο λόγω των ακραίων μεταβολών στη θερμοκρασία στο εσωτερικό της Ισπανίας προκλήθηκαν ανώμαλες ταλαντώσεις στις γραμμές πολύ υψηλής τάσης (400 KV).
Καλό είναι να μην ισχύει τίποτε από τα δύο, καθώς η πρώτη εκδοχή αναδεικνύει το «τέντωμα» των γεωπολιτικών σχέσεων και η δεύτερη τις δραματικές συνέπειες που αρχίζει να έχει στην ανθρώπινη δραστηριότητα η κλιματική αλλαγή.
*Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.