Το 2022 ήταν γενικά μία κακή χρονιά για τη μετοχή της Nvidia (NVDA NASDAQ), η οποία έπεσε θύμα της σημαντικής διόρθωσης των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών και της ανόδου των επιτοκίων. Το φθινόπωρο του 2021 η μετοχή της είχε πλησιάσει τα 330 δολάρια και στο τέλος του 2021 ήταν κοντά στα 300. Η μεγάλη πτώση των χρηματιστηριακών την έφερε τον Οκτώβριο του 2022 κοντά στα 108 δολάρια αλλά από εκεί και πέρα άρχισε η ανάκαμψή της.
Στην αρχή πήρε μπρος μαζί με τις υπόλοιπες μετοχές αλλά από ένα σημείο και μετά, λίγο μετά την έναρξη του 2023, η άνοδός της επιταχύνθηκε και στην ουσία δεν έχει σταματήσει σχεδόν καθόλου μέχρι τώρα που βρίσκεται πλέον κοντά στα 500 δολάρια, τουλάχιστον τέσσερις φορές πάνω από τα χαμηλά του 2022 και σχεδόν 50% πάνω από τα προηγούμενα ιστορικά της υψηλά το φθινόπωρο του 2021.
Πριν προχωρήσουμε παραπέρα, καλό είναι να πούμε και δύο λόγια για την εταιρεία που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1993 από τον Τζένσεν Χουάνγκ και δύο συνεργάτες του. Η εταιρεία κατασκευάζει μικροεπεξεργαστές και για πολλά χρόνια ήταν γνωστή κυρίως για την εξειδίκευσή της στις κάρτες γραφικών (GPUs), κάτι που την είχε κάνει εξαιρετικά δημοφιλή στους σχεδιαστές, τους αρχιτέκτονες, στους παίκτες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και αργότερα στους miners κρυπτονομισμάτων.
Αυτό που την ξεχώρισε από τις ανταγωνίστριές της ήταν η επιλογή του Χουάνγκ πριν από πολλά χρόνια να συνδέσει το μέλλον της εταιρείας με τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Αρχικά, αυτή η επιλογή τη βοήθησε να πουλήσει πολλές μονάδες στην αυτοκινητοβιομηχανία που προσπαθεί να αναπτύξει τα συστήματα αυτόνομης και υποβοηθούμενης οδήγησης.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 2010 άρχισε να εδραιώνει τη φήμη της ως πρωτοπόρου στην παραγωγή μικροεπεξεργαστών και λογισμικού για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης και αυτό συνέβαλε τα μέγιστα στη συνεχή άνοδο της μετοχής της, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τα 10 δολάρια κάποια στιγμή το 2016 και από τότε κινείται σχεδόν συνεχώς προς τα πάνω.
Η μεγάλη άνοδός της το 2021, όταν έφτασε τα 330 δολάρια, ήταν αποτέλεσμα του ενθουσιασμού των επενδυτών και των αναλυτών για τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων και των κερδών της εξαιτίας της άνθησης του κλάδου των βιντεοπαιχνιδιών και της «κρυπτομανίας», καθώς και της εδραίωσης της ως πρωτοπόρου στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence, AI). Αντίστοιχα, η μεγάλη της πτώση από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι τον Οκτώβριο του 2022 οφειλόταν στο ξεφούσκωμα των προσδοκιών για τους κλάδους των βιντεοπαιχνιδιών και των κρυπτονομισμάτων και βέβαια στο κακό χρηματιστηριακό κλίμα της εποχής.
Ενώ η άνοδος της μετοχής της για το 2021 οφειλόταν κυρίως στα βιντεοπαιχνίδια και στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η έκρηξη της τιμής της το 2023 δεν έχει καμία σχεδόν σχέση με αυτά. Το 2023 είναι (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) για τη Nvidia η χρονιά της Τεχνητής Νοημοσύνης, η χρονιά του AI. Η επιτάχυνση της ανοδικής της πορείας συμπίπτει με τη δυναμική εμφάνιση στην επικαιρότητα της πασίγνωστης πλέον εφαρμογής AI ChatGPT και το γεγονός πως ξαφνικά όλος ο κόσμος άρχισε να ασχολείται μαζικά με την τεχνητή νοημοσύνη, τις εφαρμογές της, τις προοπτικές και τους κινδύνους που τη συνοδεύουν και βέβαια με την αναζήτηση των επιχειρήσεων που θα ωφεληθούν από την ενασχόληση με αυτήν.
