Έξι συνεδριάσεις έμειναν ως το τέλος του έτους και η χρηματιστηριακή αγορά αρχίζει να απομακρύνεται από τις 900 μονάδες που έχει πλέον κατοχυρώσει καθώς φαίνεται οι επενδυτές να επιδίδονται σε κινήσεις καλλωπισμού σε ορισμένες μετοχές.
Ελαφρώς αυξημένος ο χθεσινός τζίρος αλλά παραμένει σε εορταστικά επίπεδα, ο δε Γενικός δείκτης «βλέπει» αφενός την αντίσταση των 930 μονάδων, αφετέρου την πλήρωση του gap στις 937,49 μονάδες του Απριλίου του 2022. Χθες πάντως το κλείσιμό του ήταν το υψηλότερο από τις 28 Απριλίου, δείγμα της προσπάθειας επαναφοράς προς τα υψηλά της χρονιάς.
Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου μας («Εισηγμένες: Στην ''pole position'' για το 2023») και εν όψει του 2023 θα εστιάσουμε και στις εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης που επέδειξαν καλή θεμελιώδη συμπεριφορά σε μια δύσκολη χρονιά αλλά και ταυτόχρονα έχουν την προοπτική να συνεχίσουν την καλή τους πορεία και το επόμενο έτος.
Η CENERGY εντυπωσίασε και με την υπέρβαση του 1 δις ευρώ στις πωλήσεις αλλά και στην εκτίναξη κερδοφορίας ebitda στα 94,7 εκατ. ευρώ ( +16% από το περυσινό εννεάμηνο) με τον τομέα των καλωδίων να αποτελεί την αιχμή του δόρατος του Ομίλου. Tα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 44,1 εκατ. ευρώ ( +44% σε ετήσια βάση), το δε ανεκτέλεστο ανέβηκε σε ιστορικά υψηλά στα 1,75 δις ευρώ.
Το joint venture με την Oersted παραμένει σε ισχύ και αναμένεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Δανών και Αμερικανών. Οι δε παραγγελίες όπως του αγωγού FSRU Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα από την Saipem, όπως και του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου Fenix στην Αργεντιν από την TotalEnergies, έχουν εξασφαλιστεί.
Απέχοντας ένα ευρώ από τα υψηλά του 2022, η μετοχή, έχει όλες τις προοπτικές να κινηθεί υψηλότερα, ειδικά εφόσον υπερβεί τη ζώνη 3,20-3,25 ευρώ.
Αδικημένος από την τωρινή του κεφαλαιοποίηση ο FOURLIS (170 εκατ. ευρώ), παρα την ανοδική του κίνηση από τα χαμηλά του Οκτωβρίου, εμφάνισε στο εννεάμηνο πωλήσεις 352 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 11,4%. Καθαρός δανεισμός στα 200 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη στα 9,2 εκατ. ευρώ στο διάστημα αυτό.
Ο Όμιλος αντιμετώπισε με επιτυχία όπως αποδεικνύεται τις πολλαπλές κρίσεις, έχοντας σαν «κρυφό» χαρτί τη θυγατρική του Trade Estates ΑΕΕΑΠ η οποία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της 9 εμπορικά ακίνητα, επτά εμπορικά πάρκα και δυο κέντρα logistics συνολικής αξίας 286 εκατ. ευρώ. Περιττό να αναφέρουμε το βαρύ πυροβολικό ΙΚΕΑ σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και την Intersport & The Athlete's Foot με τα 133 συνολικά καταστήματα.
Με ενσωματωμένα τα μεγέθη της Byte που εξαγόρασε η ΙDEAL αυτή τη χρονιά, τα ανακοινωθέντα για το εννεάμηνο βασικά μεγέθη, ανέδειξαν αύξηση στα έσοδα στα 134 εκατ. ευρώ ( +38%), αύξηση των προ φόρων κερδών κατά 17% στα 15 εκατ. ευρώ, με τα χρηματικά διαθέσιμα να ανέρχονται στα 40,4 εκατ. ευρώ και τις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας στα 49,4 εκατ. ευρώ. Η πώληση της Three Cents καταδεικνύει την ικανότητα της εταιρείας, να αποκτά συμμετοχές ρευστοποιώντας τις σε υψηλότερο τίμημα.
ΕPSILON NET: Απαιτητική η αποτίμηση στα 344 εκατ. ευρώ, η οποία όμως έχει συμπορευθεί με την κατά 60% αύξηση των πωλήσεων σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο στα 45,7 εκατ. ευρώ και 92,2% στα προ φόρων κέρδη στα 10,16 εκατ. ευρώ έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
Ο Όμιλος διαθέτει αρνητικό καθαρό δανεισμό (0,18 εκατ. ευρώ). Πολύ ενδιαφέρον το deal με την Εθνική Τράπεζα, η οποία απέκτησε το 7,5% της Εpsilon Net με τίμημα 7,4 ευρώ ανά μετοχή και option ενός ακόμα 7,5% εντός της επόμενης τριετίας. Πρόκειται για business plan τριετίας μέσα στο οποίο Epsilon Net και Εθνική Τράπεζα θα κινηθούν στον χώρο των ηλεκτρονικών συναλλαγών και fintech προς όφελος και των δύο πλευρών.
ΑΛΟΥΜΥΛ: Η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου κατέγραψε άνοδο κατά 50,8% στο εννεάμηνο της χρήσης και διαμορφώθηκε στα 52,4 εκατ. ευρώ έναντι των 34,8 εκατ. ευρώ, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό εννεάμηνο. Παρά την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, ο Όμιλος παρουσίασε εξαιρετικά αποτέλεσμα, τα οποία διατήρησε παρά την πτώση της τιμής του αλουμινίου.
Οι προοπτικές παραμένουν θετικές και σύμφωνα με τη διοίκηση τα θεμελιώδη θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία. Η αποτίμηση παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (67 εκατ. ευρώ) ίσως και λόγω των υψηλών υποχρεώσεων που καταγράφηκαν στο εννεάμηνο στα 179 εκατ. ευρώ.
ΜΕΒΑΚΟ: Άλμα στο εννεάμηνο στον κύκλο εργασιών με βελτίωση κατά 90% παρουσίασε η εταιρεία στα 32,34 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα ebitda αυξήθηκαν κατά 67% και ανήλθαν στα 3,45 εκατ. ευρώ.
Αυξημένα και τα ταμειακά διαθέσιμα στα 5,86 εκατ. ευρώ. Στον τομέα των φωτοβολταϊκών πάρκων που δραστηριοποιείται η εταιρεία, η εταιρεία διαθέτει υψηλό ανεκτέλεστο συμβάσεων, έχοντας κατά νου τη δραστηριοποίηση και στον τομέα της ηλεκτροκίνησης. Ενδεχόμενη και η συμμετοχή της ως προμηθευτής της Fincatieri στο πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων κορβετών.
Αρκετές ακόμα εισηγμένες, αξίζουν της προσοχής μας, σύμφωνα με την έως τώρα πορεία τους κατά τη διάρκεια του 2022, όπως η ΕΛΤΟΝ, η ΕΛΙΝΟΙΛ, η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, η FLEXOPACK η ΚΟΥΑΛ και άλλες.
Το θέμα είναι η επόμενη δύσκολη χρονιά, να βρει σε θέση εκκίνησης και άλλες εισηγμένες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, καθώς θα πρόκειται για μια δύσκολη χρονιά με επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης και επομένως θα απαιτηθεί εξωστρέφεια και ικανότητα διοίκησης.