Η οικονομία τρέχει, το Χρηματιστήριο ασθμαίνει

Η οικονομία τρέχει, το Χρηματιστήριο ασθμαίνει

H προχθεσινή προσπάθεια αντίδρασης  που έμελλε να διακοπεί για τεχνικούς λόγους , οδήγησε στη χθεσινή κακή συνεδρίαση που έστειλε τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 830 μονάδες με αυξημένο όγκο συναλλαγών στα 71 εκατ. ευρώ.  Οι σημερινές κρίσιμες αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια, καθώς και το Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ των 27 για να αντιμετωπιστεί από τη μια μεριά ο πληθωρισμός και από την άλλη το ενεργειακό πρόβλημα, θα καθοδηγήσουν τις αγορές στα επόμενα βήματά τους. Ιδιαίτερα στη Γερμανία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι παράγοντες της βιομηχανίας ευλόγως ανησυχούν, καθώς κάποιες από αυτές αρχίζουν να μειώνουν την παραγωγή τους.

Μικρή αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην αγορά ομολόγων, αλλά συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ παρά το ύψος του φόβου που κυριαρχεί στα ενεργειακά θέματα ,  φυσικό αέριο και πετρέλαιο δείχνουν να αποκτούν καθοδική τάση .

Τα συμβόλαια ΤΤF του ΦΑ στην Ολλανδία  έκλεισαν στο -10,82% στα 213,88 ευρώ ανά Μwh παραμένοντας πάντως 28 ημέρες πάνω από τα 200 ευρώ, το δε πετρέλαιο brent , έπεσε κάτω από τα 88 δολάρια με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΤF - ΓΡΑΦΗΜΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΒΡΕΝΤ -ΓΡΑΦΗΜΑ

Και αυτά, ενώ η Ρωσία έχει ήδη διακόψει μερικώς ή πλήρως τις ροές του φυσικού αερίου σε 13  ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ελληνική οικονομία προς ώρας, τα  δεδομένα είναι θετικά, καθώς χθες ανακοινώθηκαν τα μεγέθη του β΄τριμήνου, με το ΑΕΠ να καταγράφει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης +7,7% σε ετήσια βάση και 1,2% σε τριμηνιαία.  Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο της Ευρωζώνης ( +4,1%) διαμορφώνοντας  σε όρους όγκου, το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του τρέχοντος έτους σε υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Σε ετήσια βάση, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021 ενώ, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό.

 Σε σύγκριση με το α΄εξάμηνο του 2019 σε περίοδο προ πανδημίας και χωρίς ενεργειακό πρόβλημα,  οι ΑΕΠΚ , κατέγραψαν αύξηση 30,6%, ενώ η ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι σε σύγκριση με το α΄εξάμηνο του 2019 υψηλότερη κατά 4,6%.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%. Σε επίπεδο επταμήνου  οι εξαγωγές έκαναν νέο ιστορικό ρεκόρ με αύξηση 39,7% προσεγγίζοντας τα 31 δις ευρώ.

Λόγω των αυξημένων τιμών των πρώτων υλών και των ενεργειακών προϊόντων, η συνολική αξία των εισαγωγών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2022 ανήλθε στο ποσό των 51.644,0 εκατ. ευρώ, με αύξηση 49% διευρύνοντας έτσι το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου.

Εν κατακλείδι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και πάντως υψηλότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Τα προβλήματα βεβαίως δεν έχουν σταματήσει να υπάρχουν καθώς τον Αύγουστο ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα, έκλεισε κάτω από το 50, στο 48,8 , υποδηλώνοντας μία μέτρια επιδείνωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, αν και το πρώτο πεντάμηνο κινήθηκε στο 3,6% σε σχέση με το 2021 όπου υπήρχε και το rebound +7% από το πανδημικό 2020.

Τζίρος επιχειρήσεων και καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα συντηρούν το αναπτυξιακό αφήγημα,  αλλά ο φόβος της ύφεσης στην Ευρώπη, θα προκαλέσει προβλήματα και στην ελληνική οικονομία εάν και εφόσον το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα δεν συνεχιστεί  και η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι υψηλή.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε να μην αντιδρά στην ανακοίνωση των μεγεθών της οικονομίας. Σε άλλη χρονική συγκυρία η αντίδραση θα ήταν ανάλογη, αλλά το εκρηκτικό μείγμα της νομισματικής πολιτικής σύσφιξης με το ενεργειακό πρόβλημα και το χειμώνα που έρχεται μέσα σε αβεβαιότητα, συντηρούν το κλίμα επιφυλακτικότητας μεταξύ των επενδυτών.

Γι αυτό το λόγο ο χρονισμός θετικών ειδήσεων σε αρνητικό περιβάλλον,δεν ευνοεί τα χρηματιστήρια,όπως και οι αρνητικές ειδήσεις σε θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον σπανίως λαμβάνονται υπόψη. Αλλά εκείνο που προέχει είναι η παγίωση  με θετικό πρόσημο των συνιστωσών που ορίζουν την μεγέθυνση  μιας οικονομίας, τα υπόλοιπα αργά ή γρήγορα θα έρθουν.