Στην περίπτωση αυτή η Nvidia παίζει τον ρόλο των καταστημάτων που πουλούσαν εργαλεία για σκάψιμο στους χρυσωρύχους της Καλιφόρνιας το 1849. Όποια επιχείρηση θέλει να χρησιμοποιήσει εφαρμογές AI πρέπει να προσαρμόσει σε αυτές τα μηχανήματα και το λογισμικό της και είναι σχεδόν σίγουρο πως για να κάνει αυτό θα αγοράσει και κάτι από τη Nvidia. Προφανώς, δεν είναι η μόνη επιχείρηση που φτιάχνει και πουλάει «φτυάρια και αξίνες τεχνητής νοημοσύνης» αλλά είναι σίγουρα η πιο γνωστή και πιθανότατα αυτή που είναι και πιο μπροστά από πλευράς τεχνολογικής εξέλιξης.
Οι προσδοκίες των αναλυτών για αλματώδη αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας της επιχείρησης από την αρχή του χρόνου και μετά βοήθησαν τη μετοχή να καταγράψει πολλά νέα υψηλά και να ξεπεράσει σε χρηματιστηριακή αξία το συμβολικό όριο του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε πως δεν είναι η μόνη μεγάλη τεχνολογική επιχείρηση που είδε τη χρηματιστηριακή της αξία να μεγαλώνει σημαντικά λόγω της σχέσης της με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Κατά πολύ έχουν ωφεληθεί πολύ μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft (MSFT NASDAQ), η Alphabet (GOOGL NASDAQ), η Meta Platforms (META NASDAQ) και άλλες πιο μικρές όπως η C3.ai (AI NYSE) και η Palantir (PLTR NYSE).
Αυτό που κάνει την Nvidia να ξεχωρίζει είναι το γεγονός πως η μετοχή της συμπεριφέρεται σαν ηγέτης του κλάδου της Τεχνητής Νοημοσύνης, επιδεικνύοντας πάντα πολύ πιο καλή και ανθεκτική χρηματιστηριακή συμπεριφορά από τις μικρότερες εταιρείες και επιτυγχάνοντας πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις από τις μεγαλύτερες. Ενισχυτική αυτής της άποψης ήταν η συμπεριφορά των μετοχών προχθές Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Nvidia για το πιο πρόσφατο τρίμηνο.
Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ανώτερα των πολύ αισιόδοξων προβλέψεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ η αρχική πρόβλεψη της ίδιας της εταιρείας ήταν για 11 δις. Ακόμα καλύτερη ήταν η πρόγνωση της διοίκησης για το τρέχον τρίμηνο, καθώς πρόβλεψε κύκλο εργασιών 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή που οι αναλυτές είχαν τις εκτιμήσεις τους κοντά στα 12,6 δις δολάρια.
Τα αποτελέσματα είχαν ανακοινωθεί το βράδυ της Τετάρτης και όλες οι ενδείξεις πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης παρέπεμπαν σε σημαντική άνοδο της μετοχής της Nvidia και όλων των υπόλοιπων που σχετίζονται με τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η έναρξη της συνεδρίασης επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις αυτές αλλά μόνο για λίγο, αφού ύστερα από μερικές ώρες η μόνη μετοχή από αυτές που σημείωνε οριακή άνοδο ήταν αυτή της Nvidia, η οποία ξεκίνησε στο +7%. Όλες οι υπόλοιπες σημείωναν σημαντική πτώση παρά το γεγονός πως όντως είχαν ξεκινήσει ανοδικά.
Για παράδειγμα, η μετοχή της C3.ai από το +3% είχε υποχωρήσει στο -12% και αυτή της Palantir από το +2,7% στο -9%. Το ίδιο, αν και σε μικρότερο βαθμό, έγινε και με τις μετοχές της Microsoft, της Alphabet και της Meta Holdings, οι οποίες ξεκίνησαν με άνοδο μεγαλύτερη του +1% και βρέθηκαν να χάνουν και πάνω από 2%.
Αν πρέπει να προσπαθήσουμε να βγάλουμε ένα συμπέρασμα από αυτό, θα μπορούσαμε να πούμε πως το μεγάλο χρηματιστηριακό ράλι της Τεχνητής Νοημοσύνης ίσως το έχει παρατραβήξει λίγο και η ανακοίνωση των πολύ καλών νέων του ηγέτη του κλάδου λειτούργησε ως αφορμή για την κατοχύρωση κερδών. Φυσικά, αυτό δε σημαίνει πως ο επενδυτικός ενθουσιασμός για το AI έχει φθάσει στο τέλος του, είναι πάντα αρκετά δύσκολο να εντοπίσουμε το σημείο που εξαντλείται μία χρηματιστηριακή τάση (μανία κατά κάποιους). Μπορεί όμως να είναι τουλάχιστον μία ένδειξη πως ένα σημαντικό μέρος των καλών νέων είναι ήδη ενσωματωμένο στις τιμές των μετοχών που έχουν (ή διαφημίζουν πως έχουν) σχέση με τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτό μας φαίνεται πολύ λογικό, καθώς οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι πλέον πολύ αισιόδοξες. Ακόμα και μετά τα πολύ καλά νέα που ήρθαν από την Nvidia, πολύ ανώτερα των αναμενομένων, η εταιρεία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ φθηνή. Με τη χρηματιστηριακή της αξία να βρίσκεται στα 1,20 τρισεκατομμύρια δολάρια και τις πωλήσεις της για την τρέχουσα χρονιά να πιθανολογούμε πως θα είναι κοντά στα 60 δισεκατομμύρια, βλέπουμε πως η αποτίμησή της είναι περίπου είκοσι φορές μεγαλύτερη από τον ετήσιο κύκλο εργασιών. Για να μπορέσει η μετοχή να κινηθεί πολύ ανοδικά από εδώ και πέρα, θα πρέπει οι επενδυτές να προεξοφλήσουν πως η μεγάλη άνοδος των οικονομικών της μεγεθών θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα.
Ένα μάλλον ακραίο παράδειγμα αισιοδοξίας είναι αυτό του αναλυτή Chaim Siegel της Elazar Advisors, ο οποίος έχει ως τιμή στόχο για τη μετοχή της Nvidia τα 1.606 δολάρια χρησιμοποιώντας όπως ο ίδιος λέει «συντηρητικές εκτιμήσεις» (αν επαληθευθεί η πρόβλεψή του, η Nvidia θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και τη χρηματιστηριακή αξία της Apple).
Επιστρέφοντας στην πραγματικότητα και ακούγοντας τον Χουάνγκ να λέει πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας για τη μετάβαση στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, με όλες τις μεγάλες εταιρείες στον κόσμο να κινούνται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα για τη δημιουργία και την υιοθέτηση εφαρμογών AI, δεν αποκλείουμε καθόλου την πιθανότητα συνέχισης της δυναμικής ανοδικής πορείας της μετοχής της Nvidia, ίσως αφού «χωνέψει» πρώτα τα μεγάλα κέρδη της.
Σε αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο είναι να συνεχίσει να τραβάει μαζί της όλες τις υπόλοιπες μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο και να συνεχίσει να κρατάει ζεστό τον δείκτη Nasdaq, στη φετινή άνοδο του οποίου έχει παίξει σημαντικό ρόλο.
Ο βασικός κίνδυνος εδώ είναι πως κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες οι εταιρείες που κάνουν συνεχώς παραγγελίες στην Nvidia ίσως διαπιστώσουν πως η συμμετοχή σε αυτόν τον αγώνα που ανέφερε ο Χουάνγκ δεν μπορεί να τους φέρει γρήγορα οικονομικά οφέλη, κάτι που θα σήμαινε και σταδιακή μείωση του ενδιαφέροντος για τα προϊόντα της. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δε φαίνεται πολύ πιθανόν, οπότε υποθέτουμε πως ο βασικός κίνδυνος για την Nvidia και τις μετοχές της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μία γενικότερη χρηματιστηριακή κρίση που θα μπορούσε να παρασύρει και αυτές.